Naslovna / Lepota

Kako da negujete kožu tokom i nakon tretmana raka dojke

Piše: I. V.|15:00 - 03. 02. 2021.

Ženska koža doživi mnogo transformacija tokom života, ali njeno stanje je „najneočekivaniji neželjeni efekat lečenja karcinoma dojke“

ožiljak rak dojke „Majka priroda“ će obaviti dosta posla oko zarastanja ožiljaka Foto: Schutterstock

Promene na koži utiču na naš život i fizički i emocionalno, posebno kada nas iznenade posle tretmana raka dojke. Koža žene tokom života prolazi kroz razne faze. Menja se već od tinejdžerskog doba kada se, usled naglog rasta prvo javljaju strije. Najveću transformaciju ženska koža doživi tokom trudnoće, a najdublje i najboljnije tragove ostavljaju rezovi nakon hirurških zahvata.

Najneočekivaniji neželjeni efekat

Naučne studije pokazuju da su stanja kože „najneočekivaniji neželjeni efekat lečenja karcinoma dojke„. Tretmani poput hemoterapije, hormonske terapije i terapije zračenjem često uzrokuju suvoću, svrab i osetljivost na kože na suncu. Neke pojave su neizbežne tokom raznih faza lečenja, ali, ukoliko imate rak dojke i izloženi ste određenim tretmanima, ili su se ti procesi završili, uvek možete da olakšate sebi. Nikada ne bi trebalo da se stidite što dajete prednost nezi kože, lepoti ili bilo kojoj drugoj ličnoj udobnosti kada ste već na tako teškom putovanju, u borbi protiv karcinoma dojke.

Primenjujte pravilo „manje je više“

Doktori preporučuju da se tokom tretmana karcinoma držite pristupa „manje je više“. Koža je tada, kako naglašavaju, podložna iritacijama. To, naravno, ne znači da treba da prestanete sa svojim ritualima nege. Naprotiv. Iako neki preparat već dugo koristite, sada bi trebalo da ga testirate. Stavite malo proizvoda na unutrašnju stranu ruke ili iza uha pre nego što nastavite da koristite aktivne sastojke za negu kože, kao što su vitamin C, retinol, hijaluronska kiselina i niacinamid. Dok se podvrgava lečenju raka, koža može da postane osetljivija na neke proizvode nego obično, čak i na one koji se možda koristite dugi niz godina.

Najsigurnije jednostavne formule

Zbog toga je najsigurnije držati se jednostavnih formula. Ali, čak i sa blagim proizvodima treba biti na oprezu. Ako primena bilo kakvog preparata počne da izaziva bol ili iritaciju, poverujte onome što vam telo govori i potražite stručnu pomoć dermatologa. Mnogo toga zavisi i od vrste lečenja raka i promena na koži koje pacijent doživljava.

Ako ste imali mastektomiju…

Glavna briga odmah nakon operacije je sprečavanje infekcije. Koža mora da se održava perfektno čistom, kao i da se prate uputstva hirurga. Da bi ožiljci zacelili, to područje kože treba se negovati hidriranim mastima. Najviše preporuka ima 100 odsto čist vazelin, jer to je jednostavan preparat, bez mnogo sastojaka koji mogu da iritiraju kožu. A dobre su i kreme sa nevenom. Pored toga, „majka priroda“ će obaviti dosta posla oko zarastanja i ožiljci će izgledati svetliji u roku od godinu dana. Da bi se ovo i ostvarilo ne smete se izlagati suncu. Jer, kad god UV zraci dođu u dodir sa pigmentovanom kožom, pigment će trajati duže, što će odložiti proces bleđenja boje. Zato uvek zaštitite svoju kožu kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30, ili većim.

Ako prolazite kroz hemoterapiju…

Pored mučnine, česta pojava je i suva koža. Neophodno je održavati je zdravom i hidriranom. Suva koža može lako da popuca, što dovodi do infekcija ili svraba koji neće dozvoliti koži da se „odmori“. A odmor je važan deo zarastanja. Kožu hidrirajte kremama, mastima ili uljima. Za izuzetno isušena područja, poput ruku i stopala, koristite formule koje u sebi sadrđe ureu ili mlečnu kiselinu za omekšavanje suve kože. Vodite računa o mirisima, jer je koža. Mnoge žene često kažu da nikada nisu bile alergične na neki preparat ili sastojak, ili da im koža nikada nije bila takva pre hemoterapije. Međutim, doktori podsećaju da mnogi od ovih problema nastaju tek nakon lečenja.

Ako ste podvrgnuti zračenju…

Kožu pacijenta tokom procesa zračenja, doktori najčešće upoređuju sa onom kada dobijete opekotine od sunca. Pacijenti često dobiju crveni osip, svrab, ponekad se javi peckanje, a nekad čak i pojava plikova. Mnogi pacijenti izbegavaju da u potpunosti tretiraju ta osetljiva područja, ali neophodno je redovno pranje sapunicom. Tako se uklanja višak bakterija, a koža manje sklona infekcijama. Ako se takva područja kože teško peru rukom, dermatolozi savetuju da se koristi meka pamučna dečja pelena. „Ukoliko vas zaboli, telo kaže da je to bilo pregrubo“ – kažu doktori. Ozračenu kožu nije dobro negovati preparatima sa mnogo aktivnih sastojaka. Najbolje je izbegavati AHA i BHA sastojke ili derivate vitamina A kao što je retinol.

Ako ste na hormonskoj terapiji…

Promena hormonskog statusa može da dovede do isušivanja kože. Još jedan uobičajeni, neželjeni efekat je melazma ili pigmentacija, koja se često pogoršava nepažljivim izlaganjem UV zracima i plavoj svetlosti tehničkih uređaja. Zato se preporučuje nošenje kreme za sunčanje svakog dana, bez obzira gde ste. Kada birate preparate za negu, potražite oksid gvožđa na etiketi (često se nalazi u zatamnjenim kremama za sunčanje). To je fizički blokator koji pomaže u smanjenju količine svetlosti koja sa ekrana može uticati na pigmentaciju na našoj koži.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo