Naslovna / Lepota

Zašto je važno zaštititi kožu i od prvog jačeg sunca, a ne samo leti

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 29. 04. 2024.

Upotreba SPF kreme treba da bude redovna i više meseci pre izlaganja jakom suncu, uz obavezno pridržavanje uputstva

Zaštita kože od sunca I sa prvim toplijim danima kožu treba adekvatno zaštititi Foto: Shutterstock

Zaštita kože od sunca ne sme da bude imperativ samo u toku letnjih meseci, na moru ili planini. Klimatske promene prve sunčane dane čine još agresivnijim po kožu, pa se treba adekvatno pripemiti.

Zbog čega je važna zaštita kože od sunca

Nije samo leto izazovan period godine za naše telo i njegov najveći organ, kožu. Klimatske promene i oštećenje ozonskog omotača aktuelni su na svim meridijanima, a visok nivo UV zračenja može da ima loše efekte na kožu koji nisu samo kratkoročni. Ukoliko se sve ove okolnosti iskombinuju sa prekomernim izlaganjem sunce jer svi volimo preplanuo i atrakkivan ten, rizici od uništavanja kože pa i predispozicije za melanom su ozbiljni.

Za sve aktivnosti koje nas čak i u proleće ili na prelazima iz proleća u leto pojačano izlažu direktnom uticaju sunca i UV zračenju treba da se adekvatno pripremimo. To će obezbediti elastičnost, zdravlje ali i lepotu kože ne samo na licu, već i na celom telu.

Zaštita kože od sunca: Šta sprečavamo dobrom prevencijom?

Koža lica je najviše izložena uticaju sunčevih zraka ali i veoma osetljiva. To su i najvažniji razlozi za opsežnu i pažljivu pripremu pre izlaganja suncu.  Ukoliko to učinimo blagovremeno, minimiziraćemo mogućnost hiperpigmentacije, dehidratacije i umornog izgleda. Isto važi i za ruke, bez obzira što su one često manje direktno izložene suncu i pokrivene rukavima. Ako je sunce jako a tkanina prozirna, ruke mogu da „izgore“.

Adekvatna hidratacija i zaštita kože od sunca

Važno je znati da nijedna krema ne štiti kožu od sunca u potpunosti, već umanjuje potencijalnu štetu i sprečava potpuno isušivanje kože, kao i oštećenja. A kada je koža suva i oštećena, delovanje UV zraka će je samo jače kompromitovati. Birajte hidratantne kreme lagane teksture i sastava a ako znate da ćete biti iloženi jakom suncu izbegevajte preparate koji sadrže glicerolom i ureu, zbog pojačanog znojenja.

SPF krema sa visokim zaštitinim faktorom ima i protektivnu i anti-age ulogu. Upotreba SPF kreme treba da bude redovna i više meseci pre izlaganja suncu, i to obavezno uz pridržavanje uputstva.

Kakav piling je korisno uraditi a šta izbegavati

Pre izlaganja jačem suncu a posebno pre odlaska na letovanje lice ne treba izlagati agresivnim kozmetičkim tretmanima. Takvi su depilacija, laserska epilacija, dubinski tretmani voćnim kiselinama (posebno limunskom), agresivni ili hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, kao i upotreba retinola, benzoil-peroksid, AHA kiselina. Piling je korisno obaviti nekoliko dana pre jačeg izlaganja suncu, a trebalo bi da to budu blagi enzimski i mehanički pilinzi, nikako uz upotrebu hemikalija.

Koža sa aknama je u povećanom riziku od oštećenja

Koža sa aknama je već oštećena, a to agresivno izlaganje suncu može da pogorša. Zato je potrebno i njima se posebno posvetiti i tretirati ih. Istraživanja kažu da čak 60 odsto osoba sa aknama tokom leta doživljava pogoršanje usled pojačane aktivnosti lojnih žlezda. Ako imate akne, morate ih detaljno i temeljno očistiti pre izlaska na sunce, uz specijalne SPF kreme za izuzetno senzitivnu i oštećenu kožu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo