Naslovna / Prirodna medicina

„Vatreno sirće” je narodni lek za prehladu i grip, poznat i kao „penicilin siromašnih”

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 12. 2024.

S obzirom na to da se ovaj narodni melem pravi od namirnica koje imamo u kući, dobio je naziv „penicilin za siromašne“ u zimskom periodu

vatreno sirće Ovaj melem pravi se od prirodnih sastojaka koji mogu da se nađu u svakoj kući Foto: Shutterstock

„Vatreno sirće” je stari narodni lek koji se najviše koristi u zimskom periodu, u sezoni gripa i prehlade. S obzirom na to da se ovaj melem pravi od prirodnih sastojaka koji mogu da se nađu u svakoj kući, dobio je naziv „penicilin za siromašne”. Jedan od ključnih sastojaka vatrenog sirćeta je ren, koji se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse, poveća cirkulaciju u krvnim sudovima na licu i podstakne izbacivanje sluzi iz gornjih disajnih puteva. Fitoterapeuti ga zbog blagog prirodnog antibiotskog i antibakterijskog dejstva preporučuju za prehladu, grip i zapaljenje pluća.

Kako se priprema vatreno sirće?

Kada se ukrste ishrana i narodna medicina, dobije se vatreno sirće – starinski lek koji je namenjen jačanju imunog sistema u zimskom periodu. Vatreno sirće se preporučuje po čaša svakog dana, a ako vam je previše jako ili ljuto, može da se dodaje i u salate, sa svežim kupusom, na primer, rotkvom, prazilukom… Vekovima je bio poznat kao „penicilin siromašnih ljudi”, jer je vrhunski lek za grip i prehladu zato što zagreva organizam iznutra ka spolja i to zbog mešavine ljutine i oštrine rena, đumbira, papričice…

Potrebni sastojci:

½ šolje svežeg rendanog korena đumbira
½ šolje sveže narendanog korena rena
1 crni luk, iseckan
10 čena belog luka, izgnječenog i iseckanog
1 ljuta papričica, seckana
1 limun, odnosno sok od jednog limuna
1 kašika kurkume u prahu
2 kašike listova ruzmarina
¼ kašičice kajenskog praha
litar jabukovog sirćeta
¼ šolje domaćeg meda.

Priprema: 

Korenje, ren i đumbir, dobro operite, očistite i izrendajte. Iseckajte luk i sve to zajedno sa začinskim biljem stavite u veliku staklenu teglu sa poklopcem, od minum 2 litara. Sipajte jabukovo sirće u teglu dok svi sastojci ne budu pokriveni i sirće ne dođe do vrha tegele. Dobro zatvorite i protresite teglu. Pokrijte teglu gazom i ostavite na tamnom, hladnom mestu da odstoji bar mesec dana, a kad god se setite, promućkajte teglu.

Posle mesec dana procedite smesu kroz gazu i sipajte sirće u čistu teglu. Obavezno iscedite tečnost iz svih sastojaka prilikom ceđenja kako biste bili sigurni da su svi delotvorni sastojci ostali u melemu. Dodajte med u sirće i mešajte dok se ne rastopi. Melem se pije po jedna čaša na dan.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo