Moja priča

Ejmi Vajnhaus se samopovređivala, borila sa depresijom, bulimijom, bolestima zavisnosti: Igra sa jednim porokom joj je presudila

Popularna pevačica je od tinejdžerskog doba imala probleme sa bulimijom, kasnije pila alkohol i koristila droge u velikim količinama, imala manične i depresivne faze, ali se nikada nije ozbiljno suočila sa svojim porocima i problemima, što je i odvelo u smrt u 27. godini

Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) je preminula 2011. godine u 27. godini od slučajnog trovanja alkoholom. Britanska pevačica briljantnog i autentičnog talenta se tokom većeg dela svog života borila sa zavisnošću i velikim problemima mentalnog zdravlja. Na žalost brojnih ljubitelja njene muzike širom sveta, nije uspela da ih pobedi.

I Ejmi Vajnhaus u „Klubu“ 27 sa Dženis Džoplin, Hendriksom, Morisonom, Kobejnom…

Njen ulazak u pomalo zastrašujući „Klub 27“ (veliki broj muzičara preminulih u 27.godini života) možda su mogli su da očekuju oni koji su znali koliko je zaista posrnula zdravstveno, nesrećna i usamljena. Ipak, koncert u Beogradu 2011.godine pokazao je da više ne može da nosi taj strašan teret na svojim plećima.

Prošlo je skoro 13 godina od njene smrti, ali njeno nasleđe i dalje živi. Biografski film pod nazivom „Back to Black“ osvetlio je njenu izuzetno uspešnu karijeru, ali i pružio intiman uvid u njen problematičan život iza scene, pre svega zdravstvene probleme.

Šta kažu zvanične informacije: Kako je umrla Ejmi Vajnhaus?

Pevačica hita „Back to Black“ preminula je 23. jula 2011. godine u svom domu u severnom Londonu. Zvanična papirologija kaže da je preminula od slučajnog trovanja alkoholom. Patolog je utvrdio da je pevačica „umrla od toksičnosti alkohola“ i imala nivo alkohola u krvi pet puta veći od zakonskog ograničenja za vožnju.

Sudija Shirley Radcliffe isključila je bilo kakvu sumnju na nasilnu smrt i rekla da je pevačica „dobrovoljno konzumirala alkohol — promišljeno, ali to je neočekivano dovelo do njene smrti.“ Patolog Michael Sheaff, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da je Vajnhaus verovatno doživela respiratorni zastoj kao posledicu prekomernog unosa alkohola.

Ejmi je otvoreno govorila o bolestima i porocima: Alkohol, manična depresija, samopovređivanje…

Iako je najređe govorila o svom bipolarnom poremećaju, Vajnhaus ga je spomenula tokom jednog intervjua na britanskoj televiziji.

– Pijem mnogo. Mislim da je to simptom moje depresije. Ja sam manično depresivna. Nisam alkoholičarka, iako ovo zvuči kao poricanje svakog  alkoholičara – rekla je.

Manična depresija je drugi naziv za bipolarni poremećaj, mentalnu bolest koja izaziva drastične promene u raspoloženju, energiji i sposobnosti koncentracije i funkcionalnosti, kao i velikim amplitudama i skokovima od manije do depresije.

U intervjuu za Rolling Stone iz 2007. godine, Vajnhaus je ponovo govorila o svojim mentalnim problemima i rekla da to što pati od depresije nije toliko neobično, jer mnogi ljudi pate od toga. Međutim, podelila je da se samopovređivala u „očajnim vremenima.“

Bulimija: Poremećaj ishrane joj je dodatno iscrpeo snagu

Pevačica se takođe tokom života borila sa poremećajem ishrane. Njen brat Aleks Vajnhaus (Alex Winehouse), 2013. godine je govorio za The Guardian o njenoj bulimiji, koja je počela u tinejdžerskom dobu.

– Puno je patila od bulimije. To nije bilo tajna — mogli ste to videti na njoj… Na kraju bi umrla verovatno umrla ovako kako je i živela, ali mislim da je ono što ju je zaista ubilo bila njena bulimija… Potpuno strašno – rekao je brat i dodao da misli ju je to oslabilo i učinilo podložnijom posledicama jer je bila fizički iscrpljena.

„Rehab“ – realna inspiracija za album „Back to black“ iz perioda rehabilitacije

Stihovi jedne od najpoznatijih pesama Ejmi Vajnhaus „Rehab“, aludiraju na njenu stalnu borbu sa zavisnošću od alkohola i droga. U intervjuu za CNN iz 2007. godine, pevačica je govorila o inspiraciji za svoj album „Back to Black“ i opisala period života kada je njen menadžment insistirao da ide na rehabilitaciju.

– Imala sam oko godinu i po odmora i mnogo sam pila. Ništa strašno, samo sam pokušavala da zaboravim činjenicu da sam završila vezu. I moj menadžment je tada mislio da treba da idem na rehabilitaciju. Oni su jednostavno mislili da su dobri momci i naterali me da idem u centar za rehabilitaciju. Ali stvarno mi to nije bilo potrebno – rekla je tada.

U drugom intervjuu za MTV pevačica je rekla da je pesma „Rehab“ o „lošem periodu“ i priznala da je tokom njega bila „neodgovorna i glupa“.

Otac Mič: Alkohol je najkrivlji

Iako je bila protiv rehabilitacije, pevačica je nekoliko puta boravila u ustanovama za lečenje. Međutim, njen otac, Mič Vajnhaus (Mitch Winehouse), rekao je da se nikada nije potpuno posvetila tom procesu. Otkrio je i da je njegova ćerka bila „čista“ od droga tri godine pre nego što je umrla.

– Nikada se nije pravilno suočila sa zavisnošću odlaskom na rehabilitaciju, pa su droge prestale, ali je počeo i nastavio alkohol. A alkohol nema društvenu stigmu koju imaju droge, lako je dostupan i društveno poželjan – rekao je on.

Nakon njene smrti, porodica Ejmi Vajnhaus je osnovala Fondaciju sa njenim imenom posvećenu radu sa mladima. Program sadrži i muzikoterapiju koa deo oporavka kod mentalnih problema, uključujući i kuće za oporavak.