Naslovna / Prirodna medicina

Kako se bezbedno koristi soda bikarbona, efikasno sredstvo za brojne probleme

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 28. 11. 2022.

Najvažnije kod upotrebe sode bikarbone u zdravstvene svrhe je da se ne koristi prekomerno, jer ako se često unosi oralno, može da ošteti jetru

soda bikarbona Soda bikarbona je moćno sredstvo za brojne namene u domaćinstvu, ali moramo znati kako da je pravilno koristimo, posebno u medicinske svrhe Foto: Shutterstock

Soda bikarbona se od davnina koristi kao jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u domaćinstu za širok spektar namena: od higijene, preko pomoćnog zdravstvenog sredstva, do dezinfekcije prostora i tela. Za upotrebu u zdravstvene svrhe preporučuje se medicinska, prečišćena soda-bikarbona sa oznakom „100 odsto natrijum bikarbonat“.

Soda bikarbona je moćno sredstvo za dezinfekciju i ispiranje usne duplje

Soda bikarbona je efikasno sredstvo za beljenje zuba. Napravite pastu od kašičice sode bikarbone i vode. Istrljajte zube pastom jednom nedeljno i ostavite da pasta na njima odstoji pet minuta, a zatim isperite vodom.

Ovaj sastojak je i jedan od najboljih načina za uklanjanje zubnog plaka. Četkanje zuba sodom bikarbonom, dodavanje u pastu ili potapanje četkice u sodu bikarbonu jednom nedeljno, osvažiće vaše zube i dezinfikovati usnu duplju. Međutim, to nikako ne sme preći u svakodnevno korišćenje, jer prekomerna upotreba sode bikarbone može da istroši zubnu gleđ ako se koristi neprekidno. 

I neprijatan zadah se može rešiti, osim ako nije posledica nekog ozbiljnijeg stanja: ispirajte usta rastvorom vode i sode bikarbone u trajanju od tri minuta, pa isperite, bez gutanja,

Kako soda bikarbona može da poboljša efekat pranja kose

Kada se doda šamponu, posebno ako se radi o nekom neutralnom i bez parabena, soda bikarbona će doprineti temeljnijem čišćenju kose. Ukloniće prljavštinu i masnoću.  Dodajte kašičicu sode bikarbone u šampon, utrljajte ga u kosu i isperite.

Soda bikarbona kao dezodorans

Kao prirodni dezodorans, soda bikarbona može da se koristi za sprečavanje i uklanjanje neprijatnog mirisa ispod pazuha i na stopalima. Uzmite kašiku sode bikarbone, dodajte vodu i dobro promešajte da dobijete pastu. Nanesite pastu ispod pazuha i na noge (stopala).

Dodajte tri supene kašike u lavor i napravite kupku. Potopite noge u rastvor pet minuta. Ako su vam cipele „pokupile“ neprijatan miris, napravite kesicu od gaze sa sodom bikarbonom i stavite je u cipele. Miris će nestati nakon kratkog vremena.

Uklanjanje bakterija i gljivica

Soda bikarbona ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Može da se koristi kao pomoćno sredstvo za borbu protiv bakterija i gljivica koje izazivaju infekciju na noktima i koži.

Pomoć kod ujeda insekata

Ako vas ujede neki insekt, možete naneti malo paste od sode bikarbone i vode. Ostavite da se osuši, isperite i ponovite ako je potrebno. Ipak, ako ste alergični na ujede i ako dođe do reakcije, potražite hitnu lekarsku pomoć. 

Poboljšanje performansi vežbanja i više energije za trening

Konzumiranje malo rastvora sode bikarbone pre vežbanja može poboljšati ukupne peihofizičke performanse, posebno sportistima. Takođe, pomaže u smanjenju umora tokom i nakon treninga. Zbog svoje visoke pH vrednosti, ona snižava nivoe mlečne kiseline u mišićima tokom treninga visokog intenziteta. I ovde važi pravilo da to ne sme postati rutina.

Za gorušicu i probavne smetnje

Gorušica, čest problem kod poremećaja varenja i refluksno vraćanje hrane u jednjak iz želuca, može privremeno da se umiri sodom bikarbonom. Ako osećate žgaravicu, rastvorite ½ kašičice sode bikarbone u dve čaše vode i pijte polako. To će pomoći trenutno, ali ne sme da postane navika. Nemojte jesti previše obilne obroke i hranu koja vam smeta, a ako simptomi ne prolaze i ometaju svakodnevno funkcionisanje, javite se lekaru.

Lečenje čireva u ustima

Čirevi u ustima su poznati i kao afte, bolne ranine koje se razvijaju u unutrašnjoj sluznici usta ili desni. Dezinfekcija usne duplje i smanjenje plaka na zubima ispiranjem sodom bikarbonom pomaže i u saniranju afti. Naravno, ako afte ne prolaze, posetite stručno lice jer je možda posredi neki ozbiljniji problem sa oralnom higijenom ili padom imuniteta.

Uklanjanje pesticida sa namirnica

Savremeno povrće i voće prskaju se hemikalijama kako bi se sprečili insekti i štetočine i bolesti koje oni donose. Većina ovih hemikalija je štetna po ljudsko zdravlje i treba ih ukloniti pre jela. Pranje voća i povrća sodom bikarbonom uklanja ostatke pesticida na površini.

Gašenje požara

Zagrevanje sode bikarbone proizvodi ugljen-dioksid, što је u kombinaciji sa vodom čini efikasnim sredstvom ne samo za uklanjanje masnoća i nečistoće u kuhinj, već i gašenje manjih požara. Ugljen-dioksid smanjuje vatru jer je gušći od kiseonika, a voda sama po sebi umiruje vatru. Većina aparata za gašenje požara sadrži i sodu bikarbonu. Naravno, ovo može poslužiti samo kao prva pomoć, poziv vatrogascima se podrazumeva ukoliko je požar preteći.

Čišćenje lonaca, tiganja i srebrnog posuđa

Da biste uklonili postojane mrlje na loncima i tiganjima, potopite ih preko noći u rastvor napravljen od ¼ šolje sode bikarbone i jednog litra vode. Takođe, na posuđe možete posuti sodu bikarbonu i sunđerom sa malo mlake vode pokušati da očistite mrlje.

Napravite pastu i nanesite na srebrni pribor koji želite da očistite, isperite i osušite. Dobićete visoki sjaj.

Neutralizator mirisa frižidera, mašine za pranje sudova i zamrzivača

Soda bikarbona efikasno pomaže da se oslobodimo mirisa iz kuhinjskih uređaja. Stavite sodu bikarbonu na zadnji deo zamrzivača ili frižidera. To će doprineti čuvanju hrane bez mirisa. Ne zaboravite da menjate posudu sa sodom bikarbonom na svaka tri meseca. Da bi mašina za pranje sudova bila bez mirisa, pospite sodu bikarbonu po njenom dnu ili po sudovima.

Izbeljivanje odeće

Dodajte ¼ šolje sode bikarbone u uobičajenu količinu sredstva za izbeljivanje odeće i beli veš će biti još svežiji i intenzivnije beo.

Sredstvo za čišćenje podnih pločica i tepiha

Pomešajte toplu vodu i 1⁄2 šolje sode bikarbone i koristite za brisanje i ispiranje podova. Ukloniće tvrdokorne mrlje, a ribanjem pločica u kupatilu, na zidovima, kao i lavaboam daćete kupatilu novi sjaj i bez hemikalija. Pored toga, soda bikarbona uklanja i fleke i ustajali miris sa tepiha. Pospite ga sodom bikarbonom i sačekajte najmanje 15 minuta pre usisavanja. Mirisaće lepo i sveže.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slobodan Karanović
14:55, 28. 11. 2022.
Odgovori

Sve dobro za sodu.

Desanka Mijatovic
20:01, 28. 12. 2022.
Odgovori

Desanka Mijatovic. Pa svaki savet je dragocen i ima smisla. Hvala na svemu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo