Naslovna / Korona

Pfizer saopštio da njihova covid 19 vakcina deluje kod dece uzrasta od 5 do 11 godina

Priredio/la: I. V.|13:00 - 22. 09. 2021.

S obzirom na to da su se deca vratila u škole, registrovano je da veoma zarazna Delta varijanta korona virusa izaziva ogroman skok u pedijatrijskim infekcijama

covid 19 vakcina-za decu-uzrast od 5 do 11 godina Za decu osnovnoškolskog uzrasta, Pfizer je testirao mnogo nižu dozu – trećinu količine koja se sada nalazi u svakoj injekciji Foto: Shutterstock

Kompanija Pfizer saopštila je juče da njihova covid 19 vakcina deluje na decu uzrasta od 5 do 11 godina i da će uskoro zatražiti od američkih regulatora o odobrenje za ovu starosnu grupu što bi bio ključni korak ka početku vakcinacije mladih. Inače, vakcina koju su napravili Pfizer i nemački partner BioNTech već je dostupna za svakoga od 12 i više godina. S obzirom na to da su se deca vratila u škole, a veoma zarazna Delta varijanta korona virusa izaziva ogroman skok u pedijatrijskim infekcijama, mnogi roditelji sa nestrpljenjem očekuju početak vakcinacije mlađe dece.

Testirana trećina doze za decu od 5 do 11 godina

Za decu osnovnoškolskog uzrasta, Pfizer je testirao mnogo nižu dozu – trećinu količine koja se sada nalazi u svakoj injekciji. Ipak, nakon druge doze, deca uzrasta od 5 do 11 godina razvila su nivo antitela u borbi protiv korona virusa jednako snažna kao i tinejdžeri i mladi odrasli, koji su dobili redovnu injekciju, izjavio je pedijatar dr Bill Gruber,  potpredsednik kompanije Pfizer za Associated Press.

Doziranje za decu se takođe pokazalo sigurnim, sa sličnim ili manje privremenim nuspojavama – poput bolnih ruku, temperature ili bolova.Gruber je rekao da kompanije imaju za cilj da se do kraja meseca obrate Upravi za hranu i lekove FDA za hitnu upotrebu u ovoj starosnoj grupi, nakon čega će uslediti prijave evropskim i britanskim regulatorima.

Zaštitni nivo imunološkog odgovora

Šef FDA dr Peter Marks, početkom septembra rekao je za AP da će njegova agencija, nakon što budu predati rezultatu studija, proceniti podatke „za nekoliko nedelja“ kako bi odlučili da li su vakcine dovoljno bezbedne i efikasne za mlađu decu. Jedan spoljni stručnjak rekao je da naučnici žele da vide više detalja, ali je izveštaj nazvao ohrabrujućim.

– Ovi vrhunski rezultati su veoma dobre vesti – rekao je dr Jesse Goodman sa Georgetown University, bivši šef za vakcine u FDA. Nivo imunološkog odgovora koji je Pfizer prijavio „izgleda da će biti zaštitni“.

Zbog Delta soja sve više zaražene dece

Mnoge zapadne zemlje do sada su se vakcinisale stanovništvo, ali ne mlađe od 12 godina, čekajući dokaze koja je prava doza i da li deluje bezbedno. Kuba je prošle nedelje počela imunizaciju dece od 2 godine svojim domaćim vakcinama, a kineski regulatori su dozvolili vakcine dva svoja proizvođača za decu do treće godine.

Dok su deca u manjem riziku od teških bolesti ili smrti od starijih ljudi, više od 5 miliona dece u SAD je pozitivno testirano na covid 19 od početka pandemije, a najmanje 460 je umrlo, pokazuju podaci Američke akademije za pedijatriju. Međutim, broj slučajeva kod dece je u konstantnom porastu kako je Delta soj zahvatio zemlju.

– Oseća se neka vrsta hitnosti da vakcina bude dostupna deci mlađoj od 12 godina. Postoji ogromna potražnja kod  roditelja kako bi mogli da vrate svoju decu u normalan život – izjavio je dr Bill Gruber.

Izuzetno retki neželjeni efekti nisu otkriveni studijom

Pfizer je saopštio da je proučavao nižu dozu kod 2.268 vrtićke i dece osnovnoškolskog uzrasta. FDA je zahtevala ono što se naziva imunološka studija „premošćivanja“ – dokaz da su mlađa deca razvila nivo antitela koja su se već pokazala kao zaštitna kod tinejdžera i odraslih. To je ono što je Pfizer u ponedeljak objavio u saopštenju za javnost, a ne u naučnoj publikaciji. Studija je još uvek u toku i još uvek nije bilo dovoljno slučajeva covid 19 da se uporede stope između vakcinisanih i onih koji su dobili placebo, nešto što bi moglo ponuditi kao dodatne dokaze.

Studija nije dovoljno velika da otkrije izuzetno retke neželjene efekte, poput upale srca, koja se ponekad javlja nakon druge doze, uglavnom kod mladih muškaraca. Stručnjaci FDA kažu da bi pedijatrijske studije trebalo da budu  dovoljno velike kako bi isključe svaki veći rizik za malu decu. A kada vakcina bude odobrena za mlađu decu, biće pažljivo praćena zbog retkih rizika, kao i sve druge. Drugi američki proizvođač vakcina, Moderna, takođe proučava svoje vakcine kod dece osnovnoškolskog uzrasta, a i Pfizer i Moderna proučavaju dejstvo vakcina na bebe, od 6 meseci. Rezultati se očekuju kasnije tokom godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo