Čaj je napitak koji najbolje deluje na opšte stanje organizma Foto: Shutterstock
Za kvalitet lekovitog bilja važno je da je ubrano na vreme i pravilno osušeno, a isto tako, a možda još važnije je i kako se osušeno bilje čuva do upotrebe i kako se priprema. I, iako često znamo da postavimo pitanje „hoćeš da ti skuvam čaj?“ znajte da grešimo, jer – čaj se ne kuva, već priprema. A da biste na najbolji način iskoristili sva lekovita svojstva pojedinih biljaka i vrsta čajeva, treba znati kako se čajevi pravilno pripremaju i piju.
Za pripremu čaja od lekovitog bilja potrebno je staviti određenu količinu vode (kako je propisano u načinu upotrebe čaja) da proključa. U zavisnosti od čaja koji pijete cvetove ili sitno scekane listove (količina po uputstvu) prelijte ključalom vodom. Posudu, šolju poklopite i ostavite da odstoji neko vreme, najčešće od tri do 10 minuta, u zavisnosti od vrste biljke. U pojedinim receptima, vreme stajanja biljke u toploj vodi je tačno precizirano i takvo uputstvo treba pratiti.
Čaj se uglavnom pije nezaslađen, osim ako u receptu nije posebno naglašeno. Ako je potrebno zasladiti čaj, umesto šećera može se koristiti žuti šećer ili još bolje med. Da bi se ukus čaja poboljšao uvek može da se doda nekoliko kapi limuna, malo nane (listić) ili anisa.
Ispijanje čaja treba bude užitak, baš kao Englezima u 5 popodne. Pije se u malim gutljajima, iz manjih i finih šoljica, čak i kada se čaj konzumira kao lek. Međutim, bez obzira na lekovita svojstva čaja, sa količinama se ne sme preterivati. Treba biti umeren i pridržavati se propisanih recepata, jer samo tako će organizam iskoristiti sva lekovita svojstva čaja.