Naslovna / Korona

Moderna napravila novu, pojačanu covid 19 vakcinu protiv južnoafričkog soja virusa

Priredio/la: I. V. |10:45 - 02. 03. 2021.

Slabija efikasnost postojećih covid 19 vakcina protiv mutacija korona virusa primoralo je farmaceutske kuće da „pojačaju“ i preformulišu postojeće, a posao je prva završila Moderna

metadonska terapija Nema kontraidnikacija za vakcine Foto: Shutterstock

Nakon najava proizvođača covid 19 vakcina, ali i apela zdravstvenih zvaničnika da se ubrza proces proizvodnje „pojačanih“ vakcina koje će sigurno delovati i štiti i od mutiranih sojeva virusa, Moderna je prva proizvela i isporučila na testiranje uzorke svoje vakcine nazvane mRNA-1273.351, koja cilja južnoafrički soj  korona virusa. Kako se navodi u saopštenju Moderna kompanije, preformilisane vakcine poslate su američkom  Nacionalnom institutu za zdravlje kako bi se započelo kliničko ispitivanje na ljudima.

Slabo dejstvo vakcine na južnoafrički virus

Ova farmaceutska kompanija nije krila da njena Moderna covid 19 vakcina, od dve doze, ne deluje dobro protiv soja koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi, kao što je efikasna protiv prvog oblika korona virusa. Južnoafrički soj korona virusa širi se svetom, a zabrinost vlada jer postojeće covid 19 vakcine najslabije deluju na ovu mutaciju SARS-CoV-2. 

– Radujemo se što ćemo započeti kliničku studiju naše pojačane vakcine. Dok težimo pobedi covid 19, moramo da budemo oprezni i proaktivni kako se pojavljuju novi sojevi korona virusa – izjavio je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Moderna mRNA-1273.351 covid 19 vakcina davaće se u 3 varijante

Da bi se uspešno borila protiv južnoafričkog virusa, Moderna razmatra da primeni 3 vrste dodatnih injekcija, nakon dve doze originalne vakcine – novu vakcinu, originalnu vakcinu ili kombinaciju nove i originalne vakcine. Ove pojačane vakcine davale bi se u dozama od 50 mikrograma, kako se navodi u saopštenju Moderne, za razliku od prve dve doze, koje se daju po 100 mikrograma. Još se ne zna kada će nova Moderna vakcina mRNA-1273.351 mogla da bude spremna za javnost, ukoliko dobije odobrenje za hitnu upotrebu. Ali, s obzirom na to da je ranije ovog meseca američka Uprava za hranu i lekove FDA saopštila da klinička ispitivanja za pojačane covid 19 vakcine neće trajati toliko dugo kao za druge covid 19 vakcine, verovatno je da će nova Moderna vakcina mRNA-1273.351, ukoliko se pokaže efikasnom, brzo ući u upotrebu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo