Naslovna / Prirodna medicina

Može li čaj da poboljša zdravlje kostiju

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 22. 04. 2024.

Nova studija sugeriše da ispijanje određenih vrsta čaja može biti povezano sa pozitivnim ishodima zdravlja kostiju

čajza zdrave kosti Rezultati istraživanja potvrđuju da pijenje čaja ima zdravstvene prednosti, naročito za zdravlje kostiju i posebno za stariju populaciju Foto Shutterstock 

Pošto kosti podržavaju i štite organe, učvršćuju mišiće i skladište kalcijum, pronalaženje proaktivnih načina da ih održimo jakim kako starimo neophodno je za dug, zdrav život. Uobičajene preporuke za zdravlje kostiju su konzumiranje dosta hrane bogate kalcijumom i vežbanje, kao i izbegavanje napitaka sa kofeinom poput čaja i kafe. Ali za ljubitelje čaja kojima je važno da imaju jake kosti, novi podaci objavljeni u Frontiers in Nutrition mogu ponuditi izvesnu sigurnost u to može li čaj poboljšati zdravlje kostiju.

Da li je čaj loš za kosti

Iako su neka istraživanja otkrila da konzumiranje kofeina možda nije najbolji prijatelj našeg tela kada je u pitanju zdravlje kostiju, dokazi sugerišu da prednosti drugih bioaktivnih jedinjenja u čaju nadmašuju sve nedostatke njegovog sadržaja kofeina. Opservacione studije pokazale su da konzumiranje čaja ne doprinosi gubitku kalcijuma ili smanjenoj gustini kostiju.

Istraživači smatraju da antiinflamatorne prednosti koje ljubitelji čaja dobijaju od ovog napitka mogu imati neke veze sa njegovim pozitivnim efektima koji podržavaju zdravlje kostiju.

Neke studije navode da za žene u postmenopauzi biljna jedinjenja koja se nalaze u pravom čaju, poput zelenog čaja, mogu imati dejstva slična estrogenu, što može pomoći telu da u ovom životnom dobu održi zdravlje kostiju nakon prirodnog smanjenja estrogena koji podržava kosti.

Na primer, studija iz 2022. godine koja je uključivala 3.530 žena u postmenopauzi otkrila je da su učesnice koje su konzumirale 1-3 šolje zelenog čaja dnevno imale značajno niže stope osteopenije (oslabljene kosti) i osteoporoze (smanjenje koštane mase) u poređenju sa osobama koje nisu pile zeleni čaj ili su konzumirale manje od jedne šolje dnevno.

Testiranje prednosti čaja za jačanje kostiju

Većina istraživanja o konzumiranju čaja povezana sa pozitivnim efektima na zdravlje kostiju uglavnom je zasnovana na podacima posmatranja, što otežava dokazivanje da postoji uzročno-posledična veza.

Da bi promenili perspektivu proučavanja čaja i zdravlja kostiju, naučnici u Kini istražili su potencijalnu vezu ne oslanjajući se na podatke posmatranja. Umesto toga, izvršili su Mendelove analize randomizacije, što je značilo da su koristili genetske varijacije kako bi im pomogle da donesu zaključke i kontrolišu varijable koje bi mogle uticati na rezultate.

Naučnici su hteli da vide kako se ukupna mineralna gustina kostiju tela poboljšala ili nije na osnovu konzumiranja čaja.

Rezultati su pokazali da pojedinci sa genetskom sklonošću ka pijenju više čaja takođe imaju veću verovatnoću povećanja ukupne mineralne gustine kostiju. Ovo je bilo najuočljivije među učesnicima koji su imali između 45 i 60 godina.

Istraživači su rekli da je njihova studija razotkrila zabludu da pijenje čaja dovodi do osteoporoze, sugerišući umesto toga da čaj zapravo može poboljšati gustinu kostiju.

– Iako ova studija pokazuje obećavajuće rezultate o prednostima pijenja čaja na koštanu masu, sprovedena je isključivo na evropskoj populaciji. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo da li bi se te iste prednosti odnosile na globalnu populaciju – kaže Melissa Mitri, registrovani dijetetičar iz Konektikata, koja nije bila povezana sa studijom.

Alyssa Smolen, registrovana dijetetičarka iz Nju Džersija, kaže da nije iznenađena rezultatima.

– Za širu javnost, pijenje čaja smatra se zdravim ponašanjem i obično ne predstavlja pretnju po zdravlje. Rezultati samo potvrđuju zdravstvene prednosti pijenja čaja, posebno za stariju populaciju – smatra ona.

Drugi načini za podršku zdravlju kostiju

Sam čaj nije dovoljan da bismo imali jake kosti. Moramo da preduzmemo i druge mere da bismo, kako starimo, podržali zdravlje kostiju.

Jedite više suve šljive

Istraživanja su pokazala da oko 50 grama suvih šljiva svakodnevno (oko 4-6 suvih šljiva) može pomoći u očuvanju mineralne gustine kostiju kuka kod žena u postmenopauzi. Istraživači smatraju da bi ovaj efekat mogao biti zbog antiinflamatornih efekata suvih šljiva, fenolnih jedinjenja i mikronutrijenata koji podržavaju zdravlje kostiju.

Radite intenzivne vežbe

Vežbe sa velikim uticajem, kao što su trčanje, preskakanje užeta ili pliometrija, posebno su korisne za zdravlje kostiju. Ove aktivnosti stvaraju pritisak na kosti (što je pozitivna stvar!), stimulišući ćelije koje formiraju kosti da tokom vremena povećavaju gustinu kostiju. Ovaj proces pomaže u smanjenju rizika od osteoporoze i frakture kostiju, čineći vežbe sa velikim uticajem suštinskom komponentom dobro zaokružene fitnes rutine.

Ne zaboravite mleko

Mleko je široko poznato po svojoj vitalnoj ulozi u zdravlju kostiju, najviše zbog bogatog sadržaja kalcijuma i vitamina D. Ovi hranljivi sastojci neophodni su za izgradnju i održavanje jakih kostiju, što pomaže u prevenciji bolesti poput osteoporoze. Protein u mleku takođe doprinosi jačini kostiju, što ga čini ključnim činiocem u ishrani za podršku zdravlju skeleta.

Neki podaci sugerišu da laktoza u mleku može poboljšati apsorpciju kalcijuma. Ako ne pijete mleko, izaberite alternativu mleka koja ima hranljive materije koje podržavaju zdravlje kostiju kao što je vitamin D.

Ograničite alkohol i izbegavajte pušenje cigareta

Ograničavanje alkohola i izbegavanje pušenja cigareta takođe podržavaju dobro zdravlje kostiju. Prekomeran unos alkohola može da poremeti ravnotežu kalcijuma u telu, koji je neophodan za gustinu kostiju, dok se pokazalo da pušenje smanjuje dotok krvi u kosti, što može uticati na isporuku esencijalnih hranljivih materija u skeletne strukture. Zajedno, ove dve životne navike ne samo da slabe skeletnu strukturu već i usporavaju proces zarastanja nakon preloma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo