Ukoliko svakog dana jedemo suve šljive takav način ishrane može da smanji markere upale koji se dovode u vezu sa signalnim putevima kostiju, kao i da smanji efekte gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi, otkrila je studija istraživača sa Pennsylvania State University. Rezultati istraživanja objavljeni su u The Journal of Nutrition a nalazi pokazuju značajno smanjenje inflamatornih citokina, proteina koji pomažu u kontroli upale, i aktiviranih monocita, koji su glavni tip imunih ćelija za koje se pokazalo da izazivaju hronični inflamatorni odgovor kada se 50 do 100 grama suvih šljiva (oko 5 do 12 suvih šljiva) uključi u ishranu svakog dana.
Suve šljive pokazale dejstvo ako se dnevno pojede od 50 do 100 grama
– Gubitak kostiju je značajan problem koji utiče na više od 50 odsto žena starijih od 50 godina i za to nema leka. Neki lekovi i hormonske terapije jesu dostupni, ali često zahtevaju doživotno uzimanje a istovremeno nose veliki rizik. Važnije je bolje izučiti kako nefarmakološki pristupi — poput načina života i izbora ishrane — takođe mogu da utiču na napredovanje i ublažavanje gubitka koštane mase – naglasila je dr Mary Jane De Souza, profesor na Odseku za kineziologiju na Pennsylvania State University.
Konkretno, naučnici su tokom studije uočili smanjenje faktora tumorske nekroze-a nakon 50 grama dnevnog unosa suve šljive, i smanjenje sekreta interleukina-1b, interleukina-6, interleukina-8, kao i aktiviranih monocita, sa 100 grama unosa suve šljive, u poređenju sa ishranom bez njih. .
– Ovi nalazi se mogu pripisati obilju bioaktivnih jedinjenja koja se nalaze u suvim šljivama, uključujući vitamine, minerale, fenolne kiseline i polifenole, koji verovatno deluju zajednički na suzbijanju aktiviranih monocita i njihovog lučenja inflamatornih citokina koji kosti upijaju – objasnio je koautor studije dr Connie Rogers sa University of Georgia.
Zaštitne efekte suvih šljiva praćeni su kod nepušača i ne previše gojaznih žena u postmenopauzi, starosti od 55 do 75 godina
Sprovedena studija smatra se pomoćnim istraživanjem koje je rađeno paralelno sa PRUNE ispitivanjem koje je za cilj imalo da istraži markere imunološkog, inflamatornog i oksidativnog stresa koji se odnose na zaštitne efekte suvih šljiva kod nepušača i ne previše gojaznih žena u postmenopauzi, starosti od 55 do 75 godina koje su se uzdržavale od fenolnih suplemenata ili velikih količina voća koje sadrži fenole ( jabuke i borovnice) najmanje 2 meseca pre početka studije.
Istraživanje je obuhvatilo 183 učesnika podeljenih u tri grupe: kontrolna grupa (nisu koristili suve šljive) grupa koja je dnevno jela 50 grama suvih šljiva i grupa koja je konzumirala 100 g suvih šljiva. Učesnici studije pratili su protokol propisan za suve šljive ukupno 12 meseci i dobili su instrukcije da zabeleže dane u dnevniku i broj pojedenih suvih kako bi se pratila usklađenost. Smatralo se da su učesnici usaglašeni ako su konzumirali više od 80 odsto propisanog tretmana, a svi učesnici su konzumirali više od 90 procenata svog tretmana.
Merenja markera imunog, inflamatornog i oksidativnog stresa vršena su na početku i na kraju 12-mesečne intervencije. Pored protokola unosa suvih šljiva, svi učesnici su dobijali dnevnu dozu kalcijuma i vitamina D3 kako bi zadovoljili preporučenu ishranu od 1200 mg kalcijuma i 800 IU vitamina D3 dnevno iz ishrane plus suplemente, normlanu ishranu.
Suve šljive su superhrana sa više od 20 različitih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja
Dr De Souza navodi da je prethodna studija koju je vodila pokazala vezu između integriteta kosti kuka i dnevne konzumacije suvih šljiva. Naime, uočeno je da su žene u postmenopauzi, koje nisu jele suve šljive izgubile 1,5 odsto gustine kostiju kuka u poređenju sa ženama koje su jele 5-6 suvih šljiva dnevno.
Naučnici navode da je porcija od 4 do 6 suvih šljiva (sa oko 100 kalorija) superhrana bogata hranljivim materijama koja pruža više od 20 različitih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Kao vrhunsko sušeno voće koje se jede u različitim kulturama i etničkim grupama, istraživanje zdravstvenih prednosti suvih šljiva doprinosi boljem razumevanju njihove uloge kao dijetetskog alata za unapređenje zdravlja i potencijalno smanjenje rizika od hroničnih bolesti, poručuju istraživači.
Suve šljive su blago koje Srbi vekovima gaje i konzumiraju.Odlična su dopuna dnevnoj ishrani dece i starijih osoba.U mojoj porodici svi ih koristmo, od 5 do 75 godina ♥️🥰