Naslovna / Prirodna medicina

Gljivična infekcija noktiju leči se i sredstvima iz kućne apoteke: Ima li pomoći od sirćeta i sode bikarbone?

Priredio/la: D. T.|13:30 - 21. 07. 2024.

Lečenje je dugotrajno i zahteva dosta angažovanja, česti su recidivi, to jest, povratak infekcije

gljivična infekcija noktiju Razmnožavanju gljivica pogoduju vlažna i topla mesta Foto: Shutterstock

Gljivična infekcija noktiju (onihomikoza) uglavnom je uporno i neprijatno stanje, javlja se kod skoro 10 odsto odraslih osoba. U većini slučajeva krivac za žute mrlje i deformacije noktiju su dermatofiti, keratinofilni mikroorganizmi. Promenama može da bude zahvaćen jedan ili nekoliko noktiju. Postoji više oblika lečenja, a veruje se i da pojedini jeftini proizvodi, iz kućne apoteke, mogu dosta da pomognu.

Lečenje je dugotrajno, česti su recidivi

Lečenje je dugotrajno i zahteva dosta angažovanja, česti su recidivi, to jest, povratak infekcije. Gljivice mogu da se pojave i na rukama i onda su uglavnom posledica neveštog manikira, stalne upotrebe agresivnih gel lakova, izlivanja noktiju. Razmnožavanju gljivica pogoduju vlažna i topla mesta, mogu da budu posledica loše higijene, nošenja neadekvatne obuće od veštačkih materijala.

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antifungalna i antiseptička svojstva. Pojedine manje studije potvrđuju njegovu efikasnost kod terapije gljivične infekcije noktiju. Nanosi se dva puta dnevno na nokat. Ulje čajevca dobro je i za dezinfekciju, koristi se i kao sredstvo protiv bakterija, bubuljica. Visokokoncentrovano ulje je samo za spoljašnju namenu i upotrebljava se razblaženo sa maslinovim, bademovim, nevenovim uljem.

Ulje origana

Ulje origana sadrži jedan od fenola, koji prema pregledu studija iz 2016. ima antifungalna i antibakterijska svojstva. Reč je o timolu, koji je u visokim dozama iritant, može da izazove mučninu, povraćanje, navode stručnjaci. Zato ga je potrebno pažljivo koristiti, najbolje u dogovoru sa stručnjakom. Ovo ulje, priprema se tako što se dve kapi ulja divljeg origana pomešaju sa jednom kašičicom maslinovog ulja. Ulje se primenjuje na oštećen nokat jednom dnevno, tokom tri nedelje.

Može da se koristi u kombinaciji sa uljem čajevca. Ova mešavina dva ulja pojačava rizik od iritacije ili alergijske reakcije, preporuka je da se koristi pod nadzorom lekara ili fitoterapeuta.

Ozonizovana ulja

Ozonizacijom ulja dobija se pasta koja se koristi u terapiji gljivičnih infekcija, problema sa aknama, kod ujeda insekata. U ulja poput maslinovog i suncokretovog „ubrizgava“ se ozonski gas. Medicinski ozon je smesa najčistijeg ozona i kiseonika, navode stručnjaci. Niske koncentracije ozona mogu da deaktiviraju gljivice i bakterije, navodi istraživanje iz 2020. godine.

Beli luk

Studija iz 2019. napominje da bi ekstrakt belog luka mogao da ima antifungalna svojstva. Stručnjaci dodaju da je potrebno uraditi više istraživanja koja bi potvrdila ovo dejstvo belog luka.

Sitno iseckan i zgnječen čen belog luka stavi se na nokat i drži 30 minuta dnevno. Mana ove terapije je neprijatni miris. Postoji i ulje belog luka, jednaka količina ulja belog luka i alkoholog sirćeta se pomeša i nanese na nokat i prekrije elastičnim zavojem.

Jabukovo sirće

Veruje se da jabukovo sirće može da zaustavi gljivičnu infekciju nokta. Studija iz 2017. navodi antimikrobna svojstva jabukovog sirćeta. Stručnjaci dodaju da nema jasne potvrde dobrog učinka jabukovog sirćeta kada se radi o gljivičnim infekcijama noktiju. Mehanizam delovanja nije potvrđen i potrebna su dodatna istraživanja.

Pomešaju se jednake količine jabukovog sirćeta i vode. U ovu „kupku“ stopala se natapaju 30 minuta. Potom se nokti dobro osuše.

Soba bikarbona i sirće

Mešavina sode bikarbone i sirćeta često se pominje kao jedan od načina na koji možemo da se izborimo sa gljivičnom infekcijom noktiju. Soba bikarbona neće sama uništiti gljivice, ali sprečiće širenje i rast gljivica, s druge strane sirće će uništiti gljivice.

Soba bikarbona (4 do 5 kašičica) pomeša se sa jednom šoljicom sirćeta, može i obično ne mora jabukovo.

Prvo se pomeša jedna šoljica sirćeta s vodom. Stopala se natapaju 15 minuta, posle čega se dobro osuše. Potom se napravi kombinacija od 4 do 5 kašičica sode bikarbone i vode, bez sirćeta, stopala se takođe natapaju 15 minuta. Veoma je bitno da se nokti i stopala dobro osuše, jer vlažna sredina pogoduje rastu gljivica. Potrebno je i oštećen nokat redovno seći. Veruje se da će na ovaj način sirće uništiti gljivice, a soda potom sprečiti daljnji rast i širenje infekcije.

Kada su moguće komplikacije?

Gljivična infekcija noktiju uglavnom se doživljava kao kozmetički problemom, s tim da su u nekim slučajevima, posebno kod hroničnih pacijenata, moguće komplikacije.

Dijabetes je faktor rizika za razvoj gljivica na noktima i u najtežim slučajevima početak dijabetičarskog stopala. Lekari upozoravaju da u ovom slučaju, ili ako imamo oslabljen imuni sistem, ne koristimo „kućnu apoteku“ kao terapiju za gljivičnu infekciju noktiju. Plan lečenja mora da se donese u saradnji sa stručnjakom.

Gljivična infekcija noktiju se teško leči i često vraća, kada pomislimo da smo rešili problem. Svi navedeni načini lečenja mogu da ublaže simptome, ali nema sigurnosti da će i delovati. Moguće je da će kod nekih osoba doći do dobrih rezultata, ali uz mnogo strpljenja i uloženog vremena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo