Prirodna medicina

Kako zaustaviti curenje nosa: 10 saveta za lečenje rinoreje

Priredio/la: S.St.M.

Curenje nosa može biti neprijatno za rešavanje. Iako obično nije ozbiljno, ako su simptomi uporni, treba otiči kod lekara

Curenje nosa ili rinoreja javlja se kada višak sluzi teče iz nosnih prolaza. Pitanje je šta je uzrok ovog problema – da li je to samo dosadna prehlada, ispoljavanje alergija ili nešto ozbiljnije kao što je sinusitis? Uglavnom to nije ozbiljno i postoji mnogo načina na koje taj dosadan problem može da se reši kod kuće. To može da bude održavanje hidriranosti i umirujuće tuširanje toplom vodom. Iako curenje nosa obično nije ozbiljno, ako su simptomi uporni, treba otići kod lekara.

Šta uzrokuje curenje nosa (rinoreju)

1. Niska temperatura

Disanje kroz nos zagreva i vlaži vazduh za pluća, dok hladan, suv vazduh iritira sluzokožu nosa. Kao odbranu, nosne žlezde proizvode višak sluzi, što uzrokuje curenje nosa.

2. Virusne infekcije

Virusi obične prehlade, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) izazivaju upalu u nosnom prolazu, stimulišući proizvodnju sluzi i izazivajući curenje nosa.

3. Alergije

Alergijske reakcije na supstance kao što su polen, grinje, perut kućnih ljubimaca ili buđ mogu dovesti do otoka nosa i povećane proizvodnje sluzi, što može izazvati curenje nosa.

4. Sinusitis (infekcija sinusa)

– Upala ili infekcija sinusa može biti rezultat virusnih ili bakterijskih uzroka, što može dovesti do začepljenja nosa, bola i curenja iz nosa zbog prekomernog lučenja sluzi – objašnjava dr Sanjiv Radia, specijalista ORL.

5. COVID-19

SARS-CoV-2, virus odgovoran za COVID-19, može dovesti do respiratornih simptoma, uključujući curenje nosa. Ostali simptomi uključuju kašalj i groznicu.

6. Prekomerna upotreba dekongestiva za nos

Dugotrajna upotreba nazalnih sprejeva koji sadrže dekongestive može dovesti do povratne kongestije, gde se nazalni prolazi upale i proizvode više sluzi kada lek prestane da deluje.

7. Polipi u nosu

Nekancerozne izrasline unutar nazalnih prolaza ili sinusa mogu ometati protok vazduha i izazvati hroničnu upalu. „Oni mogu dovesti do uporne nazalne kongestije i curenja iz nosa dok rastu,” kaže dr Radia.

8. Nealergijski rinitis

Hronična upala nosnih prolaza koja nije izazvana alergijama može dovesti do začepljenog nosa ili curenja iz nosa i kijanja, navodi se u članku objavljenom u časopisu Allergy, Asthma and Immunology Research.

9. Određeni lekovi

Neki lekovi, kao što su određeni lekovi za krvni pritisak, pilule za kontracepciju, antidepresivi i lekovi za erektilnu disfunkciju, mogu izazvati suvoću ili upalu nosa, što dovodi do curenja iz nosa.

10. Curenje cerebrospinalne tečnosti

To je redak uzrok curenja iz nosa. Trauma ili osnovno stanje mogu uzrokovati curenje cerebrospinalne tečnosti (CSF) u nosnu šupljinu, što dovodi do upornog curenja iz nosa koje može biti vodenasto.

Kako zaustaviti curenje nosa (rinoreju)

Ako su uzrok curenja iz nosa infekcije sinusa i hronični rinitis, možemo da uradimo sledeće:

– Infekcija sinusa

Da bismo ublažili curenje nosa uzrokovano infekcijom sinusa, ispiranje nosa slanim rastvorom pomoću neti posude za ispiranje ili fiziološkim sprejom može pomoći da se isperu iritansi i sluz. Lekar može preporučiti upotrebu dekongestiva bez recepta ili antibiotika za smanjenje upale i zagušenja.

– Hronični rinitis

Identifikovanje i izbegavanje okidača kao što su alergeni ili iritansi ključno je za hronični rinitis.

– Antihistaminici mogu ublažiti simptome uzrokovane alergijama, dok nazalni kortikosteroidni sprejevi mogu pomoći u smanjenju upale i proizvodnje sluzi tokom vremena. U nekim slučajevima može se obaviti operacija za strukturalne probleme kao što su polipi u nosu – predlaže dr Radia.

Kućni lekovi protiv curenja iz nosa

Curenje nosa ili rinoreja mogu biti prilično naporni i dosadni. Postoji 7 efikasnih kućnih lekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma curenja iz nosa i podsticanju bržeg oporavka:

1. Odmor

Odmaranje omogućava telu da usmeri svoju energiju na borbu protiv osnovnog uzroka curenja iz nosa, bilo da se radi o prehladi, gripu ili alergijama. Odgovarajući odmor pomaže u jačanju imunološkog sistema i ubrzava oporavak.

2. Pijte dovoljno vode

Održavanje hidratacije razređuje sluz, što vam olakšava iskašljavanje i izbacivanje. Time što pijemo vodu održavamo nosne prolaze vlažnim, što može ublažiti iritaciju i biti od pomoći ako imamo i simptome nazalne kongestije.

3. Udišite paru

Udisanje pare može pomoći u ublažavanju nazalne kongestije i razređivanju sluzi. Paru možemo da udišemo tako što ćemo se nagnuti nad posudu sa toplom vodom (ne ključale) i pokriti glavu peškirom da bismo zadržali paru. Dodavanje nekoliko kapi eteričnih ulja poput eukaliptusa ili peperminta, može poboljšati prednosti inhalacije pare.

4. Pijte biljne čajeve

Biljni čajevi kao što su kamilica, đumbir ili pepermint mogu imati umirujuće dejstvo na grlo i nosne prolaze. Takođe pomažu da ostanemo hidrirani i mogu da sadrže antioksidante koji mogu da podrže naš imuni sistem.

5. Tuširanje toplom vodom

Ako nam je potrebno brzo olakšanje od curenja iz nosa, najbolje rešenje je tuširanje toplom vodom.

– Tuširanje toplom vodom ili vreme provedeno u parnom kupatilu može imati sličan efekat kao i udisanje pare. Topao, vlažan vazduh može pomoći u razređivanju sluzi i privremenom ublažavanju začepljenosti nosa – kaže dr Radia.

6. Koristite ovlaživač vazduha

Dodavanje vlage u vazduh pomoću ovlaživača može pomoći u sprečavanju isušivanja nosnih prolaza, što može smanjiti iritaciju i ubrzati proces zarastanja, zaključak je studije objavljene u časopisu Asian Pacific Journal of Allergy and Immunology. Ovlaživač vazduha treba redovno čistiti kako bi se sprečilo nakupljanje buđi i bakterija.

7. Stavljanje toplih obloga

Nanošenje tople obloge na sinuse (čelo, nos i obraze) može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju pritiska u sinusima. Topla pamučna krpa ili peškir mogu se nežno stavljati na ova područja nekoliko puta dnevno.

8. Koristite sprej za nos

Sprejevi za nos sa slanim rastvorom mogu pomoći u ispiranju alergena i razređene sluzi, što olakšava izbacivanje. Prema studiji iz 2021. koju je objavio Medical Science Monitor, upotreba spreja za nos može poboljšati simptome kao što su curenje nosa, začepljenost nosa i kvalitet sna. Oni su blagi i ne sadrže lekove, što ih čini bezbednim za redovnu upotrebu za ublažavanje zagušenja i curenja nosa.

9. Neti posuda za ispiranje

Neti posuda za ispiranje je uređaj koji se koristi za ispiranje nosnih prolaza fiziološkim rastvorom. Pomaže u ispiranju sluzi i alergena iz nosa i sinusa, pružajući olakšanje od začepljenosti i simptoma curenja nosa. Kada se upotrebljava neti posuda važno je da se koristi sterilna voda i da se pridržavamo pravilne higijenske prakse.

10. Kapsaicin

Kapsaicin, aktivna komponenta u čili papričicama, može pomoći u smanjenju nazalne kongestije tako što razređuje sluz i poboljšava protok vazduha. Dostupan je u obliku spreja za nos, a pregled iz 2016. objavljen u Current Allergy and Asthma izveštava da upotreba spreja za nos koji sadrži kapsaicin može biti efikasna u lečenju nealergijskog rinitisa i smanjenju simptoma kao što je curenje nosa.

Lekovi za curenje nosa

Dr Radia predlaže neke lekove koji mogu pomoći u lečenju curenja nosa, a mogu da se kupe bez recepta:

  • ekspektoransi: pomažu da se razređena sluz očisti iz grudnog koša i nazalnih prolaza, smanjujući simptome curenja nosa
  • dekongestivi: deluju tako što smanjuju natečeno nosno tkivo kako bi ublažili curenje i začepljen nos
  • antihistaminici: efikasni su za curenje nosa uzrokovano alergijama, blokirajući histaminske reakcije koje izazivaju nazalne simptome

Ako simptomi curenja nosa potraju i ne prolaze sa ovim kućnim lekovima, treba se konsultovati sa lekarom.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.