Prirodna medicina

Pitali smo neurologa da li kafa i limun zaista pomažu kod glavobolje i odgovor nas je iznenadio

Piše: Danijela Tadić

Vazodilatatorne glavobolje posledica su širenja krvnih sudova, a vazokonstriktorne nastaju zbog skupljanja krvnih sudova, kaže neuropsihijatar dr Dušanka Petrović

Kafa i limun su poznato narodno sredstvo za lečenje glavobolje. Pojedine osobe tvrde da im ovaj napitak ublažava glavobolje koje se javljaju kod migrene. Neuropsihijatar dr Dušanka Petrović objašnjava za portal eKlinika da li ima koristi od primene ovog tradicionalnog leka?

Kada može da pomogne kafa i limun?

Glavobolje se prema razlogu postanka i osnovnoj podeli dele na primarne i sekundarne. Najčešće primarne glavobolje su razne vrste migrena, tenzione glavobolje. Sekundarne glavobolje uglavnom su posledica povrede glave i/ili vrata, neke infekcije, sinusne glavobolje. U medicini postoji nekoliko desetina vrsta različitih glavobolja koje u zavisnosti od uzroka, zahtevaju posebno lečenje, naglašava dr Petrović.

– Vazodilatatorne glavobolje posledica su širenja krvnih sudova, a vazokonstriktorne nastaju zbog skupljanja krvnih sudova. Konkretno kombinacija kafe i limuna u terapijske svrhe može da pomogne u nekim slučajevima, gde je došlo do širenja krvnih sudova. Kofein iz kafe ima svojstvo da sužava krvne sudove, ali ne možemo da kažemo da su kafa i limun, terapija za sve vrste glavobolja – objašnjava dr Petrović.

Kada je potrebno popiti kafu i limun kako bi došlo do olakšanja bolova?

Doktorka precizira da ovaj napitak može da pomogne nekim pacijentima, samo ako je do glavobolje došlo zbog širenja krvnih sudova i u onim slučajevima gde su se javili kao simptomi mučnina, gađenje, čime često zna da bude praćena glavobolja.

– Pojedini pacijenti imaju koristi od ovog pomoćnog lekovitog sredstva, ali bitno je ipak da ga popiju čim osete prve bolove – napominje dr Dušanka Petrović.

Kada je neophodno potražiti stručnu pomoć?

Najčešće tenzione glavobolje nisu opasne,  mogu da budu često posledica loših životnih navika, na primer, nedovoljnog unosa tečnosti, manjka sna, preskakanja obroka, nepravilnog položaja tela.

Postoje ipak i drugi mnogo ozbiljniji oblici glavobolja, lekari savetuju da obavezno potražimo stručnu pomoć ako uočimo bitne promene u obrascu glavobolja, ako se odjednom javi izrazito jaka glavobolja, bol koji se pojačava kašljanjem ili pokretom. Potrebno je potražiti pomoć i kada je glavobolja praćena visokom telesnom temperaturom, ukočenim vratom, konfuzijom, poremećajima vida, nejasnim govorom, slabosti, utrnulosti, ako stanje ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti, posle povrede glave.