Prirodna medicina

Beli luk deluje na visok holesterol: Koja vrsta ovog ploda je najefikasnija za čišćenje masnoća iz krvi

Priredio/la: I. V.

Mišljenja naučnika razlikuju se o tome koja vrsta belog luka je najefikasnija za smanjenje nivoa holesterola u krvi

Beli luk se zbog svojih lekovitih svojstava već vekovima koristi u narodnoj medicini. Kako bi se dokazala efikasnost ovog povrća ili začina, rađeno je mnogo istraživanja o efektima belog luka na nivo holesterol u krvi. Rezultati istraživanja pokazali su da unos belog luka može da smanji nivo holesterola, dok, s druge strane, neke analize smatraju da beli luk nema efekta na snižavanje holesterola.

Beli luk sadrži lekoviti alicin

Od naučnih studija, koje su pokazale da beli luk može da snizi nivo holesterola, mišljenja se razlikuju o tome koje vrste belog luka su najefikasnije. Istraživači navode da sirove lukovice belog luka sadrže supstancu koja se zove aliin – organosumporno jedinjenje koje poseduje hemoterapeutsku aktivnost i dobija se od svih lukovica koje pripadaju porodici Alliaceae. Aliin se pretvara u jedinjenje na bazi sumpora koje se zove alicin, kada je izložen vazduhu.

Alicin je supstanca koja belom luku daje karakterističan miris i glavni je zdravstveni sastojak belog luka. Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje daju belom luku antibakterijska svojstva i svojstva neophodna za borbu protiv bolesti. Alicin je nestabilna materija koja je samo kratko prisutna u mladom belom luku nakon što je isečen ili zgnječe. n Seckanje ili drobljenje svežeg čena belog luka oslobađa više alicina nego kada se koristi ceo čen, i najbolje je odmah ga iskoristiti kako bi se izvukla maksimalna korist. Studije dovode u vezu alicin sa brojnim zdravstvenim prednostima, kao što su:

  • smanjenje „lošeg“ LDL holesterola
  • poboljšanje imuniteta
  • snižavanje krvnog pritiska.

Koje vrste belog najefektinije snižavaju holesterol

Način pripreme hrane utiče na količinu alicina, a različiti proizvodi od belog luka sniziće nivo holesterola različitim brzinama, tvrde naučnici i kao najdelotvornije vrste belog luka izdvajaju:

Ekstrakt crnog belog luka: Beli luk tamnosmeđe ili crne boje dobija se starom metodom tako što se glavica ili čen belog luka čuvaju na niskoj temperaturi i visokoj vlažnosti nekoliko nedelja.
Kyolic ekstrakt belog luka: Vrsta starog ekstrakta belog luka (AGE). Kyolic beli luk je ekstrakt bez mirisa koji ljudi čuvaju da prirodno „stari“ odnosno da se suši do 20 meseci. Odnosno, ovaj crni beli luk nastaje procesom fermentacije tako što se sirovi beli luk ostavi da odstoji nekoliko nedelja. Češanj prvo dobija smeđu boju, a zatim počinje da crni.
Sirovi beli luk: Beli luk u svom prirodnom obliku.
Beli luk u prahu: Začin napravljen od dehidriranog sirovog belog luka.
Ulje od belog luka: Ulje napravljeno od naparenog zgnječenog belog luka.
Tablete sa belim lukom: One mogu da sadrže beli luk u prahu ili ulje i obično su bez mirisa.

Mišljenja naučnika se razlikuju o tome koja vrsta belog luka je najefikasnija za smanjenje nivoa  holesterola. Istraživanja su, na primer, pokazala da kyolic ekstrakt belog luka – vrsta starog ekstrakta belog luka (AGE) može da obezbedi najkonzistentnije prednosti u smanjenju ukupnog holesterola od drugih vrsta belog luka. Kao delotvorni na smanjenje holesterola izdvajaju se i beli luk u prahu i ulje od belog luka.

Istraživanje iz 2020. pominje nekoliko studija koje pokazuju da stari (kyolic) ekstrakt crnog belog luka smanjuje „loš“ LDL holesterol i povišene nivoe „dobrog“ HDL holesterola. U tim studijama, učesnici su uzimali 300 miligrama ili 6 grama starog ekstrakta crnog belog luka dva puta dnevno tokom 4 ili 12 nedelja.

S druge strane, smatra se da je zgnječeni, odnosno luk u prahu neefikasan u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Autori studije ovo pripisuju mogućem gubitku alicina tokom obrade belog luka.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.