Naslovna / Lepota

Saveti kako da kosu zaštitimo od vlage i održimo njen zdrav izgled

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 04. 10. 2024.

Vlaga stvara zabrinutost zbog kovrdžanja kose, ali uz nekoliko korisnih saveta ovaj problem može da se izbegne

zaštita kose od vlage Kosu treba zaštititi od vlage, što je posebno važno u gradovima, jer kišnica sadrži zagađivače iz vazduha koji nisu dobri za kosu Foto Shutterstock

Sezona kiša donosi osećaj olakšanja od užarenog leta. Ali povećanje vlažnosti nije baš nešto čemu se radujemo pred jesenje kiše. Ako kosu ne zaštitimo dovoljno i na odgovarajući način, možda ćemo stalno izgledati kao da smo čupavi i neočešljani. Vlaga može dovesti do promena u izgledu, teksturi i nemogućnosti da nam kosa izgleda onako kako smo zamislili, uzrokujući nepoželjno povećanje kovrdžanja i volumena. Ako vlažno vreme negativno utiče na zdravlje naše kose, postoji nekoliko stručnih saveta o tome kako da kosu zaštitimo od vlage.

Saveti za zaštitu kose od vlage

Vlaga prodire u slojeve vlasi zbog čega one bubre. To čini kosu i njen koren slabim, što dovodi do toga da kosa postane lomljiva i kovrdžava. Ovo povećava verovatnoću opadanja kose, kaže za HealthShots dermatolog dr Smriti Naswa Singh, objašnjavajući neželjene efekte vlage na kosu. Da bismo kosu zaštitili na pravi način od vlage, dr Singh daje sledeće savete:

1. Pustite kosu da se prirodno osuši

Uvek pustite kosu da se osuši prirodnim putem umesto da je sušite fenom. Kada kosu sušimo fenom, voda u dlaci postaje para i izlazi iz nje uzrokujući oštećenje kutikule, objašnjava dr Singh. Pored toga, potrudite se da osušite kosu što je moguće pre nego što izađete po vlažnom vremenu. Ovo je važno zato što sušenje kose u vlažnom okruženju može izazvati druge probleme. Sušenje kose preporučuje se uz korišćenje peškira od mikrovlakana, jer pomaže da se iz mokre kose izvuče što je moguće više vode. Posle pranja, kosu treba umotati u peškir od mikrovlakana, ali je ne treba snažno trljati peškirom, jer na taj način može da se spreči njeno kovrdžanje, dodaje dr Singh.

2. Pokrijte kosu kada izlazite napolje

Pokrijte kosu maramom ili nosite kišobran kada izlazite napolje da biste sprečili da kišne kapi oštete kosu. Ovo je posebno važno u gradovima, jer kišnica sadrži zagađivače iz vazduha koji nisu dobri za kosu, smatra dr Singh.

Pokrivanje kose štiti kosu od oštećenja. Osim ovoga, još jedan lak način za „smirivanje” kose jeste da je skupite u punđu, labav rep, pletenicu… Labavo napravljena pletenica ili punđa služiće sličnoj svrsi tako što će kosu držati dalje od lica i vrata čak i tokom vrelih letnjih dana.

3. Koristite blage šampone i balzame

Vlažnost povećava kovrdžavost i naelektrisanost kose. Stoga je važan odabir blažih šampona (bez sulfata) i blažih regeneratora (bez silikona), predlaže dr Singh. Potražite šampone i balzame koji ne sadrže silikone.

4. Operite kosu kada je to potrebno

Ako ne peremo kosu 2-3 puta nedeljno, može doći do nakupljanja ulja na koži glave i povećanja peruti, što izaziva svrab temena. Nezdravo ili vlasište sklono peruti nije nimalo dobro za kosu, jer može čak da dovede i do preteranog gubitka kose.

5. Dubinsko kondicioniranje kose potrebno je jednom nedeljno

Dubinsko kondicioniranje maskama ili uljima za kosu jednom nedeljno ili svake druge nedelje uz upotrebu toplog peškira može pomoći u poboljšanju kvaliteta kose i smanjenju kovrdžavosti i naelektrisanosti kose, kaže dr Singh. Kosa treba da bude hidrirana, jer je to jedini način da se oslobodite kovrdžavosti. Kokosovom ulju, umućenom ši puteru i crnom ricinusovom ulju bićete zahvalni za gustu kosu. Imajte na umu da mala količina može značajno da pomogne da kosa bude hidrirana pre nego što izađete napolje. Cilj je da pramenovi kose budu ravni kako bi ih zaštitili od vlage, a ova ulja pomažu u smirivanju kose nakon što ste završili sa stilizovanjem vašeg izgleda.

6. Uzdržite se od tretmana za kosu

U sezoni kiša trebalo bi se uzdržati od tretmana za kosu kao što su farbanje, stavljanje minivala i ispravljanje kose koji oštećuju disulfidne veze. Sve to može dodatno oslabiti kosu. Vlaga već slabi našu kosu, a eksperimentisanje sa ovim tretmanima samo će je pogoršati.

7. Konzumirajte ishranu bogatu hranljivim materijama

Ovo je period kada možemo da očekujemo da nam kosa više opada. Stoga, ishrana tela sezonskim i lokalnim voćem i povrćem obezbeđuje antioksidante i hidrataciju iznutra, što vodi do zdrave kose. Uključivanje namirnica kao što su semenke suncokreta, semenke bundeve, losos, đumbir, avokado, grčki jogurt, kupine, kolagen peptidi, sočivo i ishrana bogata proteinima mogu pomoći u održavanju volumena vaše kose. Vitamini kao što su vitamin A, biotin, C, D, E, gvožđe, cink i selen neophodni su ako želite da vaša kosa bude zdrava tokom jesenjeg vlažnog perioda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo