Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Zbog botoksa ljudi već imaju probleme u vezama. Ovo rešava samo dobar stručnjak

Piše: N. Vasić
5:00 - 17. 09. 2020.

Zamislite da odjednom više ne znate kako se vaš partner oseća jer je stavio botoks i ne može da pravi izraze lica! Šta se dešava sa našom psihom kada ne možemo da pokažemo osećanja?

Botoks nije slučajno najpopularniji „otrov“ na svetu. Od kada ga je 2002. godine Američke agencije za hranu i lekove (FDA) odobrila za korišćenje u kozmetičke svrhe, botoks postaje planetrni hit. Zašto? Zato što dve nedelje od ubrizgavanja potpuno uklanja bore i zateže kožu. Lako i gotovo bezbolno ostvaruje san o trajnoj mladosti. Deluje tako što umrtvljuje mišiće, ali zato „ispegla“ lice. Ali, šta se još dešava u nama kada dobijemo injekciju botoksa?

Botoks skriva emocije      

Zamislite da provedete godine sa svojim partnerom i znate svaki njegov izraz lica i emociju koju njime izražava, a onda preko noći toga više nema? Više ne biste mogli da po izrazu lica znate kako se vaš partner oseća. Istraživanje koje su 2010. sproveli naučnici sa Univerziteta Bernard pokazalo je da botoks smanjuje mogućnost izražavanja emocija. Naime, kada nema pomeranja mišića, mozak ne dobija dovoljno povratnih informacija o tome kako se osećate. Kada je lice nepokretno, bez emocionalne ekspresije, i emocije su slabije. Takođe, kada izražavamo osećanja izrazom lica, onaj ko nas sluša, nesvesno kopira našu gestikulaciju i mimiku, što dovodi do boljeg razumevanja i povezivanja.

Kako beba da zna šta kaže mama 

–  Ovo je posebno važno za majke koje imaju bebe. Beba uči o emocijama preko izraza lica majke, pa je zato važno da majka ima kompletnu mimiku – objašnjava za portal eKlinika psiholog Kristina Brajović Car. Naša sagovornica dodaje da je u primeni botoksa, kao i drugih antiejdž tretmana, važna prava mera i pravovremenost. Posebno zato što on ima i neka lekovita svojstva, kao što su pomoć u lečenju migrene, preteranog znojenja ili herpesa.

Da li botoks jača samopouzdanje?

Istraživanje na Severozapadnom Univerzitetu je pokazalo da 70 odsto korisnika botoksa kaže da je jedan od razloga za podvrgavanje ovom tretmanu želja za jačim samopouzdanjem. Psihoterapeut Kristina Brajović Car kaže da lep izgled može da pomogne da se osećamo bolje, ali samo donekle.

– Osobe koje nemaju neki dublji psihološki problem i koje nisu zavisne od tretmana za podmlađivanje, antiejdž tretmani mogu da budu deo savremene nege. Sve moderne neinvazivne tehnike podmlađivanja koje čuvaju prirodan izgled mogu pozitivno da utiču na samopouzdanje kod osoba koje su ga već izgradile. Samopouzdanje treba da počiva na mnogim drugim vrednostima, ne samo na fizičkom izgledu. Sve je to pitanje mere – smatra naša sagovornica. 

Ima li načina da stavite botoks, a sačuvate mimiku

Ass. dr Branislav Trifunović, naš čuveni plastični hirurg, kaže da botoks može da bude dobar izbor za efekat prirodnog podmlađivanja kada se koristi u manjim dozama i kao deo koktela sa hijaluronskom kiselinom.

– Ozbiljan i iskusan stručnjak neće dozvoliti da nakon tretmana botoksom izgubite mimiku i moć ekspresije osećanja. On će uraditi posao tako da i dalje možete da se namrštite, da možete da pokažete da ste se začudili tako što ćete podići obrve i tako dalje. Poenta je da se bore ublaže, a ne da sasvim nestanu. Jer neko ko ima 50 godina ne treba da nema nijednu liniju na licu. Ali, može da izgleda svežije i lepše. Samo treba da se radi pažljivo, stručno i sa vrhunskim materijalima – ističe dr Branislav Trifunović. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend