„Vatreno sirće” je narodni lek za prehladu i grip, poznat i kao „penicilin siromašnih”

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

S obzirom na to da se ovaj narodni melem pravi od namirnica koje imamo u kući, dobio je naziv "penicilin za siromašne" u zimskom periodu

„Vatreno sirće” je stari narodni lek koji se najviše koristi u zimskom periodu, u sezoni gripa i prehlade. S obzirom na to da se ovaj melem pravi od prirodnih sastojaka koji mogu da se nađu u svakoj kući, dobio je naziv „penicilin za siromašne”. Jedan od ključnih sastojaka vatrenog sirćeta je ren, koji se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse, poveća cirkulaciju u krvnim sudovima na licu i podstakne izbacivanje sluzi iz gornjih disajnih puteva. Fitoterapeuti ga zbog blagog prirodnog antibiotskog i antibakterijskog dejstva preporučuju za prehladu, grip i zapaljenje pluća.

Kako se priprema vatreno sirće?

Kada se ukrste ishrana i narodna medicina, dobije se vatreno sirće - starinski lek koji je namenjen jačanju imunog sistema u zimskom periodu. Vatreno sirće se preporučuje po čaša svakog dana, a ako vam je previše jako ili ljuto, može da se dodaje i u salate, sa svežim kupusom, na primer, rotkvom, prazilukom... Vekovima je bio poznat kao „penicilin siromašnih ljudi”, jer je vrhunski lek za grip i prehladu zato što zagreva organizam iznutra ka spolja i to zbog mešavine ljutine i oštrine rena, đumbira, papričice...

Potrebni sastojci:

½ šolje svežeg rendanog korena đumbira

½ šolje sveže narendanog korena rena

1 crni luk, iseckan

10 čena belog luka, izgnječenog i iseckanog

1 ljuta papričica, seckana

1 limun, odnosno sok od jednog limuna

1 kašika kurkume u prahu

2 kašike listova ruzmarina

¼ kašičice kajenskog praha

litar jabukovog sirćeta

¼ šolje domaćeg meda.

Priprema: 

Korenje, ren i đumbir, dobro operite, očistite i izrendajte. Iseckajte luk i sve to zajedno sa začinskim biljem stavite u veliku staklenu teglu sa poklopcem, od minum 2 litara. Sipajte jabukovo sirće u teglu dok svi sastojci ne budu pokriveni i sirće ne dođe do vrha tegele. Dobro zatvorite i protresite teglu. Pokrijte teglu gazom i ostavite na tamnom, hladnom mestu da odstoji bar mesec dana, a kad god se setite, promućkajte teglu.

Posle mesec dana procedite smesu kroz gazu i sipajte sirće u čistu teglu. Obavezno iscedite tečnost iz svih sastojaka prilikom ceđenja kako biste bili sigurni da su svi delotvorni sastojci ostali u melemu. Dodajte med u sirće i mešajte dok se ne rastopi. Melem se pije po jedna čaša na dan.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ren za imunitet

    20. decembar 2024. | 12:12

    Caj od rena, moze i od rena u teglici alida je ljut. Iznenadicete se koliko je uspesan i kod sinusa. Uzmite praznu teglu od litra u nju stavite izvrsenu kafenu kasicicu rena iz teglice i prelijte kljucalom vodom. Kada se ohladi prespite u solju i pijte u gutljajima, nije ljuto, ali je efikasno.

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>