Naslovna / Zdravlje

Kako reumatoidni artritis utiče na srce, krvne sudove, mozak, pluća, bubrege…

Piše: I. V.|8:45 - 25. 09. 2023.

– Prevencija faktora rizika, lekarski nadzor, kao i dozirana fizička aktivnost, prema individualno pripremljenom fizio programu, jesu rešenja lečenja reumatoidnog artritisa i kardiovaskularnih bolesti koje ova bolest (do)nosi – kaže za eKlinika portal fizioteraputkinja Nevena Obradović, predsednica Društva fizioterapeuta Srbije

reumatoidni artritis Fizioterapeut Nevena Obradović: Reumatske bolesti (ili reuma) su grupa bolesti lokomotornog aparata Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Reumatoidni artritis je hronična autoimuna bolest koja se javlja u zglobovima, odnosno kada imuni sistem čoveka počne da napada tkivo koje oblaže zglobove. Simptomi bolesti su bol i upala koji se javljaju u prstima, rukama, zglobovima, kolenima, gležnjevima, stopalima i prstima na nogama. Međutim, reumatoidni artritis je inflamatorni poremećaj koji može da utiče ne samo na zglobove, jer, kod nekih ljudi, stanje može da ošteti širok spektar telesnih sistema, uključujući kožu, oči, pluća, srce i krvne sudove.

Postoji više od više od 200 reumatskih bolesti

Iako se na prvi pogled može pomisliti da reumatske bolesti nisu u korelaciji sa kardiovaskulanim, one ipak jesu povezane, a na koji način, za eKlinika portal objašnjava fizioterapeutkinja Nevena Obradović, predsednica Društva fizioterapeuta Srbije:
– Reumatske bolesti (ili reuma) su grupa bolesti lokomotornog aparata, pre svega zglobova i kičme. Različita istraživanja na temu koliko ima reumatskih bolesti se u jednom slažu – da ih ima mnogo. Ta široka lepeza obuhvata više od 200 bolesti, koje su podeljene u 4 grupe: zapaljenske, degenerativne, zglobne i vanzglobne. Različiti oblici zapaljenskih (artririsi), degenerativnog (osteoartroze), bolovi u zglobovima i tendinitisi,burzitisi, vaskulitisi, kao i autoimune bolesti (Skleroderma, Sjogrenov sindrom, lupus, osteoporoza, giht, Behterevljeva bolest) samo su neka u velikoj lepezi reumatskih bolesti.

Reumatoidni artritis oštećuje tkiva, organe i sisteme

Za sve njih, kako navodi naša sagovornica, još uvek nije utvrđena etiologija, odnosno uzrok bolesti, a ni patogeneza ili razvoj bolesti, za mnoge još nije dovoljno istražena.
– Genetski faktori mogu da imaju uticaja, kao i autoimunost. Naime, kod mnogih reumatskih bolesti dokazano je da je imuni sistem narušen i da se često „okreće“ protiv sebe. Zbog toga su reumatske bolesti i sistemske i autoimune. Naime, sistemske (one koje više napadaju tkiva i organe) i autoimune bolesti, jer imuni sistem vlastito tkivo prepoznaje kao tuđe, brani se i stvara zapaljenske procese, što oštećuje tkiva, organe i sisteme. Tako da pored zglobova mogu da budu zahvaćeni i nervni sistem (mozak i nervi), srce i krvni sudovi, respiratorni sistem odnosno pluća, kao i bubrezi, oči, koža – naglašava fizioterapeutkinja Obradović.

Naučno je dokazano da zapaljenski proces utiče i na kardiovaskularni sistem

– Korelacija reumatskih i kardiovaskularnih bolesti je u tome što se pokazalo da su autoimuni mehanizmi reumatskih bolesti uključeni u patogenezu kardiovaskularnih, što je naučno dokazano. Tako tokom reumatoidnog artritisa (RA) od kardiovaskularnih komplikacija javljaju se
ishemijske bolesti srca, arteritisi koronarnih arterija, perikarditisi, miokarditisi, bolesti srčanih zalistaka. Zapaljenski proces, koji je u osnovi ovog obolenja, napada i kardiovaskularne organe. Studije pokazuju da je smrtni ishod od kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom viši za 35 do 50 procenata nego kod populacije koja nema artritis. Dugogodišnja izloženost visokom stepenu sistemske inflamacije može da se dovede u vezu sa ubrzanom aterosklerozom kod bolesnika obolelih od reumatoidnog artritisa. Dakle, inflamacija il–i zapaljenski proces, koji je u osnovi reumatoidnog artritisa, utiče i na kardiovaskularni sistem – pojašnjava za čitaoce eKlinika portala fizioterapeutkinja Nevena Obradović.

Reumatoidni artritis i kardiovaskularne bolesti imaju zajedničke simptome

Arterijska hipertenzija, arteroskleroza, gojaznost, slabo kretanje, pušenje… samo su neki od rizika kardiovaskularnih obolenja, ali i reumatskih bolesti, ističe sagovornica eKlinika portala. Prema zajedničkoj studiji, koju je grupa lekara (Biljana Obradović Tomašević, Nada Vujasinović Stupar i Ratko Tomašević) sprovela 2008. godine utvrđeno je da bolesnici sa reumatoidnim artritisom, u odnosu na opštu populaciju imaju veću prevalencu klasičnih rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a i češće povišene nove faktore rizika u odnosu na klasične. Pored faktora rizika, bolnost u zglobovima, otežano kretanje, otežanost i nemogućnost aktivnosti svakodnevnog života, brzo zamaranje, kao i povišen krvni pritisak, ubrzan puls, otežano disanje… samo su neki od prvih zajedničkih znakova reumatskih i kardiovaskularnih bolesti.

Zbog velike prevalence reumatoidni artritis je javnozdravstveni problem u svetu i kod nas

– Prevencija faktora rizika, lekarski nadzor, kao i dozirana fizička aktivnost, prema individualno pripremljenom fizio programu, jesu rešenja lečenja reumatoidnog artritisa i kardiovaskularnih bolesti koje ova bolest (do)nosi. Zbog velike prevalence – broja obolelih u svetu, povećanjem ukupnog mortaliteta (smrtnosti), smanjenjem očekivane dužine života i invalidnosti, reumatoidni artritis i druge reumatske bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem u svetu i u Srbiji, kojem je bio posvećen i Svetski dan fizioterapeuta 8.septembra ove godina – kaže za eKlinika portal predsednica Društva fizioterapeuta Srbije fizioterapeutkinja Nevena Obradović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo