Naslovna / Prirodna medicina

Ren melem – narodni lek koji pomaže kod dve vrste infekcija

Priredio/la: I. V. |11:00 - 26. 05. 2023.

Ljuti koren rena ima antimikrobno dejstvo i pomaže organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima. Napravite sami domaći melem koji pomaže kod određenih infekcija

ren Ren se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse i podstakne izbacivanje sluzi Foto: Shutterstock

Ren se vekovima koristi kao lek jer može da očisti sinuse, poveća cirkulaciju u krvnim sudovima na licu i podstakne izbacivanje sluzi iz gornjih disajnih puteva. Travari i fitoterapeuti zbog blagog prirodnog antibiotskog i antibakterijskog dejstva preporučuju ren za prehladu, grip i zapaljenje pluća.

Kod infekcije sinusa ren može da nas oslobodi sluzi

Ren je koristan za infekcije sinusa jer podstiče telo da se oslobodi sluzi. Jedan od načina na koji počinje infekcija sinusa je nakupljanje guste sluzi u sinusima, što predstavlja pogodno tle za bakterije. Stagnirajuća sluz je savršena sredina za razmnožavanje bakterija i izazivanje bolne infekcije. Ren deluje tako što pomaže da se razblaže i omekšaju stare, deblje sluzokože i da se vodenasta sluz lakše eliminiše. Ako ste skloni razvoju sinusnih infekcija, pokušajte da uzmete ren čim osetite da ste prehlađeni kako biste sprečili nakupljanje sluzi u sinusnim šupljinama. Sluz koja slobodno teče je pozitivan znak da se telo oslobađa otpada i savet je da to stanje treba izdržati dan ili dva.

Urinarna infekcija može da se ublaži renom

Ren ima blago prirodno antibiotsko dejstvo i stimuliše proizvodnju urina. Zbog toga se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Ako imate hronične urinarne, sinusne ili druge infekcije, trebalo bi da znate da se ren smatra bezbednim za dugotrajnu upotrebu. Povremeno ren može da se koristi lokalno, za ublažavanje bolova od artritisa i iritacije nerava. Takođe, ren se koristio i kao oblog za lečenje inficiranih rana. Oblog od rena se pravi tako što se natopi pamučna krpa/peškirić u čaj od rena i nanese se na ranu. Ako koža pocrveni ili izazove iritaciju ili osip prestanite da koristite ovaj oblog.

Recept za narodni lek od rena

Koren rena može dugo da se čuva u plastičnoj vrećici u frižideru, ali je svež ren ipak bolji kao narodni lek.  Narendajte ren, ručno, ali je zbog izazivanja suza bolje koristiti neku seckalicu/blender. Dodajte med ili šećer i sirće po ukusu. Razmera je oko 2 kašike meda ili šećera i 1. kašika sirćeta na šoljicu izrendanog rena. Ako vam ne smeta jak ukus rena, 1/4 kašičice pripremljenog rena namažite na komad hleba ili krekera i pojedite. Ili, razmutite četvrtinu kašičice rena u gutljaju tople vode sa malo meda.

Najčešći neželjeni efekti korišćenja rena su bol u glavi, posebno iza korena nosa. To je uobičajena, ali kratka nuspojava. Velike doze rena, na primer, mogu kod nekih ljudi da izazovu stomačne tegobe, pa čak i povraćanje. Osip može da se javi nakon lokalne upotrebe, a gastrointestinalne smetnje obično nastaju nakon konzumiranja drugog povrća iz reda krstaša koje sadrži sumpor, kao što su kupus ili brokoli. Takođe, može da se desi da se stomak uznemiri i od male količine rena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo