„Vatreno sirće” je narodni lek za prehladu i grip, poznat i kao „penicilin siromašnih”
S obzirom na to da se ovaj narodni melem pravi od namirnica koje imamo u kući, dobio je naziv "penicilin za siromašne" u zimskom periodu
„Vatreno sirće” je stari narodni lek koji se najviše koristi u zimskom periodu, u sezoni gripa i prehlade. S obzirom na to da se ovaj melem pravi od prirodnih sastojaka koji mogu da se nađu u svakoj kući, dobio je naziv „penicilin za siromašne”. Jedan od ključnih sastojaka vatrenog sirćeta je ren, koji se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse, poveća cirkulaciju u krvnim sudovima na licu i podstakne izbacivanje sluzi iz gornjih disajnih puteva. Fitoterapeuti ga zbog blagog prirodnog antibiotskog i antibakterijskog dejstva preporučuju za prehladu, grip i zapaljenje pluća.
Kako se priprema vatreno sirće?
Kada se ukrste ishrana i narodna medicina, dobije se vatreno sirće - starinski lek koji je namenjen jačanju imunog sistema u zimskom periodu. Vatreno sirće se preporučuje po čaša svakog dana, a ako vam je previše jako ili ljuto, može da se dodaje i u salate, sa svežim kupusom, na primer, rotkvom, prazilukom... Vekovima je bio poznat kao „penicilin siromašnih ljudi”, jer je vrhunski lek za grip i prehladu zato što zagreva organizam iznutra ka spolja i to zbog mešavine ljutine i oštrine rena, đumbira, papričice...
Potrebni sastojci:
½ šolje svežeg rendanog korena đumbira
½ šolje sveže narendanog korena rena
1 crni luk, iseckan
10 čena belog luka, izgnječenog i iseckanog
1 ljuta papričica, seckana
1 limun, odnosno sok od jednog limuna
1 kašika kurkume u prahu
2 kašike listova ruzmarina
¼ kašičice kajenskog praha
litar jabukovog sirćeta
¼ šolje domaćeg meda.
Priprema:
Korenje, ren i đumbir, dobro operite, očistite i izrendajte. Iseckajte luk i sve to zajedno sa začinskim biljem stavite u veliku staklenu teglu sa poklopcem, od minum 2 litara. Sipajte jabukovo sirće u teglu dok svi sastojci ne budu pokriveni i sirće ne dođe do vrha tegele. Dobro zatvorite i protresite teglu. Pokrijte teglu gazom i ostavite na tamnom, hladnom mestu da odstoji bar mesec dana, a kad god se setite, promućkajte teglu.
Posle mesec dana procedite smesu kroz gazu i sipajte sirće u čistu teglu. Obavezno iscedite tečnost iz svih sastojaka prilikom ceđenja kako biste bili sigurni da su svi delotvorni sastojci ostali u melemu. Dodajte med u sirće i mešajte dok se ne rastopi. Melem se pije po jedna čaša na dan.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
ren za imunitet
Caj od rena, moze i od rena u teglici alida je ljut. Iznenadicete se koliko je uspesan i kod sinusa. Uzmite praznu teglu od litra u nju stavite izvrsenu kafenu kasicicu rena iz teglice i prelijte kljucalom vodom. Kada se ohladi prespite u solju i pijte u gutljajima, nije ljuto, ali je efikasno.
Podelite komentar