Naslovna / Prirodna medicina

Menstrualne tegobe ublažite suplementima, ako ne volite lekove protiv bolova

Priredio/la: eKlinika
15:00 - 18. 04. 2021.

Menstruacija zadaje mnogo problema, od obilnih krvarenja, bolova u donjem stomaku i krstima, glavobolje, nadutosti, pa sve do grčeva u nogama i promene raspoloženja

stomak-bol-menstruacija Menstrualne tegobe ublažite magnezijumom, ginkom, đumbirom Foto: Unsplash

Menstruacija ženama može da zada mnogo problema, od obilnih krvarenja, bolova u donjem stomaku i krstima, glavobolje, nadutosti, pa sve do grčeva u nogama i promena raspoloženja. Mnoge devojke i žene strepe od dana kada treba da dobiju ciklus jer su tada manje funkcionalne iz objektivnih razloga. Međutim, većina tegoba može da se izbegne ili ublaži pravilnom i blagovremenom suplementacijom. Ali, pre nego što počnete samoinicijativno da uzimate bilo koji od njih, posavetujte se sa svojim ginekologom, endokrinologom…

Magnezijum

Ako tokom menstruacije imate problema sa grčevima, magnezijum može da pomogne. Ginekološke studije iz 2017. godine otkrile su da ovaj mineral opušta mišiće i smanjuje grčeva. S tim u vezi kontinuirano uzimanje magnezijuma može dugoročno da pomogne. On ublažava i menstrualne bolove, jer su i oni posledica kontrakcija mišića. Budući da nesanisa može da se javi kao problem u toku ciklusa, magnezijum, navodno, može da pomogne i da se bolje spava.

Omega-3 masne kiseline

Dokazano je da omega-3 masne kiseline u vidu suplemenata mogu da smanje bolove i grčeve tokom ciklusa. Pored toga, one imaju blagotvorno delovanje na srce i krvne sudove, a smanjuju i rizika od karcinoma dojke.

Omega-3 masnih kiselina ima u ribi i orašastim plodovima. Ribu bi trebalo treba jesti tri puta nedeljno, a orašaste plodove po 30-ak grama dnevno, što je otprilike jedna šaka.

Ginko

Lišće ginka vrlo je bogato antioksidansima koji pomažu kod upala, pospešuju cirkulaciju i smanjuju anksioznost. Praksa je pokazala da su žene, koje su konzumirale ginko, lakše podnele i psihičke i fizičke simptome PMS-a.

Đumbir

Rezultati jedne studije pokazali su da konzumiranje đumbira u prahu u vidu suplementa drastično smanjuje krvarenja tokom menstruacija. Na ovaj način se smanjuje i rizik od anemije kao posledice ciklusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavica Đorđević
15:42, 18. 04. 2021.
Odgovori

Dete staro 1 godinu, ima visoku temperaturu, Le 3,0,trombociti 80.

Slavica Đorđević
15:59, 18. 04. 2021.
Odgovori

Dete staro 1 godinu, ima visoku. Molim odgovor temperaturu, Le 3,0,trombociti 80.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo