Naslovna / Zdravlje

Šta je Pagetova bolest kostiju i koji simptomi ukazuju na ovo stanje

Priredio/la: I. V. |13:00 - 24. 10. 2023.

Osoba sa Pagetovom bolešću kostiju ima veću verovatnoću da doživi frakture kostiju, a kada se bolest javi oko zgloba može da izazove artritis

pagetova bolest kostiju Pagetova bolest kostiju je proces kojim telo razgrađuje staru kost i stvara novu Foto: Shutterstock

Pagetova bolest kostiju (osteitis deformans) je hronični poremećaj kostiju koji se karakteriše prekomernim lomovima i ponovnim zarastanjem. Bolest je teško prepoznati s obzirom a to da mnogi nemaju simptome. Češća je kako čovek počinje da stari i nije uobičajena kod ljudi mlađih od 50 godina.

Šta je Pagetova bolest kostiju?

Pagetova bolest kostiju je redak hronični poremećaj kostiju koji se odlikuje prekomernom  i poremećenom koštanom regeneracijom i resorpcijom. U suštini, ovo je proces kojim telo razgrađuje staru kost i stvara novu. Osoba sa Pagetovom bolešću kosti ima veću verovatnoću da doživi frakture (prelome) kostiju, a kada se bolest javi oko zgloba može da izazove artritis.

Koje kosti mogu da budu zahvaćene Pagetovom bolešću kostiju?

Bilo koja od kostiju ljudskog skeleta može da bude pogođena Pagetovom bolešću. Međutim,  karlica, lobanja, kičma i kosti nogu (femur i tibija) su najčešće pogođeni Pagetovom bolešću. U slučaju kada Pagetova bolest utiče na jednu kost reč je o monoostotičnom stanju, a kada zahvata više kostiju to je poliostotična Pagetova bolest kostiju. Takođe, treba naglasiti da Pagetova bolest nije oblik raka. Međutim, u veoma retkim slučajevima, bolest može izazvati rak kostiju (osteosarkom).

Koji su sumptomi Pagetove bolesti kostiju?

Medicina ni do danas ne zna tačan uzrok Pagetove bolesti kostiju. Veruje se da je uzrokovana  kombinacijom genetskih i faktora životne sredine. Mnogi ljudi, koji imaju Pagetovu bolest kostiju,  ne shvataju da je imaju. Možda nemaju simptome, ili su simptomi vrlo blagi. Kada osoba ima simptome, oni su slični simptomima drugih stanja kostiju, poput artritisa.

Simptomi Pagetove bolesti kostiju zavise od toga koje su kosti zahvaćene, a Pagetova bolest se obično polako pogoršava tokom vremena ako se ne leči. Znaci koji ukazuju na Pagetovu bolest  kostiju su:

Bol u kostima ili zglobovima: Uzrokovan je Pagetovom bolešću ili artritisom, koji se javlja kao  komplikacija Pagetove bolesti kostiju. Kada se bolest razvije u blizini (pored) zgloba, može se pretvoriti u osteoartritis.
Uvećanje lobanje, krivljenje ruke ili noge ili zakrivljenost kičme: Deformacije kostiju poput ovih mogu da se dese u uznapredovalim slučajevima Pagetove bolesti kostiju.
Prelomi kostiju: Pagetova bolest može oslabiti kosti, što povećava verovatnoću za prelom  kostiju.
Glavobolje i gubitak sluha: Ovi simptomi se mogu javiti ako Pagetova bolest kostiju utiče na lobanju.

S obzirom na to da Pagetova bolest kostiju često nema simptome ili su oni vrlo blagi, često se dijagnostikuje slučajno, nakon što se odradi rendgenski snimak ili test krvi zbog sasvim drugih razloga. Konačna dijagnoza dobija se uz pomoć rendgenskih snimaka.

Kako se leči Pagetova bolest kostiju?

Tretmani za Pagetovu bolest mogu da budu:

Lekovi: Mnogi lekovi mogu da leče Pagetovu bolest. Najčešći tip su bisfosfonati. Najefikasniji bisfosfonat je zoledronat. Često, jedna doza ovog leka može da dovede do dugotrajne remisije bolesti, ali ne može da ispravi deformitete kostiju.
Hirurgija: Moguće je da nekome biti potrebna operacija za popravljanje stanja ili poboljšanje  komplikacije Pagetove bolesti kostiju. Neke operacije uključuju zamenu kolena ili kuka, operaciju za ponovno poravnanje deformisane kosti i operaciju koja omogućava da prelomi kostiju zarastu u boljem položaju.

Trenutno ne postoji lek za Pagetovu bolest kostiju, ali se ona može lečiti. Što se pre Pagetova bolest dijagnostikuje i leči, manja je verovatnoća da će osoba doživeti komplikacije usled ove bolesti. Pagetova bolest je hronično (doživotno) stanje, ali može da se leči. Ukoliko se ne primenjuje nikakav tretman vremenom se stanje pogoršava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo