Naslovna / Prirodna medicina

List vinove loze pomaže kod reume, dijareje i ženskih bolesti, kako skuvati čaj a kako napraviti obloge

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 27. 09. 2023.

Kod korišćenja listova vinove loze u bilo kom obliku treba biti obazriv da na listovima ne ostanu tragovi hemikalija – najbolje je potopite ih u vodu sa malo sode bikarbone

List vinove loze Sarmice od lista vinove loze nisu jedini način da od njih iskoristimo brojne vitamine Foto: Shutterstock

List vinove loze je riznica različitih vitamina i još jedan način da iskoristimo blagodeti grožđa. Primena je široka a efikasnost konkretna, kažu iskustva onih koji znaju dosta o tajnama prirodne medicine.

Šta sve sadrži list vinove loze

List vinove loze je bogat vitaminima C, E, A, B grupe (posebno B6), gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, bakrom, riboflavinima. Tu je i značajna količina niacina, vlakana, folata i mangana.

Ne treba zaboraviti da je u kontekstu ishrane list vinove loze omiljen i da predstavlja delikates. Kod nas spada u egzotičnu hranu, koja se ređe jede, a veliku popularnost ima grčka dolma (mediteranska sarma za koju se umesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

Kod kojih stanja je efikasan list vinove loze

List vinove loze se od davnina koristi za lečenje dijareje. Izuzetno je efikasan kod obilnog i teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja iz materice zbog mioma i polipa i vaginalnog iscetka. Pomaže kod reume, ali i kao prevencija – ne samo kao lek, kod gihta i poboljšanja cirkulacije. List vinove loze smanjuje upale u venama, stabilizuje endotelnu sluznicu kapilara i smanuje oticanje zglobova. Pomaže i kod povraćanja.

Iskustva naših baka kažu da je tečnost iz vinovog lista dobra za uklanjanje lišajeva na koži, kod psorijaze i protiv peruti. Jedno je od najboljih prirodnih sredstava za negu kože. Isceđeni sok iz stabljike vinove loze efikasan je kod lečenja umornih i nateklih očiju (kapaka).

Listovi vinove loze imaju izuzetno jako antizapaljensko dejstvo. Poznato je da je hronična upala razlog mnogih ozbiljnih bolesti, od kardiovaskularnih, malignih i bolesti digestivnog sistema, do Alchajmerove bolesti i artritisa.

Istraživanje o tome kako sastojci iz vinove loze utiču na neke hronične edeme

Prema studiji iz 2010. godine Odeljenja za dermatologiju Univerziteta u Frajburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze mogu da pomognu u smanjenju otoka kod pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom. Kod njih je problem vraćanje krvi iz nogu nazad u srce, a kada se krv otežano vraća u srce noge otiču i dolazi do edema. I druge studije bavile su se korisnim svojstvima lista vinove loze.

Kako pripremiti čaj od lista vinove loze i napraviti obloge

Čaj od suvog lišća vinove loze priprema se tako što se šaka isitnjenih listova prelije sa pola litre ključale vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, procedite pa pijte u malim gutljajima u toku dana.

Inače, u stabljikama vinove nalazi se bistra, takođe lekovita tečnost. Prema starim zapisima o narodnoj medicini, tečnost iz stabljike vinove loze je efikasna kod uklanjanja lišajeva, kod psorijaze i protiv peruti. Ova tečnost se koristi i za otekle i umorne oči, smanjuje podočnjake i nadutost. Treba ga čuvati u staklenim flašicama i koristiti tri puta dnevno (ujutro, u podne i naveče). Možete joj dodati nekoliko kapi nevenovog ulja i imaćete efikasne obloge koje se mogu koristiti i za druge probleme sa kožom.

Budite obazrivi da na listovima ne ostanu tragovi hemikalija ili pesticida. Potopite listove u vodu sa malo sode bikarbone pre korišćenje ili ih dobro operite. Na kožu ništa ne stavljajte u velikim količinama ako to prethodno niste isprobali na manjem delu kože, posebno ako ste skloni alergijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo