„Vatreno sirće” je stari narodni lek koji se najviše koristi u zimskom periodu, u sezoni gripa i prehlade. S obzirom na to da se ovaj melem pravi od prirodnih sastojaka koji mogu da se nađu u svakoj kući, dobio je naziv „penicilin za siromašne”. Jedan od ključnih sastojaka vatrenog sirćeta je ren, koji se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse, poveća cirkulaciju u krvnim sudovima na licu i podstakne izbacivanje sluzi iz gornjih disajnih puteva. Fitoterapeuti ga zbog blagog prirodnog antibiotskog i antibakterijskog dejstva preporučuju za prehladu, grip i zapaljenje pluća.
Kako se priprema vatreno sirće?
Kada se ukrste ishrana i narodna medicina, dobije se vatreno sirće – starinski lek koji je namenjen jačanju imunog sistema u zimskom periodu. Vatreno sirće se preporučuje po čaša svakog dana, a ako vam je previše jako ili ljuto, može da se dodaje i u salate, sa svežim kupusom, na primer, rotkvom, prazilukom… Vekovima je bio poznat kao „penicilin siromašnih ljudi”, jer je vrhunski lek za grip i prehladu zato što zagreva organizam iznutra ka spolja i to zbog mešavine ljutine i oštrine rena, đumbira, papričice…
Potrebni sastojci:
½ šolje svežeg rendanog korena đumbira
½ šolje sveže narendanog korena rena
1 crni luk, iseckan
10 čena belog luka, izgnječenog i iseckanog
1 ljuta papričica, seckana
1 limun, odnosno sok od jednog limuna
1 kašika kurkume u prahu
2 kašike listova ruzmarina
¼ kašičice kajenskog praha
litar jabukovog sirćeta
¼ šolje domaćeg meda.
Priprema:
Korenje, ren i đumbir, dobro operite, očistite i izrendajte. Iseckajte luk i sve to zajedno sa začinskim biljem stavite u veliku staklenu teglu sa poklopcem, od minum 2 litara. Sipajte jabukovo sirće u teglu dok svi sastojci ne budu pokriveni i sirće ne dođe do vrha tegele. Dobro zatvorite i protresite teglu. Pokrijte teglu gazom i ostavite na tamnom, hladnom mestu da odstoji bar mesec dana, a kad god se setite, promućkajte teglu.
Posle mesec dana procedite smesu kroz gazu i sipajte sirće u čistu teglu. Obavezno iscedite tečnost iz svih sastojaka prilikom ceđenja kako biste bili sigurni da su svi delotvorni sastojci ostali u melemu. Dodajte med u sirće i mešajte dok se ne rastopi. Melem se pije po jedna čaša na dan.