Naslovna / Lepota

Možemo li smanjiti melanin da bismo kontrolisali pigmentaciju kože

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 08. 05. 2024.

Melanin daje boju našoj koži. Međutim, njegov višak može dovesti do hiperpigmentacije

smanjivanje melanina Višak melanina izaziva hiperpigmentaciju Foto Shutterstock 

Melanin je pigment koji daje boju našoj koži, kosi i očima. Melanin proizvode ćelije zvane melanociti prisutni u spoljašnjim slojevima kože. Svaka osoba ima približno jednak broj melanocita. Međutim, ćelije nekih ljudi, za razliku od drugih, stvaraju više melanina, kao i neke specifične vrste melanina. Više melanina znači da imamo tamniju kožu. Ponekad se melanin može akumulirati u određenim oblastima, izazivajući tamnjenje kože, što se naziva hiperpigmentacija.

Kako smanjiti melanin

Melanin je jedinjenje koje daje boju koži, kosi i očimaVišak melanina nije štetan za kožu ili telo, osim što može izazvati hiperpigmentaciju kože kaže dermatolog dr Sachith Abraham.

Prekomerna proizvodnja melanina može nastati zbog izlaganja suncu, promena u vezi sa uzrastom, neravnoteže hormona i povreda kože. Međutim, količina viška melanina koja se može proizvesti određena je genetikom. Višak melanina takođe može dovesti do kožnih oboljenja kao što su melazma, pigmentni lichen planus ili difuzna hiperpigmentacija kože. Na raspolaganju imamo nekoliko prirodnih načina za smanjenje proizvodnje melanina.

1. Ograničite izlaganje suncu

Melanin služi za zaštitu naše kože od oštećenja od sunca. Prekomerno izlaganje suncu povećava proizvodnju melanina u koži. Prekomerna pigmentacija može se izbeći redovnim nanošenjem kreme za sunčanje sa najmanje 50 SPF i nošenjem šešira sa širokim obodom za zaštitu od sunca, kaže dr Abraham.

Kako navode u Američkoj akademiji za dermatologiju, najbolja krema za sunčanje ima širok spektar, ima faktor zaštite od sunca (SPF) od 30 ili više i otporna je na vodu. Imajte na umu da nanošenje kreme za sunčanje ne garantuje 100 odsto zaštitu od sunčevih UV zraka. Da bismo maksimalno smanjili rizik od prekomerne proizvodnje melanina zbog izlaganja suncu, trebalo bi da ograničimo izlaganje suncu, posebno tokom sati kada je ono najjače. Ako baš u tim periodima moramo da izađemo, treba da imamo naočare za sunce, duge rukave i šešir.

2. Prirodni lekovi

Neki ljudi postižu dobre rezultate kada je u pitanju posvetljivanje kože nekim prirodnim lekovima. Vremensko trajanje u kome prirodni lekovi deluju još nije jasno, tako da treba biti strpljiv. Pored toga, ovi lekovi deluju kratko, tako da treba biti dosledan. Neki od prirodnih lekova su:

  • kurkuma: prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u Phytotherapy Research, aktivno jedinjenje prisutno u kurkumi može da obuzda sintezu melanina; jedinjenje kurkumin funkcioniše tako što ometa tirozinazu, što ograničava sposobnost melanocita da stvaraju više melanina
  • aloe vera gel: aloe vera gel smanjuje proizvodnju melanina nakon izlaganja suncu; ova biljka sadrži supstancu zvanu aloezin za koju je poznato da potiskuje tirozinazu, navodi se u studiji iz 2021.
  • limunov sok: nanošenje limunovog soka za suzbijanje pigmentacije kože moglo biti zbog visokog sadržaja vitamina C u njemu; prema Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, vitamin C može ometati aktivnost tirozinaze, sprečavajući stvaranje melanina; treba biti oprezan – limunov sok može da bude jak i neprijatan ako se čist nanese na kožu – treba ga obavezno dobro razblažiti pre nego što se nanese na kožu.
  • sredstva i kreme za posvetljavanje kože: kreme za posvetljivanje kože izbeljuju kožu i uglavnom imaju postepeno dejstvo, tako da je potrebno strpljenje (u nekim slučajevima prođe i nekoliko meseci kako bi se smanjila pojava tamnih fleka)

3. Lokalne, topikalne kreme i drugi tretmani

Različite kreme za lokalnu upotrebu, koje između ostalog sadrže i topikalni vitamin C i retinol, mogu ukloniti pigmentaciju na koži. U istom cilju koriste se i medicinski hemijski piling i laser. Često kombinacija terapije sa topikalnim lekovima i tretmanima može dati dodatne rezultate, kaže dr Abraham.

Da li je moguće trajno smanjiti proizvodnju melanina

Melanin organizam svake osobe neprestano stvara. Međutim, genetika određuje njegovu količinu. Možete koristiti različite lekove da biste posvetlili ili čak uklonili postojeću pigmentaciju, ali ona se može vratiti u bilo kom trenutku.

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) objavila je 2022. pismo upozorenja u kojem kaže da proizvodi koji se kupuju bez recepta, a koji sadrže hidrohinon, mogu biti potencijalno nebezbedni, navodeći izveštaje o osipu na koži, otoku na licu i diskoloraciji. FDA kaže da upotreba ovih proizvoda obično nije ni bezbedna ni efikasna.

Mere opreza kod posvetljivanja kože

Tokom pokušaja posvetljivanja kože, možemo se suočiti i sa određenim rizicima. Neki od njih mogu da budu:

– Veći rizik od oštećenja od sunca

Manje melanina takođe podrazumeva i manji štit od sunčevih zraka. Ovo povećava rizik od bora, neujednačene teksture i diskoloracije.

– Veće šanse za rak kože

Više oštećenja kože od sunca može povećati rizik od razvoja raka kože.

– Osetljivost i iritacija

Procedure za svetliju kožu mogu biti neprijatne i surove za kožu. Neki od neželjenih efekata uključuju svrab, crvenilo i kontaktni dermatitis.

Važna stvar koju treba zapamtiti dok smanjujemo pigmentaciju jeste strpljenje, jer je potrebno vreme. Agresivni tretmani mogu pogoršati pigmentaciju. Uvek se treba pridržavati saveta lekara pre i posle kozmetičkih procedura. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo