Maslačak (Tarakacum officinale) se tradicionalno koristi kao biljka koja deluje kao diuretik i kao pomoć pri lošem varenju. Svaki deo biljke maslačka (uključujući koren, listove i cvetove) je jestiv i svaki deo se koristi u različite medicinske svrhe. U narodu se koristi za tretmane digestivnih poremećaja kao što su dispepsija, anoreksija, stomačni poremećaji, gastritis i enteritis i pridružena kompleksna oboljenja – probleme sa matericom, jetrom i plućima.
Maslačak pomaže kada se javi problem sa varenjem
Vekovima su ljudi širom sveta koristili maslačak za poboljšanje varenja. Najčešće konzumiran kao tinktura ili čaj, maslačak se koristio za lečenje probavnih smetnji, zatvora i upale želuca i jetre. Maslačak se takođe koristio za lečenje mučnine i stimulisanje apetita.
Gorko zelje poput zelja maslačka može da pomogne u stimulaciji proizvodnje žuči, tečnosti koju prirodno proizvodi jetra a koja pomaže u razgradnji masti u ishrani tokom varenja. Štaviše, maslačak prirodno sadrži inulin, vrstu prebiotičkih vlakana koja podstiču umnožavanje zdravih bakterija u crevima. Iako se smatra da maslačak služi kao prirodna pomoć za gastroinestinalne probleme kao što su zatvor, gasovi i probavne smetnje, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdila uloga biljke u lečenju ovih simptoma.
Čišćenje jetre i umirivanje tegoba sa varenjem
Jetra je jedan od ključnih organa koji podržava proces detoksikacije – čićenja organizma. Stručnjaci ističu da je neophodno da biohemijski metabolišemo nusproizvode, kako bismo mogli da ih eliminišemo preko creva ili bubrega. I ovde svoju ulogu ima maslačak (koren i listovi), jer pomaže u u održavanju funkcije jetre. Prilično je gorak, ali koreni i listovi biljke pomažu u poboljšanju funkcije ili detoksikaciji jetre.
Svi sastojci korena su gorke supstance i bioflavonoidi. Održavaju funkciju jetre i posebno aktiviraju enzime procesa detoksikacije jetre. Aktiviranjem jetre proizvodi se i više žučne kiseline koja treba da aktivira peristaltičko kretanje creva. Osim što je „tonik za jetru“, čaj od maslačka takođe pomaže u poboljšanju apetita i umiruje manje probavne tegobe.
Kako maslačak može da se uvrsti u ishranu
Svaki deo biljke maslačka (uključujući koren, listove i cvetove) jeste jestiv i svaki deo se koristi u različite medicinske svrhe. Zeleni maslačak, odnosno listovi biljke, najčešće su konzumirani deo biljke. Lišće maslačka se može jesti kuvano ili sirovo, a prepuno je vitamina A, C, E i K, kao i minerala poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Koren maslačka sadrže ugljeni hidrat inulin, koji je rastvorljivo vlakno koje održava zdravu mešavinu crevnih bakterija. Štaviše, biljke maslačka su takođe bogate beta-karotenom i polifenolima, antioksidansima koji štite od oštećenja ćelija i oksidativnog stresa, što ga čini pravim lekom za sve.
Lišće se koriste kao salata ili dodatak salatama uz obavezni beli luk za bolju aromu. Mlado lišće maslačka takoše može da se koristi za spremanje povrćnog variva, supe, čorbe… Maslačak se može koristiti i za pravljenje napitaka. Pečeni koren biljke maslačka ponekad se konzumira kao alternativa kafi, a od maslačka se inače mogu praviti i čajevi pa i vino.
Suplementi na bazi maslačka
Kada je reč o suplementima na bazi esencija maslačka oni se mogu naći u vidu ekstrakta ili tableta za različite namene – od „opšteg zdravlja“ do oslobađanja od nadutosti i poboljšanje rada žučne kese.
Kada se konzumira kao hrana, kao što je kuvano zelje maslačka, maslačak je siguran za konzumiranje. Međutim, ljudi koji su alergični na biljke poput ambrozije, hrizanteme, nevena i tratinčice moraju biti oprezni kada konzumiraju maslačak, jer sve ove biljke su srodne sa maslačkom i mogu da izazovu alergijske reakcije.
Jako poucno! Jedem listove maslacka jer imam dijabetes, i iritabilna creva. Jedino mi ne odgovara jer sam dosta izgubila na kilazi. Maslacak brzo spusta secer !