Naslovna / Korona

Američka vojska kreira jedinstvenu vakcinu protiv covid 19 i svih sojeva virusa

Priredio/la: I. V. |13:00 - 22. 12. 2021.

Ceo svet će biti ili vakcinisan ili zaražen, smatrajni vojni naučnici koji za nekoliko nedelja očekuju da će moći da objave da su razvili vakcinu  protiv Omikron soja i svih budućih varijanti korona virusa

američka vojska Walter Reed SpFN vakcina koristi protein u obliku fudbalske lopte Foto: Shutterstock

Američka vojska trenutno radi na formilisanju jedinstvene vakcine protiv svih varijanti korona virusa, kao i SARS virusa, saopštili su istraživači. U roku od nekoliko nedelja, naučnici sa Instituta za istraživanje vojske Walter Reed očekuju da su razvili vakcinu koja je efikasna protiv covid 19  i svih varijanti korona virusa, čak i protiv Omikron soja, kao i od prethodnih virusa SARS koji su ubili milione ljudi širom sveta. Skoro svi od 2.500 zaposlenih u Walter Reed institutu imalo je neku ulogu u skoro dvogodišnjem razvoju vakcine.

Američka vojska već dve godine radi na vakcini

Ovo dostignuće američke vojske rezultat je skoro dvogodišnjeg rada na SARS-CoV-2 virusu. Vojna laboratorija je primila svoju prvu sekvencu DNK korona virusa početkom 2020. Veoma rano, ogranak za zarazne bolesti Walter Reed  odlučio je da se fokusira na izradu vakcine koja bi delovala, ne samo protiv postojećeg soja, već i protiv svih njegovih potencijalnih varijanti.

Ispitivanje vakcine Walter Reed instituta Spike Ferritin Nanoparticle ili SpFN protiv SARS-CoV-2 završeno je na životinjama ranije ove godine i to sa pozitivnim rezultatima.

Faza 1 ispitivanja na ljudima, koja je testirala vakcinu protiv Omikron soja i drugih varijanti, završena je ovog meseca, ponovo pozitivnim rezultatima, koji su podvrgnuti konačnoj reviziji – rekao je u intervjuu za Defence One dr Kayvon Modjarrad, direktor Walter Reed instituta.

Za razvoj vakcine američka vojska koristila protein u obliku fudbalske lopte

Za razliku od postojećih vakcina, Walter Reed SpFN vakcina koristi protein u obliku fudbalske lopte, sa 24 strane, što omogućava naučnicima da prikače šiljke višestrukih sojeva korona virusa na različita lica proteina.

– Veoma je uzbudljivo doći do ove tačke za ceo naš tim, a mislim i za celu vojsku – smatra dr Kayvon Modjarrad i naglasio da su ispitivanje vakcine na ljudima trajala duže nego što se očekivalo, jer je laboratorija morala da testira vakcinu na subjektima koji nisu bili vakcinisani niti su prethodno bili zaraženi covid 19 infekcijom. Povećanje stope vakcinacije i brzo širenje varijanti poput Delta i Omikron dodatno su otežali istraživanje.

Ili će ceo svet biti vakcinisan ili će svi biti zaraženi

Sa pojavom Omikron soja ne postoji način da se zaista izbegne ovaj virus. Nećete moći da to izbegnete. Tako da mislim da će uskoro ili ceo svet biti vakcinisan ili će svi biti zaraženi – istakao je dr Kayvon Modjarrad sa Instituta za istraživanje vojske Walter Reed. Sledeći korak je, kako kaže, da se vidi kako nova pan-koronavirusna vakcina stupa u interakciju sa ljudima koji su prethodno bili vakcinisani ili bolesni. Institut za istraživanje vojske Walter Reed radi sa industrijskim partnerom koji tek treba da bude imenovan za to šire uvođenje.

– Moramo to da procenimo u stvarnom svetu i pokušamo da razumemo kako vakcina deluje kod mnogo većeg broja pojedinaca, koji su već vakcinisani nečim drugim u početku… ili su već bili bolesni – najavio je dr Modjarrad i dodao da će nova vakcina i dalje morati da prođe ispitivanje faze 2 i faze 3.

Odlučili smo da dublje sagledamo situaciju, a ne da se samo fokusiramo na prvobitnu pojavu SARS, i umesto toga shvatimo da virusi mutiraju, postoje varijante i one koje će se pojaviti, a tu su i budući virusi, koji se mogu pojaviti u smislu novih vrsta. Naša platforma i pristup će osposobiti ljude da budu spremni i za to – najavio je dr Kayvon Modjarrad.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo