Naslovna / Lepota

7 prirodnih sastojaka koji leče akne, a verovatno ih niste probali

Priredio/la: M.R. |13:00 - 14. 03. 2022.

Esencijalna ulja origana, majčine dušice i timijana  mogu biti efikasna u borbi protiv bakterija koje izazivaju akne

akne Foto: Shutterstock

Akne zahtevaju dugotrajan proces lečenja, koji ponekad ne daje željene rezultate. Naime, većina proizvoda za negu kože sadrži salicilnu kiselinu i benzoil peroksid, ali, oni u borbi protiv akni, nažalost, nisu delotvorni u svim slučajevima. Zbog toga se na polju kozmeto-dermatologije permanentno sprovode ispitivanja i uključuju novi proizvodi što daje optimizam onima kod kojih poznate metode, upornost i disciplina nisu rezultirali uspehom.

Probiotici i prebiotici

Mnogi proizvođači preparata za negu kože razvijaju nove proizvode na bazi za stvaranje ravnoteže između mikrobioma (kompleksa bakterija) u crevima i mikrobioma kože. Neravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima može dovesti do poremaćaja crevne flore, a slična situacija je i sa disbalansom bakterija na koži. Kada je mikrobiom na našoj koži neuravnotežen, to stanje dovodi do upalnih procesa i rezultira hroničnim kožnim oboljenjima poput akni, ekcema, rozacee ili psorijaze. U slučaju akni, mikrobna ravnoteža je presudna, jer pomaže da se upalni procesi ne pogoršaju i sprečava da prerastu u probleme kakvi su papule i pustule na koži.

Uobičajeni sastojci preparata  za borbu protiv akni deluju tako da neselektivno uništavaju sve bakterije – i dobre i loše. Zbog toga je dobro kombinovati ih sa prebiotičkim hidratantnim kremama. Ovakve kreme i proizvodi na bazi probiotičkih tehnologija pokazuju veliki potencijal u popravljanju stanja kože i podsticanju njenog izbalansiranog mikrobioma jer sadrže i bakterijske lizate (fragmente mikrobnog ćelijskog zida).

Majčina dušica  i origano

Aktuelne studije pokazuju da esencijalna ulja origana, majčine dušice i timijana (aromatična, lekovita i začinska biljka srodna majčinoj dušici) mogu biti efikasna u borbi protiv bakterija koje izazivaju akne. Ovakva ulja imaju imaju antimikrobno dejstvo i pomažu u ubijanju bakterija Propionibacterium acnes i Staphilococcus epidermidis (dve glavne bakterije koje se dovode u vezu sa aknama). Ispitivanja pokazuju njihovu efikasnost kako u lečenju već aktivnih akni, tako i u sprečavanju njihovog nastajanja.

Propolis i med

Propolis i med takođe imaju antibakterijska dejstva. Od velike važnosti su i njihova hidratantna i antiinflamatorna svojstva, korisna za sprečavanje upalnih procesa i zarastanje rana, do kojih može doći pri pojavi akni. Propolis (kombinacija pčelinjeg voska i sokova koji pčele sakupljaju) je poznat i popularan sastojak u nezi kože kojim i simbolično gledano, pčele štite pukotine saća.

Divlji biber (konopljika)

Dermatolozi poručuju da bi divlji biber (konopljika) takođe mogao da pomogne u lečenju hormonalnih akni. Ova biljka, u našem narodu poznata i kao rakita, utiče na rad hipotalamusa i hipofize, prirodni je estrogen i snižava libido. Pokazao se efikasnim i u slučaju kod neredovnih menstruacija, bolova u grudima, nervoze. Zbog uticaja na hormonski status zovu je još  i „drvo čednosti”. Istraživanja pokazuju da nivo testosterona može biti razlog stvaranja viška sebuma i začepljenja pora na koži.

Klaskoteron (Clascoterone)

Za lečenje hormonalnih akni dermatolozi često koriste i klaskoteron (inhibitor androgenih receptora). Njegov uticaj testiran je i u lečenju acne vulgaris, sa dobrim rezultatima (oko 20 odsto smanjenja). Neke kreme sa ovim sastojkom nedavno su odobrene i od strane Uprave za hranu i lekove FDA.

Rizici od upotrebe antibiotika i rezistentnost na bakterije

Ukoliko se u lečenju akni često koriste velike količine antibiotika, postoji rizik rezistencije (sposobnost bakterija da spreči delovanje antibiotika), lečenje ne daje rezultate i pored povećanja doza. Poznato je da antibiotici mogu izazvati gljivične infekcije, poremetiti rad želuca ili creva, a ukoliko se koriste na svoju ruku mogu štetno delovati na jetru i bubrege.

Naučnici kažu da svi navedeni sastojci pokazuju optimističke rezultate u lečenju akni ali da je potrebno još istraživanja. Jedan od razloga je i taj što su u kozmetičkim formulacijama ove supstance razblažene a koncentracija efikasnosti hemikalija u prirodnim ekstraktima ili esencijalnim uljima može da varira. U svakom slučaju, ohrabruju vesti da se u lečenje akni na naučnoj bazi uključuje više prirodnih sastojaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dara
9:46, 18. 03. 2022.
Odgovori

Imala sam problema sa rozaceom, i isprobala stvarno svašta, ali je sve nekako bilo kratkog daha. Jedan dan bude bolje, pa se sutradan probudim sa još većim pečatima po licu. Na kraju sam negde pronašla da i probiotici pomažu. Probala sam da ih pijem neko vreme i već posle nekoliko dana, lice mi je bilo čisto. Mislim da nismo svesni njihovog značaja za kožu. Znam mnogo žena koje će odmah posegnuti za teškom artiljerijom, raznim jakim kremama, neke će otići na ‘nanokliniku’ da im oni reše problem sa aknama i eventualnim ožiljcima, a ponekad su oni najjednostavniji načini sasvim dovoljni.
Pijte probiotike, i koža i organizam biće vam zahvalni.

dr joana
15:11, 21. 03. 2022.
Odgovori

divan tekst… uvek je lepo procitati i saznati nesto novo sto moze nekom da pomogne. Veoma delotvorna je i prirodna krema na za kozu na bazi zeolita, ali svako trazi ono sto njemu odgovara.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo