Naslovna / Vitamini i suplementi

Zašto nam opada kosa: Najčešće zbog nedostatka ovih 6 vitamina

Priredio/la: I. V. |19:00 - 21. 08. 2024.

Telu je potrebno mnogo različitih hranljivih materija kako bi kosa rasla, a njihov nedostatak, kao i neka druga stanja, odraziće se na skalp

opada kosa Kosa opada najčešće zbog deficita hranljivih materija Foto: Shutterstock

Kosa opada najčešće zbog deficita hranljivih materija, koji dovodi do gubitka vlasi, jer nedostaci vitamina mogu da imaju mnogo neprijatnih efekata na telo, uključujući i kosu. Nutricionisti podsećaju da je telu potrebno mnogo različitih hranljivih materija kako bi kosa rasla, a njihov nedostatak odraziće se na skalp.

Svi razlozi zbog kojih gubimo kosu

Deficit vitamina D, vitamina B12, biotina (vitamin B), gvožđa, folne  kiselina (folat), vitamina C ili cinka, može da se primeti na skalpu, ali i po broju vlasi koje ostanu na četki posle češljanja. Međutim, osim nedostatka hranljivih materija, postoji još mnogo drugih uzroka gubitka kose. Najčešći tip gubitka kose, androgena alopecija, pogađa 80 procenata muškaraca i 50 odsto  žena i može da se prati kao genetika i promene u vezi sa životnim dobom. Drugi uzroci gubitka kose su stres, porođaj, bolest, hormonska neravnoteža i imunološka stanja (alopecija areata). Dermatolozi ističu da je često gubitak kose simptom da se nešto drugo dešava u organizmu.

Kosa opada ako nedostaje neki od 6 ključnih vitamina

Za rast i zdravlje kose pre svega su važne brojne hranljive materije i ukoliko nedostaje neki od 6 najvažnijih vitamina količina dlaka koje dnevno otpadnu iz dana u dan će biti sve veća. Do gubitka kose najčešće dovodi nedostatak sledećih vitamina:

1. Vitamin D
Vitamin D je moćno protivupalno sredstvo za ceo organizam. Ovo je hranljivi sastojak gde hronična niska količina može da dovede do gubitka kose jer vitamin D je ključan za ishranu zdravih folikula kose. Nedostatak može da dovede do opadanja kose ili rasta finije, mnogo tanje kose. Simptomi nedostatka vitamina D su promene raspoloženja, umor, bolovi u kostima i zglobovima, gubitak koštane mase i slabost mišića ili grčevi.

2. Gvožđe
Gvožđe je mineral koji je esencijalna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji isporučuje kiseonik iz pluća u tkiva, uključujući kosu. Naše telo će uvek dati prioritet osnovnim funkcijama, kao što su disanje i kretanje mišića, u odnosu na rast kose. Ako su zalihe gvožđa niske, prvo se „pune“ naša pluća, mišići i drugi organi i možda neće ostati ništa za našu kosu, objašnjavaju dermatolozi. Test krvi je najbolji način da se sazna da li nam nedostaje gvožđa, simptomi su bleda koža, nedostatak energije, kratak dah i lomljivi nokti.

3. Biotin – vitamin B
Ovaj vitamin B može se naći u mnogim dodacima za kosu jer utiče na proizvodnju keratina, proteina od kojeg sesastoji vlas kose. Studije na ljudima sa retkim oboljenjima kose i vlasišta i onima sa nedostatkom vitamina B otkrile su da je suplementacija biotinom dovela do poboljšanja kvaliteta i rasta kose. Ako imate nedostatak biotina, možete dobiti osip na koži, imati lomljive nokte i gubiti kosu.

4. Folna kiselina (folat) i vitamin B12
Folat i B12 su dva vitamina B grupe koji zajedničkim dejstvom mogu da podstaknu zdravlje folikula dlake. Oba učestvuju u proizvodnju nukleinskih kiselina, velikih molekula koji igraju ulogu u procesu izgradnje proteina – a protein je ključan za rast kose. Ako nam nedostaje folna kiselina možemo da osetimo umor, slabost, gubitak kose, a koža će biti bleda. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje simptome kao što su peckanje, zaboravnost i sporo razmišljanje, promene raspoloženja i bolan crveni jezik.

5. Cink
Cink je mineral koji učestvuje u stotinama telesnih funkcija. Jedna od ključnih funkcija je pomaganje telu da metaboliše druge hranljive materije, uključujući i one koje podstiču zdravlje kose. Bez cinka, mnoge telesne funkcije ne mogu da se ostvare, i na kraju dolazi do gubitka kose.
Cink takođe igra važnu ulogu u funkciji štitne žlezde. Ako štitna žlezda ne funkcioniše optimalno, može se uočiti gubitak ili stanjivanje kose, naglašavju stručnjaci. Nedostatak cinka manifestuje se proređenom ili neujednačenom kosom, gubitkom apetita, umorom i gubitkom osećaja ukusa.

6. Vitamin C
Vitamin C podstiče zdravlje kose pomažući nam da apsorbujemo gvožđe iz hrane. Ako nam nedostaje gvožđa ili uzimamo suplemente, moramo da osiguramo da organizam dobije i adekvatan vitamin C. Nedostatak vitamina C (skorbut) danas nije tako učestalo stanje, ali, ljudi koji prate ograničenu ishranu rizikuju da eliminišu biljnu hranu koja obezbeđuje vitamin C. Pušači i oni koji imaju bolesti malapsorpcije (kao što su Kronova bolest i celijakija), kao i osobe koje imaju određeni karcinomi takođe mogu da se suoče sa nižim nivoom vitamina C.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo