Naslovna / Lepota

Tonirana krema ovog leta može da bude zamena za tečni puder

Priredio/la: I. V. |12:00 - 22. 05. 2022.

Mnoge žene leti izbegavaju pudere, jer visoke temperature, tečne podloge i znojenje uopšte „ne sarađuju dobro“ pa se često desi situacija da se sve na koži istopi. Ali, to ne znači da moramo da odustanemo od šminke

tonirana krema Tonirana krema jedna je od tri opcije „lakših“ make-up proizvoda koje leti možete da koristite umesto tečnog pudera Foto: Pexels

Tonirana krema jedna je od tri opcije „lakših“ make-up proizvoda koje leti možete da koristite umesto tečnog pudera. Ukoliko vam se baš i ne dopada ideja da se leti šminkate, odnosno da stavljate tečni puder, ne brinite – niste jedini. Mnoge žene leti izbegavaju pudere, jer visoke temperature i znojenje uopšte nisu „dobri saradnici“ na koži i lako se dođe do situacije kada sve počne da se „topi“ i izgleda prilično ružno na licu. Kako bi se ovaj problem prevazišao, gotovo sve kuće iz beauty industrije kreirale su alternativne proizvode, koji imaju skoro istu funkciju kao i tečni puder, ali su mnogo lakših tekstura, koje leti više prijaju koži.

Poželjno je da tonirana krema ima zaštitini faktor minimum 30

Osim toniranih krema, za ujednačavanje tena leti možete koristiti i BB kreme ili CC kreme, a trenutno najpolularniji letnji proizvodi su tonirane kreme sa zaštitnim faktorom (minimum SPF 30) koje obavljaju trostruku uloguneguju kožu, prekrivaju nesavršenosti na licu i štite kožu od štetnih UV zraka. Tokom leta je važno da koža ima dovoljno vlage, da bude hidrirana. Znači, hidratantna dnevna i noćna krema su osnova rutine nege tokom letnjih meseci. Osim lepo ujednačenog tena, ove kremice obezbediće koži onu zdravu blistavost i svežinu, čak i kada je napolju veoma vruće.

BB kreme su dnevna 3 u 1 podloga za lice

BB je skraćenica za „blemish balm“ (balzam protiv fleka) ili „beauty balm“ a sama BB krema je specijalno formulisana kao dnevna 3 u 1 podloga. Udružena tri dejstva BB kreme, koja je napravljena da bi ten bio besprekoran, su da:

  • koži obezbedi vlažnost, baš kao hidrirana krema
  • da deluje kao prajmer, to jest pripremi kožu za šminku
  • da ujednači ten i prekrije flekice na koži.

BB kreme su svoj bum doživele prvo na korejskoj kozmetičkoj sceni, kada su Korejke poželele neku alternativu tradicionalnim puderima, koji su bili preteški i gusti za njihov doživljaj lepote. Iako je BB krema lakša od uobičajene tečne podloge/pudera, ona ipak ima dobru srednju do punu pokrivnu moć, baš kao i puder. Ako se pitate kakva je korist od BB kreme, odgovor glasi – kada se nanese, tekstura kože je glatkija što je je korak ka lakšem i besprekornom nanošenju šminke. Često sadrži i hidratantne sastojke, pa su tako idealne za sve žene koje žele da smanje korake svakodnevne rutine nege kože. Osobama sa masnom kožom savetuje se da pre kupovine obavezno probaju nekoliko BB krema kako bi pronašle onu koja najviše odgovara tom tipu kože.

CC tonirana krema koriguje ten i prekriva crvenilo

CC krema je još jedan višenamenski make-up proizvod koji se leti može koristiti umesto klasičnog tečnog pudera.  CC je skraćeno od „color corrective“ ili „color control“ a odnosi se na korekciju boje kože/tena, a pre svega crvenila. Naime, CC krema kreirana je da prekrije crvenilo i obezbedi savršen ton kože uz pomoć čestica koje raspršuju svetlost. Razlika između CC i BB kreme leži u teksturi – dok su CC kreme lakše teksture od BB krema, one i dalje omogućavaju pokrivenost poput pudera. Koncept koji stoji iza dobre CC kreme je da izjednači fleke na koži – ujednači ten, da smiri i prikrije crvenilo ili hiperpigmentaciju kože kojoj će omogućiti da dobije zdrav sjaj. CC krema se može naneti na isti način kao i BB kremica, ali takođe dobro funkcioniše kao prajmer za korekciju boje ispod pudera (ako želite veću pokrivenu moć).

Korektor i tonirana krema za savršen ten tokom leta

I na kraju, još jedna od alternativa tečnom puderu može da bude kombinacija tonirane kreme i korektora ili korišćenje samo korektora.  Možda niste znali, ali korektor uvek može da se koristi umesto pudera. Jednostavno ga lagano utapkajte samo na delove koje želite da prekrijete, a zatim izjednačite teksturu korektora sa kožom uz pomoć vlažnog sunđera ili četke. Možete da stavite i malo kompaktnog pudera kako bi se korektor što bolje stopio sa kožom i na kraju lice isprskajte osvežavajućim sprejom/mistom ili sprejom za fiksiranje šminke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo