Naslovna / Lepota

Veštačke trepavice mogu da oštete oko ukoliko se ne koriste pravilno

Priredio/la: A. T.
9:00 - 08. 05. 2022.

Veštačke trepavice mogu da izazovu alergijske reakcije, a tokom postupka stavljanja oko može da se povredi…

veštačke trepavice Veštačke trepavice mogu da izazovu alergijske reakcije, a tokom postupka stavljanja oko može da se povredi…  Foto: Canva

Veštačke trepavice svakom oku daju potpuniji, gušći i zavodljiviji izgled. Zanimljivo ih je nositi u specijalnim prilikama, a mnogim ženama su postale i deo svakodnevne rutine šminkanja. Ukoliko nosimo veštačke trepavice, trebalo bi da znamo koliko su one bezbedne i kako da ih korstimo na pravi način koji neće da šteti oku.  

Da li su veštačke trepavice bezbedne

Veštačke trepavice su sintetičke dlačice dizajnirane da oku daju potpuniji izgled. Na kapak se fiksiraju pomoću lepka za tu namenu, a aplikuju se uz prirodne trpavice na kapku. Trepavice koje se nadograđuju imaju istu namenu, ali se lepe direktno na prirodne trepavice lepkom duže trajnosti i ovo uglavnom rade profesionalci. Kako je popularnost veštačkih trepavica sve veća, mnogi se pitaju da li su one bezbedne za oko.

Odgovor je veoma jednostavan. Veštačke trepavice ne bi trebalo da oštete ni oko ni prirodne trepavice, ukoliko ih nosimo pravilno. Ali postoje rizici, ukoliko ih nosimo svakodnevno.

Kakve reakcije mogu izazvati veštačke trepavice

Oči su veoma osetljive, pa bi trebalo da vodimo računa kada nanosite bilo šta u toj regiji, posebno ukoliko je reč o veštačkim trepavicama. Sintetičke dlačice na traci koja ih drži mogu biti velika pretnja za oči i mogu da izazovu alergijske reakcije, iritacije ili druge povrede oka
Neke od reakcija koje mogu da se jave ukoliko ne nosimo veštačke trepavice pravilno mogu da budu:

Kako bismo sprečili ove reakcije, treba da pažljivo pročitamo uputstvo za aplikovanje trepavica. Ukoliko ih ne nanosimo pravilno, u riziku smo da zarazimo oko bakterijama ili gljivicama. Nisu retki ni slučajevi privremenog ili slepila u potpunosti, kao rezultat nepravilnog korišćenja veštačkih trepavica. Nikada nemojte pozajmljivati ili uzimati tuđe veštačke trepavice. Ukoliko u prodavnicama imate priliku da isprobate trepavice pre kupovine, budite sigurni da je to novi par i da ih nanesete aplikatorom za jednokratnu upotrebu. 

Formaldehid može biti razlog alergijske reakcije

Ako znate kako pravilno da nosite trepavice, ali znate da su vaše oči osetljive na određeni sastojak u njima, proverite deklaraciju pre kupovine i nanošenja. Ukoliko je pakovanje malo i ne postoji deklaracija, pitajte zaposlene ili istražite na internetu. Ako ste početnik u ovome, istražite sastav veštačkih trepavice i proučite da li mogu da izazovu iritacije. 

Formaldehid je čest sastojak lepka za veštačke trepavice i može izazvati alergijske reakcije. Ukoliko ste alergični na ovaj sastojak, oko će vas boleti i svrbeti, pojaviće se crvenilo i oko će početi da otiče. Teža reakcija može biti i privremeni gubitak vida. 

Saveti za aplikovanje i uklanjanje veštačkih trepavica

Stavljanje veštačkih trepavica je prilično jednostavno. Nanesite lepak na traku koja drži dlačice veštačkih trepavica. Ovo nemojte raditi u autu ili na mestu gde niste potpuno mirni ili gde postoji mogućnost da vas neko gurne i ometa u tome. U suprotnom, može doći do fizičke povrede oka, jer alatom možete ogrebati rožnjaču i izložiti se riziku od ozbiljnih infekcija. 

Uvek operite ruke pre nanošenja trepavica. Na rukama se nalazi mnogo bakterija koje mogu izazvati iritaciju oka, ukoliko dođu u direktan kontakt. Kada uklanjate veštačke trepavice, nežno obrišite gornji deo toplom vodom i posebnim stredstvom za uklanjanje šminke sa očiju. Ovo će oslabiti lepak. Možete koristiti sredstva za uklanjanje šminke na bazi ulja ili neku drugu masniju opciju, kao što je recimo kokosovo ulje. Ako niste sigurni kako da uklonite polutrajne veštačke trepavice, obratite se licu obučenom za to. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo