Naslovna / Prirodna medicina

Slana voda protiv glavobolje: Ima li koristi od ovog kućnog leka, šta kažu lekari

Danijela Tadić|11:00 - 14. 08. 2024.

Migrena je učestala u nekim porodicama i može da bude posledica hormonskog disbalansa, načina ishrane, problema sa spavanjem ili pojačanog stresa

glavobolje slana voda Svaki od oblika glavobolje zahteva poseban način lečenja Foto: Shutterstock

Uporne glavobolje i migrene remete kvalitet života, izazivajući jake bolove, mučninu, iscrpljenost i umor. Postoji mnogo narodnih recepata za glavobolje i migrene. Najčešći oblik glavobolje je tenziona glavobolja, koja je praćena blagim bolom, dok je migrena ređi oblik koji se manifestuje jakim pulsirajućim bolom. Glavobolje se leče uglavnom analgeticima koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, neke osobe veruju da bolove može da ublaži i napitak od slane vode.

Glavobolja usled nedostatka natrijuma

Glavobolja može biti posledica preskakanja obroka, nedovoljnog unosa tečnosti, pojačanog stresa ili lošeg položaja tela. Prema nekim napomenama koje se razmenjuju na društvenim mrežama, glavobolje i migrene su u velikoj većini slučajeva, u skoro 85 odsto, posledica nedostatka natrijuma, veruje se da zato malo soli rastvorene u vodi može da umiri bolne simptome.

Lekari su ipak skeptični i objašnjavaju da postoji više oblika glavobolja, od kojih svaka zahteva poseban način lečenja. Kažu da redovna konzumacija slane vode ne može da umiri migrene koje su praćene jakim pulsirajućim bolom, najčešće na jednoj strani glave. U nekim slučajevima, pacijenti osećaju jaku mučninu, povraćaju, a velika većina osoba je osetljiva na svetlost.

Klaster glavobolje su najređi oblik glavobolja i često se u literaturi nazivaju „samoubilačkom glavoboljom“. Pacijenti se žale na snažan bol u jednoj polovini glave i u predelu oka u toj zoni. Najčešći oblik glavobolja su tenzione glavobolje, koje su praćene jakim pritiskom i bolom u predelu slepoočnica i čela.

Nije uvek poznat uzrok glavobolja

Migrenske, klaster i tenzione glavobolje mogu biti primarne i postojati nezavisno od drugih bolesti. Sekundarne glavobolje su posledica većih problema, kao što su visok krvni pritisak ili neke infekcije.

Lekari skreću pažnju da su glavobolje uslovljene genetikom i polom; na primer, klaster glavobolje su češće kod muškaraca.

Migrena je učestala u nekim porodicama i može da bude posledica hormonskog disbalansa, načina ishrane, problema sa spavanjem ili pojačanog stresa. Neurolozi navode da ima glavobolja čiji tačan uzrok nije do kraja poznat, kao kod klaster glavobolja. Stručnjaci kažu da nije poznat prvi okidač klaster glavobolje koji dovodi do razdraženja jednog kompleksa u mozgu, koji se zove trigeminovaskularni sistem.

Lečenje je individualno

Svaki od ovih oblika glavobolje zahteva poseban način lečenja koje je individualno. Nedostaju zdravstveni dokazi koji bi mogli potvrditi delovanje slane vode kao načina lečenja glavobolja.

Pojedini korisnici ovog narodnog leka prijavljuju da su bolovi bili umanjeni posle konzumacije slane vode, međutim, kod nekih osoba koje pate od glavobolje ovaj napitak nije imao efekta. Ne zna se ni koliko je soli potrebno dodati u vodu, kao najčešća količina pominje se prstohvat soli.

Ima li pomoći od slavne vode?

Lekari smatraju da kod glavobolja izazvanih neurološkim problemima, hormonskim disbalansom ili stresom, slana voda neće pomoći. Stručnjaci upozoravaju da prekomerna upotreba soli može dovesti do razvoja visokog krvnog pritiska. Slana voda kao sredstvo protiv glavobolje ne savetuje se hroničnim bubrežnim bolesnicima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Moguće su i interakcije sa nekim lekovima, posebno sa medikamentima za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Lekari ipak dodaju da je so neophodna za pravilno funkcionisanje tela. Natrijum je esencijalni nutrijent uključen u održavanje normalne ćelijske homeostaze i regulaciju ravnoteže tečnosti, elektrolita i krvnog pritiska. Hloridi imaju ključnu ulogu u regulaciji telesnih tečnosti, ravnoteži elektrolita, očuvanju pH neutralnosti, objašnjavaju doktori. Dodaju da je kuhinjska so neophodna u malim količinama za funkcionisanje organizma.

Prekomeran unos soli je štetan ali so je bitan element za neprijatnih simptoma niskog krvnog pritiska – hipotenzije. U ovom slučaju slana voda može da ima svoje medicinsko opravdanje. Savet je da kada osetimo simtome niskog krvnog pritiska, kao što su vrtoglavica ili mučnina, popijemo čašu vode u koju je dodato pola ravne kašičice za kafu soli. Ovaj „koktel“ može da stabilizujete nizak krvni pritisak.

Iako voda i malo soli nisu način lečenja ili prevencije, stručnjaci naglašavaju da je čista voda neophodna u terapiji glavobolje. Tradicionalni lekovi, kao što su „hladne obloge“, ne mogu da se koriste umesto propisanih lekova za migrenu, ali mogu biti dobra dopuna terapiji.

Veruje se da slane kupke mogu da opuste mišiće i umanje simptome, ali nema dovoljno naučnih dokaza na osnovu kojih ova terapija može da se preporuči za lečenje migrene.

Neophodna je dobra ishrana i bitno je da izbegavamo moguće okidače glavobolje, kao što je alkohol. Eterična ulja, kao što je lavanda, mogu delovati na simptome migrene, ali samo ako se primene na samom početku, čim osetimo bolove.

Pre primene bilo kojeg sredstva, posebno ako već koristimo neki oblik terapije, potrebno je da se posavetujemo sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo