Naslovna / Ishrana

Ove namirnice dokazano pomažu u lečenju psorijaze

4:00 - 17. 09. 2020.

Izbacite proste ugljene hidrate, smanjite unos proteina, a u fazama pogoršanja bolesti, pređite potpuno na vegetarijansku ishranu

Sirovo voće i povrće za čistu kožu Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Psorijaza je vrlo neprijatno autoimuno oboljenje za koje danas postoje efikasni lekovi, ali nisu svima dostupni. Biološka terapija rezervisana je za obolele sa najtežom kliničkom slikom, dok određeni broj pacijenata uspeva da kontroliše bolest sa malom dozom lekova uz odgovarajuću negu i ishranu.

Prema stručnjacima za ishranu, trepeza obolelih od psorijaze bi trebalo da obiluje većim količinama različitog povrća, voća kao i integralnim žitaricama.

Što više sirovog voća i povrća

Povrće bi trebalo što je moguće češće da se jede sirovo. Dobar izbor su šargarepa, koren celera, spanać, peršun, zelena salata, kupus… Na meniju može da se nađe i bundeva, kuvana ili pečena, dok bi pečenim krompirom s vremena na vreme trebalo zameniti meso.

Pravilan izbor namirnica deluje tako da se koža pročisti i postane otpornija.

Ne više od 150 grama mesa!

Važna komponenta ishrane za ublažavanje psorijaze je povećan unos tečnosti. Preporuka je da se pije voda i to ne manje od 1,5 litara dnevno. U obzir mogu da dođu i sveže ceđeni voćni sokovi bez dodavanja šećera.

Psorijazi ne prijaju prosti ugljeni hidrati u koje se svrstavaju industrijski slatkiši, kao ni previše protiena, a naročito masna mesa i prerađevine od mesa. Dnevno ne bi trebalo da se pojede više od 150 grama mesa. Pri tome najbolje je da se meso kuva. Ukoliko se bolest pogorša, onda se savetuju potpuno vegetarijanski meni, a sa poboljšanjem stanja, u obzir mogu da dođu blage čorbe od mesa.

Obolelima od psorijaze se ne preporučuju namirnice koje sadrže crveni pigment (paradajz, jagode, trešnje…).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo