Naslovna / Vesti

Svetski dan fizioterapeuta u fokus stavlja reumatoidni artritis koji za 18 godina skraćuje život

Priredio/la: I. V. |12:00 - 08. 09. 2023.

Danas je Svetski dan fizioterapeuta a ovog septembra stručnjaci akcenat stavljaju na reumatoidni artritis i podsećaju da ukoliko se simptomi bolesti ne prepoznaju i ne leče na vreme, više od 50 procenata obolelih nakon 5 godina postaje trajno radno nesposobno

svetski dan fizioterapeuta Svetska konfederacija fizioterapeuta za centralnu temu ovog 8. septembra izabrala je reumatoidni artritis Foto: Shutterstock

Svetski dan fizioterapeuta obeležava se na današnji dan, a ovog 8. septembra Svetska konfederacija fizioterapeuta za centralnu temu izabrala reumatoidni artritis kao sve veći problem savremenog društva. Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje, koje pre svega zahvata zglobove, ali neretko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu takozvanih sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Reumatoidni artirtis skraćuje životni vek obolelog i do 18 godina

Prema dostupnim podacima iz 2022. godine, u Srbiji sa artritisom živi više od 70.000 ljudi, a istraživanja pokazuju da ukoliko se simptomi bolesti ne prepoznaju i ne leče na vreme, više od 50 procenata obolelih nakon pet godina postaje trajno radno nesposobno. Takođe, kako se naglašava, reumatoidni artirtis skraćuje životni vek obolelog i do 18 godina.

Svetski dan fizioterapeuta proslavlja se u radnoj atmosferi posvećenoj edukaciji stanovništva

Društvo fizioterapeuta Srbije ovaj dan obeležava radno, održavajući stručni seminar.
– Smatramo da je sve najbolje započeti u najranijem periodu života i upravo zato smo krenuli sa akcijom „Pravilan izbor školske torbe“. Na taj način želimo da približimo svima značaj prevencije nastanka oboljenja i pravovremene korekcije postojećih deformiteta, počevši od dece u najranijem uzrastu – navodi Aleksandra Krstić, diplomirani fizioterapeut i predsednica sekcije za sport Društva fizioteraputa Srbije.
Uz savete kako pravilno izabrati ranac, kako bi deca trebalo da sede u klupama, fizioterapeuti koji rade sa decom kineziterapijske programe kreirali su brošure, koje će biti distribuirane učiteljima i profesorima fizičkog vaspitanja, kako bi sa učenicima mogli samostalno da rade najvažnije vežbe za jačanje određenih grupa mišića, jer je neophodno započeti sa prevencijom i dobrim životnim navikama u najranijoj dobi.
Reumatska oboljenja negativno deluju na kardiovaskularni sistem i na druge sisteme narušavajući kvalitet života. Mogu nastati u svim životnim dobima, od detinjstva do starosti. U poslednje vreme primećen je pojačan broj oboljenja kod dece i stoga smatramo da je naša dužnost i obaveza da širimo informacije o tome i da intenzivno, kao odgovorni članovi društva, radimo i na prevenciji – ističe fizioterapeutkinja Krstić.

Na Svetski dan fizioterapeuta skreće se pažnja o reumatskim oboljenjima u različitim generacijama

Društvo fizioterapeuta Srbije pripremilo je prigodan materijal, smernice i edukacije koje će predstaviti našim građanima, kako bi proširili svest kod ljudi o problemima koje izazivaju reumatska oboljenja u različitim generacijama. Najvažnije je sa adekvatnim vežbama i pravilnim navikama početi u najranijem periodu kako bi se sprečio razvoj i dovela do minimuma predispozicija za moguć nastanak oboljenja. Ukoliko se na vreme krene sa zdravim životnim navikama i posveti pažnja umerenoj fizičkoj aktivnosti – u velikoj meri se smanjuje mogućnost razvitka artritisa, jednog od rastućih problema današnjice i društva u celini, podsećaju iz Društva fizioterapeuta Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo