Naslovna / Korona

Covid 19 povremeno može da izazove Guillain-Barre sindrom

Priredio/la: I. V.|11:00 - 30. 09. 2021.

Guillain-Barre sindrom je retka bolest čiji okidač, kako se otkrilo u studijskim istraživanjima, može da bude i infekcija covid 19

Guillain-Barre sindrom- covid 19-okidač Infekcija covid 19 može da izazove Guillain-Barreov sindrom Foto: Shutterstock

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Brain, koji izdaje Oxford University Press, ukazuje na to da infekcija covid 19 može da izazove Guillain-Barreov sindrom. Od početka 2020. pandemija covid 19 pogodila je ceo svet, bilo direktnom infekcijom, bilo svojim društvenim i ekonomskim posledicama. Osim dobro poznatih teških respiratornih znakova i rizika od dugoročnih komplikacija, istraživači i zvaničnici javnog zdravstva takođe su prijavili i centralne i periferne neurološke komplikacije.

 Autoimuni poremećaj kada imunološki sistem osobe napada živce

Guillain-Barreov sindrom je autoimuni poremećaj u kojem imunološki sistem osobe napada živce, uzrokujući slabost mišića i povremeno paralizu. Bolest može trajati nedeljama ili nekoliko godina. Relativno je retka bolest (u SAD, na primer, godišnje  se registruje od 3.000 do 6.000 ljudi), ali može da bude ozbiljna. Stanje je izazvano akutnom bakterijskom ili virusnom infekcijom.

Da li je covid 19 bio potencijalni okidač?

Od početka pandemije, lekari su prijavili više od 90 Guillain-Barre dijagnoza nakon moguće infekcije covid 19. Međutim, nije jasno da li je covid 19 još jedan potencijalni infektivni okidač ili su prijavljeni slučajevi sasvim slučajni. Koristeći međunarodnu zbirku pacijenata sa Guillain-Barreovim sindromom, poznatu kao Međunarodna studija ishoda GBS (ili IGOS), istraživači su proučavali pacijente od 30. januara do 30. maja 2020. U ovaj period studiji iz Kine je uključeno oko 49 pacijenata sa Guillain-Barre sindromom, kao i iz Danske, Francuske, Grčke, Italije, Holandije, Španije, Švajcarske i Velike Britanije.

Paraliza lica bila je česta pojava

U ovoj studiji, 22 odsto pacijenata sa Guillain-Barreovim sindromom, uključenih tokom prva 4 meseca pandemije, imalo je prethodnu infekciju covid 19. Ovi pacijenti su bili stariji od 50 godina, a često su (u 65 procenata slučajeva) imali paralizu lica (64 odsto njih) i imali su demijelinizacijski oblik GBS. Prilikom prijema u bolnicu, 73 odsto pacijenata sa Guillain-Barre indromom i sa infekcijom covid 19 imalo je povećane markere upale. Svi ovi pacijenti su ispunili dijagnostičke kriterijume i za Guillain-Barreov sindrom i za covid 19.

Ovde su istraživači naglasili, međutim, da nisu pronašli više pacijenata sa dijagnozom Guillain-Barre sindroma tokom prva četiri meseca pandemije, u odnosu na prethodne godine. Studija, međutim, ukazuje da, iako nije verovatna jaka povezanost između infekcije covid 19 i Guillain-Barreovog sindroma, covid 19 može ponekad da dovede pacijente do razvoja Guillain-Barreovog sindroma, a postojanje istinske povezanosti ili uzročno-posledične veze tek treba da se utvrdi. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan
12:46, 23. 11. 2023.
Odgovori

Ja imam problem meni trenu ruke dok spavam. I kada ustanem jedno sat vremena

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo