Naslovna / Lepota

Koliko su sigurne UV lampe za nokte: Manikir tehnika zračenjem izaziva mutacije ćelija

Priredio/la: I. V. |17:00 - 18. 10. 2024.

Svetlost koju emituju UV lampe za nokte obično je u UVA spektru, koji je sličan solarijumima. Dakle, UV zraci mogu da probiju dublji sloj kože i aktiviraju ćelije melanina ispod noktiju

uv lampe za nokte Svetlost koju emituju UV lampe za nokte obično je u UVA spektru, koji je sličan solarijumima. Foto: Shutterstock

UV lampe za nokte, koje se obično koriste za sušenje gel laka, svojim zračenjem mogu da oštetete DNK u ćelijama kože i izazovu mutacije u ljudskim ćelijama koje dalje mogu da uzrokuju rak kože, otkrila je nadva studija. S tim u vezi postavlja se pitanje – da li je ova vrsta manikira sigurna metoda sređivanja noktiju? U svakom slučaju, stručnjaci preporučuju da se treba upoznati sa  zdravstvenim rizicima pre nego što se zakaže termin.

UV lampe za nokte su faktor rizika za rak kože

– Naša studija opisuje potencijalni faktor rizika od raka za žene koje redovno rade gel manikir. Važno je odmeriti rizik, posebno za osobe sa većom osetljivošću na UV svetlost i podložnim raku – istakla je dr Maria Zhivagui, prvi autor studije i postdoktorant u laboratoriji Alexandrov Lab na University of California San Diego.

Već godinama se vode razgovori o UV sušačima za nokte koji se koriste za gel manikir kao faktoru rizika za rak kože. Ove tvrdnje smatrane su kontroverznim i zahtevaju dodatno proučavanje. Ipak, stručnjaci tvrde da bilo kakav manikir u salonu za nokte može da ima rizik po zdravlje.

Zdravstveni rizici, koji imaju veze sa ovom vrstom manikira, su infekcije noktiju, iritacija kože i osip na koži od korišćenih hemikalija, kao i simptome koji imaju veze sa udisanjem isparenja i prašine koja lebdi u salonima – objašnjava dr Susan Massick, dermatolog sa The Ohio State University Wexner Medical Center. 

Pre nego što zakažete sledeći termin, stručnjaci savetuju šta sve treba da se zna o potencijalnim zdravstvenim rizicima manikira i preporukama o tome kako da se ublaži rizik.

Do 30 odsto ćelija umre zbog UV svetlosti

Kako bi bolje razumeli efekte zračenja UV lampe za nokte, dr sušara za nokte, dr Zhivagui i njene kolege izložile su ljudske i mišje ćelije zračenju koristeći popularnu UV lampu, koja se nalazi u mnogim salonima za nokte. Otkrili su da kada su ćelije bile izložene zračenju UV svetlosti iz lampe tokom 20 minuta, oko 20 do 30 odsto ćelija je umrlo, a neke od njih su takođe doživele oštećenje svoje DNK.

Štaviše, istraživači su otkrili da je izlaganje UV lampi laka za nokte tokom tri uzastopne 20-minutne sesije dovelo do 65 do 70 procenata smrti ćelija, a takođe je uzrokovalo oštećenje mitohondrija i DNK u preostalim ćelijama.

Prema dr Zhivagui, postoje tri različite klase UV zračenja, uključujući ultraljubičasto C (UVC), ultraljubičasto B (UVB) i ultraljubičasto A (UVA). Svetlost koju emituju UV lampe za nokte obično je u UVA spektru, koji je sličan solarijumima. Dakle, UV zraci mogu da probiju dublji sloj kože i aktiviraju ćelije melanina ispod noktiju, pretvarajući ga u tamne fleke na nokatnoj ploči.

– Jedan od prijavljenih medicinskih slučajeva bio je melanom na noktu, najopasniji tip raka kože, koji je dovoden u vezu sa izlaganjem UV lampama kod dermatologa. Kada su ćelije kože izložene UV zracima iz lampe, primetili smo ćelijske i molekularne promene za koje se zna da su obeležja karcinoma – naglasila je dr Zhivagui.

UV lampe za nokte koriste UVA svetlost – poznati faktor rizika za rak kože

Dr Masick je primetila da UV lampe za nokte, poznate i kao sušači za gel manikir, koriste UVA lampe i da je UVA poznati faktor rizika za rak kože. Korišćenjem UV lampi za nokte, ljudi rizikuju neželjeno i nepotrebno izlaganje UVA svetlosti na rukama i prstima.

– Uz čestu upotrebu, može da se poveća rizik od raka kože zahvaljujući ovoj koncentrisanoj UVA svetlosti – navodi dr Zhivagui, i uprkos nalazima studije, naglašava da studija ne dokazuje da UV lampe za nokte uzrokuju rak i da je potrebno više istraživanja kako bi se procenilo da li su osobe koje koriste gel manikir izložene većem riziku od razvoja raka kože u poređenju sa onima koji to ne praktikuju.

Manikir i zdravstveni rizici

Prema dr Massick, manikir, koji ne podrazumeva korišćenje UV lampe za nokte, može da ima i druge zdravstvene rizike, kao što su potencijalne infekcije noktiju i paronihiju – upalu nabora noktiju oko ploče nokta.

Ove vrste infekcija mogu da budu uzrokovane bakterijama kao što su Staphylococcus, kvasac i gljivice poput Trichophyton ili Candida, kao i virusne infekcije, poput HPV bradavica. Zbog toga je toliko važno da saloni za nokte poštuju najviše standarde čistoće, sterilizuju opremu i vrše  dezinfekciju između klijenata, ističe dr Massick.

Druge vrste manikira, poput akrila, takođe mogu da naškode zdravlju noktiju zato što akrili zahtevaju turpijanje pravih noktiju što može da izazove stanjivanje ili čak oštećenje. Pored toga, kako bi uklonili akril, tehničari za nokte će možda morati da još više istanje prave nokte ili da koriste hemijska sredstva za uklanjanje poput acetona.

– Zbog jakog lepka, nokti će možda morati da se natope acetonom neko vreme. Habanje, koje dešava zbog akrila, može da dovede do stanjivanja i pucanja noktiju – upozorava dr Massick.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo