Naslovna / Zdravlje

Ukočenost vrata uglavnom je bezopasno stanje, ipak, u jednom slučaju zahteva hitan pregled

Priredio/la: D. T.|17:00 - 18. 08. 2023.

Vrat je kompleksna mreža kostiju i tkiva sastavljena od pršljenova, mišića, ligamenata koji omogućavaju stabilnost vrata, diskova, nerava. Ukočenost vrata može biti privremeno i prolazno stanje ili hronično

ukočenost vrata Terapija je u blažim slučajevima usmerena na ublažavanje simptoma, pacijentima se savetuje odmor ili izbegavnje aktivnost koja izaziva ukočenost Foto: Shutterstock

Ukočenost vrata skoro uvek je privremeno stanje i posledica preopterećenosti vrata, na primer spavanjem u nezgodnom položaju. Stanje, ukoliko nije simptom neke druge bolesti, često prođe samo po sebi . Bitno je, ipak, da znamo da ukočen vrat može biti posledica meningitisa, to jest upale mekih moždanica (meninga), koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Meningits je infektivna bolest uzrokovana delovanjem virusa, bakterija i drugih mikroorganizama.

Često se pacijenti bude sa ukočenim vratom

Vrat je deo tela što povezuje glavu sa trupom i omogućava na taj način veću pokretljivost glave. Vrat je kompleksna mreža kostiju i tkiva sastavljena od pršljenova, mišića, ligamenata koji obezbeđuju stabilnost vrata, diskova, nerava. Ukočenost vrata može biti privremeno i prolazno stanje, ili hronično kada se simptomi bola i ukočenosti stalno ponavljaju.

Često se pacijenti ujutro bude sa ukočenim vrtarom, zbog neadekvatnog položaja vrata i glave prilikom spavanja. U slučaju da je ukočenost vrata praćena povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom i mučninom, moguće je da je stanje posledica i neke ozbiljnije bolesti, kao što je to meningitis.

Ukočenost vrata kao posledica psihičke napetosti

I bezazlena ukočenost koja je isprovocirana lošim navikama može da bude onesposobljavajuće stanje, da ometa na izvesno vreme obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Pacijenti nisu u mogućnosti da okrenu vrat prema levom ili desnom ramenu, žale se na bolove, moguć je i osećaj utrnulosti, peckanja u vratu, ramenima ili rukama.

Ukočenost vrata najčešće je posledica povreda mišića i ligamenata, artritisa. Javlja se i posle spavanja u neobičnom ili neprijatnom položaju, usled predugog posmatranja sadržaja na mobilnom telefonu, tabletu ili računaru. Može biti i posledica psihičke napetosti, nepravilnog plivanja ili vežbanja, naglih pokreta glavom.

Kada je ukočenost vrata stanje koje zahteva urgentno reagovanje?

Meningitis je jedan od najozbiljnijih uzroka ukočenosti vrata i može izazvati trajna oštećenja zdravlja. U slučaju da je ukočenost vrata praćena mučninom i povraćanjem, osetljivošću na svetlost, konfuzijom, nedostatkom energije, velikom potrebom za snom, oslabljenjem apetita, osipom na koži savet je da obavezno potražimo urgentnu medicinsku pomoć, jer je moguće da se radi o meningitisu.

Kako se leči ukočenost vrata?

Terapija je u blažim slučajevima usmerena na ublažavanje simptoma, pacijentima se savetuje odmor ili izbegavnje aktivnosti koje izazivaju ukočenost. Bolove mogu da saniraju i medikamenti koji se kupuju u slobodnoj prodaji, savet je da ove lekove ne koristimo na svoju ruku duže od 10 dana. Moguće je da zdravstveni radnik ili fizioterapeut predlože i vežbe za jačanje vratnih mišića. 

Ukoliko je ukočenost posledica artritisa ili meningitisa leči se osnova bolest. Moguće je da ukočenost prođe sama po sebi, bez posebne terapije. Savet je da potražimo stručnu pomoć ako je i posle nekoliko dana smanjen opseg vratnih pokreta.

Faktori rizika

Ukočenost vrata je na sreću, ipak, u velikoj većini slučajeva bezazleno stanje koje može da se desi svima. Stručnjaci navode da je ukočenost i bol u predelu vrata dosta češće kod osoba koje rade za računarom, stoje dugo vremena u mestu. Aktivnosti pri kojima se ponavljaju isti pokreti, takođe, mogu da budu razlog za bol i ukočenost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo