Naslovna / Lepota

Otkrijte koji je tip vaše kože i kako najbolje da je tretirate

Priredio/la: I. N.|13:00 - 10. 04. 2021.

Čuli ste za normalnu, masnu, suvu, kombinovanu i osetljivu kožu. Znate li koji je vaš tip?

Suva koža ima gotovo nevidljive pore, ali je sklona borama Foto: Shutterstock

Tip kože, odnosno njena masnoća vremenom može da se promeni. Mlađi ljudi češće imaju normalnu, a stariji suvu. Tip određuje to koliko je ona hidrirana, masna i osetljiva. Stepen hidratacije utiče na njenu udobnost i elastičnost, a masnoća na mekoću.

Normalna koža

Normalna, ni previše suva, ni masna, ona ili nema, ili ima veoma malo malo nedostataka. Odlikuje je blistav i čist ten, nema vidljivih pora, a osetljivost nije naglašena.

Kombinovani ili mešovti tip

Koža u nekim oblastima lica može istovremeno da bude suva ili normalna, a u drugima masna. Masnija je najčešće u takozvanoj T-zoni, koja obuhvata nos, čelo i bradu. Ovo je relativno česta pojava. Koži će u „problematičnim“ oblastima biti potrebna posebna nega. Kombinovanu kožu često odlikuju malo šire pore, jer su otvorenije. U T-zoni, ona je sklona mitiserima i više sjaji.

Suva koža

Suvu kožu lica odlikuju gotovo nevidljive pore, ali ponekad i hrapav ten i crvenilo. Manje je elastičnosti, sklonija je borama, a često, usled dejstva spoljašnjih faktora, može da se ljušti, peruta, postane upaljena ili da svrbi. Njeno stanje mogu da pogoršaju starenje, hormonalne promene, kako i određene vremenske prilike, pa zahteva posebnu negu.

Vetar, sunce ili hladnoća, kao i ultraljubičasto (UV) zračenje iz solarijuma kožu dodatno isušuju. Takođe, grejanje tokom zime u zatvorenim prostorijama, zatim tople kupke i tuševi, poneki sastojci u sapunima, kozmetici ili sredstvima za čišćenje ne pogoduju ovom tipu.

Posebna nega ako je lice suvo

Nemojte se izlagati dugotrajnom tuširanju ili kupanju u vrućoj vodi više od jednom dnevno. Koristite blage sapune ili sredstva za čišćenje, a izbegavajte one sa dezodoransima. Ne trljajte kožu tela dok se kupate ili brišete. Peškiri ne smeju da budu grubi, a preporuka je da se nakon kupanja samo ovlaš obrišete, bez trljanja frotirskim peškirom. Deblji sloj bogate hidratantne kreme nanesite odmah nakon tuširanja.

Masna koža

Uvećane pore, uporan prekomerni sjaj, miteseri, bubuljice ili fleke na licu, često su neprijatnosti sa kojima se suočavaju osobe sa masnom kožom. Zamašćenost može da varira u zavisnosti od doba godine ili vremena. Pubertet ili druge hormonalne promene, kao i stres, vrućina ili previše vlage mogu da pogoršaju stanje.

Da biste se pobrinuli za masnu kožu lica, umivajte se ne više od dva puta dnevno, a obavezno nakon znojenja. Koristite nežna sredstva za čišćenje i ne trljajte lice. Nemojte sami da se rešavate bubuljica, jer će oporavak trajati duže, već posetite kozmetičara. Sredstva za negu masne kože neće zapušiti pore, a pomoći će da se višak masnoće odstrani.

Osetljiva je sklona crvenilu

Osetljiva koža je sklona crvenilu, koje se javlja iznova. Ako je suva, crvenilo je često praćeno svrabom. Probajte da ustanovite uzroke i pronađete pravilnosti, kako biste otkrili šta je iritira. Mnogo je mogućih razloga, poput osetljivosti na sastojke omekšivača, krema ili drugih kozmetičkih proizvoda.

Osnova nege kože

Bez obzira na to koji tip kože imate, ovi saveti će joj omogućiti da izgleda najbolje. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra koja blokira i UVA i UVB zrake. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Nosite kapu i naočare za sunce. Ne pušite. Ostanite hidrirani. Očistite lice blagim sredstvima temeljno svakog dana i nikad nemojte leći a da prethodno niste skinuli šminku. Redovna hidratacija je ono što svakoj koži treba, pa joj to i priuštite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nadja
12:41, 14. 04. 2021.
Odgovori

Ja imam suvu kozu, stalno je hidriram dodatno, ali mislim da ce mi uskoro biti potreban neki tretman u nanoklinici.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo