Naslovna / Lepota

Retinol i retinoidi – koji je bolji za našu kožu

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 08. 07. 2024.

Retinol u odnosu na retinoide – dva su od najpopularnijih sastojka za negu kože. Da bismo se odlučili za jedan od njih prvo treba da znamo njihove prednosti i razlike

retinol i retinoidi Retinol je magični sastojak za negu kože, kao i retinoidi Foto Shutterstock

Retinol i retinoidi dve su popularne reči koje se često čuju u diskusijama o nezi kože. Često se koriste naizmenično, ali imaju različite karakteristike i prednosti. Važno je da znamo ove razlike jer nam mogu pomoći da donesemo promišljene i mudre odluke o njihovom uključivanju u svoju rutinu nege kože, kaže za HealthShots dr Atula Gupta.

Šta je retinol

Retinol je derivat vitamina A, koji je osnovni sastojak seruma, krema i losiona za kožu. Sadrži svojstva protiv starenja (anti-age) koja pomažu u uklanjanju akni i održavanju zdrave kože. Retinoli su lako dostupni u slobodnoj prodaji. Glavna funkcija retinola je povećanje proizvodnje ćelija kože, što pomaže u otčepljivanju pora. Pomaže u eksfolijaciji kože i povećanju proizvodnje kolagena. Veruje se da usporava znake starenja kao što su fine linije i bore.

Šta su retinoidi

Retinoid je termin koji se koristi za grupu jedinjenja koja potiču od vitamina A. Mogu biti prirodni ili sintetički, što uključuje različite vrste i oblike, uključujući retinol, retinal ili retinil estre. Oni su aktivno jedinjenje koje se nalazi u dermatološkim lekovima i kozmetici jer se veruje da pozitivno utiču na kožu i njen izgled.

Retinol i retinoidi – koja je razlika

1. Veza sa vitaminom A

U svojoj osnovi, i retinol i retinoidi su derivati vitamina A. Ovaj esencijalni nutrijent igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena koji podstiče mladalački izgled kože.

2. Hemijska struktura

Retinoidi, derivati vitamina A, krovni su i širi termin. Oni uključuju moćne formule za koje je potreban recept kao što su tretinoin, adapalen i tazaroten. Retinoli su, s druge strane, blaži oblik retinoida.

3. Jačina

Retinoidi pokazuju veću moć u poređenju sa retinolom. Oni prodiru dublje u kožu i daju brže, upečatljivije rezultate u rešavanju različitih problema sa negom kože. Retinoli, iako efikasni, deluju postepeno i pogodni su za osobe sa osetljivom kožom.

4. Ciljaju na različita stanja kože

Retinoidi deluju na lečenje stanja kao što su akne, bore i hiperpigmentacija, dok retinol pomaže u poboljšanju teksture kože, finih bora, otvorenih pora i opuštene kože.

5. Dostupnost

Retinoli su lako dostupni u slobodnoj prodaji (bez recepta) kao kreme, serumi i losioni. Ova pristupačnost ih čini popularnim izborom za osobe koje žele da se bore protiv znakova starenja i poboljšaju teksturu kože bez potrebe za receptom. Nasuprot tome, retinoidi, posebno jače formulacije, obično zahtevaju recept i koriste se pod nadzorom dermatologa.

6. Nivoi koncentracije

Zbog niže koncentracije, retinolima je potrebno duže vreme da pokažu rezultate za razliku od retinoida koji se dobijaju na recept. Međutim, generalno se bolje tolerišu, što ih čini dobrom početnom tačkom za one kojima je nega kože vitaminom A novina.

Retinol i retinoidi – postoje li neželjeni efekti

I retinoidi i retinol mogu izazvati neželjene efekte kao što su suvoća, iritacija, crvenilo i perutanje, posebno u početnim fazama upotrebe ili u većim koncentracijama. Međutim, retinoidi su skloniji izazivanju ovih neželjenih efekata zbog njihove veće jačine. Započinjanje sa nižim koncentracijama i postepeno povećavanje učestalosti može ublažiti ove efekte i omogućiti koži da se prilagodi.

Retinol ili retinoidi – koji je bolji

Izbor između retinoida i retinola zavisi od individualnih problema sa kožom, nivoa osetljivosti i pragova tolerancije. Osobe sa osetljivom kožom mogu se odlučiti za retinol zbog njegove blaže prirode, dok one koje se bore sa upornim problemima kože mogu imati veću korist od jačine retinoida. Konsultacija sa dermatologom može da pomogne da se odredi najprikladnija opcija na osnovu naših jedinstvenih potreba za negu kože. Zaštita od sunca je takođe ključna kada koristimo bilo koji od ova dva proizvoda, jer vitamin A može povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost.

I na kraju, ali ništa manje važno, izbor najboljeg sastojka za negu kože zavisi od stanja naše kože i onoga što će našoj koži najbolje odgovarati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo