Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od valerijane ima sedativno dejstvo na mozak i nervni sistem

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 28. 11. 2021.

Valerijana blagotvorno utiče na srce, ublažava lupanje, smiruje osećaj pritiska u grudima i strahova, a može pomoći i u procesu odvikavanja od pušenja

čaj od valerijane Čaj od valerijane se uz ulje, odnosno kapi od ove biljke najčešće koristi Foto: SHutterstock

Čaj od valerijane pije se vekovima, a pravi se od biljke poreklom iz Evrope i delova Azije, koja raste i u Severnoj Americi. Najlekovitiji je koren, a ekstrakti i ulje od valerijane koriste se kao arome u hrani i pićima. Lekovita dejstva valerijane ispituju se i dalje, a dosadašnji rezultati pokazuju blagotvorno sedativno dejstvo na mozak i nervni sistem. 

Čaj od valerijane pomoć za nesanicu, stres i anksiozna stanja

Većina istraživanja pokazala je da se uzimanje valerijane poboljšava kvalitet sna. Međutim, efekti kod nekih osoba mogu da budu primetni odmah, a kod nekih tek nakon 4 nedelje. Dobro je i da se kombinuje sa drugim biljem, poput hmelja ili matičnjaka. Valerijana se takođe preporučuje za smanjenje depresije, anksioznosti i stresa. Ostala stanja kod kojih je delotvorna su:

Menstrualni grčevi (dismenoreja):  Istraživanja pokazuju da uzimanje 255 mg valerijane tri puta dnevno tokom dva menstrualna ciklusa smanjuje bol i potrebu za drugim lekovima protiv bola.

Simptomi menopauze: Konzumiranje 675-1060 mg korena valerijane dnevno tokom 8 nedelja može da smanji valunge kod žena u postmenopauzi.

Predmenstrualni sindrom (PMS): Uzimanje ekstrakta korena valerijane smanjuje emocionalne, bihejvioralne i fizičke simptome povezane sa PMS . Biljku treba uzimati od 21.dana menstrualnog ciklusa, naredih 7.

Anksioznost kod dentalne fobije. Valerijana može da se uzima kao zamena za lekove koji smanjuju anksioznost kod odraslih koji, recimo, treba da vade umnjak ili imaju neku drugu stomatološku hiruršku intervenciju.

Sindrom nemirnih nogu i druga stresna stanja: Nelagodnost u nogama i nekontrolisana želja za pomeranjem nogu takođe su manifestacije koje može da umiri valerijana.

Naučnici očekuju više studija o pozitivnom dejstvu na sledeće bolesti, iako su preliminarna istraživanja pokazala dobre efekte: tenzione glavobolje, poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), sindrom hroničnog umora, konvulzije, epilepsija, blagi tremor, bol u mišićima i zglobovima, nervozna creva.

Čaj od valerijane i prekid pušenja

Kako je valerijana već dokazano efikasna u slučaju raznih problema sa nervima, iskustva kažu da pomaže i kod osećaja histerije, kao i hipohondrije. Deluje tako da utiče na srce, ublažava lupanje, smiruje osećaj pritiska u grudima i strahova. Posebno je značajno to što može da pomogne u odvikavanju i lečenju bolesti zavisnosti, i procesu odvikavanja od pušenja. Evo i na koji način: čaj od valerijane pojačava neprijatnost koju izaziva duvanski dim, ali tako da to postaje naporno i nepodnošljivo čak i strasnim pušačima.

Poznato je da osobe koje odluče da prestanu da puše osećaju nervozu, napetost, pa i bes. Valerijana je biljka koja umiruje ova stanja i čini ih lakšim.

Kako da ispravno pripremite čaj od valerijane i ko ne bi trebalo da je koristi

Da biste pripremili čaj od valerijane, potrebno je najpre da budete dobro informisani. Jedna kašičicu korena prelijte sa 2 dl ključale vode i sačekajte da odstoji 5 minuta. Nakon toga procedite čaj.  Doza koja se preporučuje je 2-3 šolje dnevno, ne više od toga. Ako patite od nesanice, neka treća šolja tog dana bude pola sata pre nego što odete u krevet. Preporuka je da se nakon tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost.

Ova biljka ima jaka sedativna svojstva, i nemojte je uzimati sa nekim drugim sličnim biljkama ili lekovima za smirenje. Takođe, ne smeju je konzumirati trudnice i deca do 12 godina. 

Moguće kontraindikacije

Valerijana je bezbedna za većinu odraslih osoba ako se konzumira u umerenim količinama i kratkoročno. Još uvek nema dovoljno studija koje bi mogle da potvrde kakve su reakcije posle dugoročne upotrebe. U slučaju da uzmete previše valerijane, tо može da izazove uznemirenost, glavobolju, grčeve u stomaku, osećaj malodušnosti ali i razdražljivosti, nelagodu, srčane smetnje, nesanicu. Ako ste valerijanu koristili duže, nemojte prekinuti naglo, već smanjujte doze tokom nedelju dana do potpunog prestanka konzumiranja.

Ako imate zakazanu hiruršku intervenciju, prekinite sa uzimanjem valerijane najmanje dve nedelje pre zakazanog datuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo