Naslovna / Prirodna medicina

Načini na koje sami možemo da smanjimo i olakšamo bol u uvu

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 03. 09. 2024.

Bol u uvu, kod dece ili odraslih, može biti posledica različitih uzroka

ublažavanje bola u ušima Od belog luka do lekova bez recepta – postoje različiti načini za smanjenje bola u uhu Foto Shutterstock

Bol u uvu, medicinski poznat kao otalgija, može biti uobičajen kod dece, ali i kod odraslih. Ovo stanje može biti posledica infekcije uva ili čak prehlade i gripa. U nekim slučajevima, bol može da se smanji sam od sebe i nije potrebna medicinska pomoć. Ali, ako se to ne desi, postoje lekovi za smanjenje bola u uvu.

Šta uzrokuje bol u uvu

Bol u uvu može biti posledica različitih uzroka, ali oni mogu biti drugačiji kod dece i kod odraslih. Kako za HealthShots kaže specijalista ORL dr Debashish Datta Majumder, neki od uobičajenih uzroka bolova u uvu mogu da budu:

  • sinusitis i infekcije gornjih disajnih puteva, koje često prate prehlade, kašalj i groznicu
  • spoljni otitis ili upala/infekcija spoljašnjeg slušnog kanala (EAC)
  • perforacija bubne opne koja uzrokuje hronični gnojni otitis srednjeg uva
  • maligni otitis spoljašnjeg uva kod hroničnog dijabetesa
  • oralna i maksilofacijalna stanja kao što su artritis vilice, TMZ sindrom ili infekcija zuba

I dok problemi kao što su infekcije gornjih disajnih puteva i sinusitis mogu izazvati bol u uvu i kod dece i kod odraslih, spoljni otitis često se primećuje kod dece, posebno one koja često plivaju. Zbog toga se naziva i plivačko uvo. Plivanje u vodi bez optimalne higijene i prečišćavanja vode, ili zadržavanje vode u uvu zbog plivanja, stvara vlažno okruženje u uvu koje pogoduje rastu mikroorganizama što može dovesti do bakterijskih ili gljivičnih infekcija (infekcija kandidom) unutrašnjeg uva, objašnjava dr Majumder.

Kod odraslih, bol u uvu može biti posledica hroničnih ponavljajućih infekcija uva od detinjstva ili ostatka prethodne infekcije koja dovodi do hronične gnojne upale srednjeg uvaOsnovna zdravstvena stanja, kao što je hronični ili nekontrolisani dijabetes, mogu doprineti bolovima u ušima jer su ove osobe u većem riziku od malignog otitisa spoljašnjeg uva, teške infekcije temporalne kosti koja izaziva intenzivan bol i gnojni sekret. Bez obzira na ime, on nije kancerogen, ali zahteva hitnu hiruršku pažnju zbog brzog širenja i potencijalnog uništavanja kosti iza uha.

Kako smanjiti bol u uvu

Olakšanje od bolova u uvu može da se ostvari uz pomoć nekih jednostavnih lekova. Ipak, osnovni uzrok problema odrediće tok lečenja, tako da prvo treba potražiti savet lekara.

1. Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta

Neki od lekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta kao što su ibuprofen i acetaminofen mogu se koristiti za ublažavanje bola povezanog sa bolnim tipom infekcije uva poznate kao akutni otitis media (AOM). Ovi lekovi mogu se koristiti bezbedno sa ili bez antibiotika, ali se treba pridržavati uputstva za doziranja što je bolje moguće kao što je navedeno. Ovi lekovi takođe mogu pomoći u smanjenju temperature, što može biti osnovni uzrok bolova u uvu.

2. Hladne i tople obloge

Ljudi često koriste ledene ili tople obloge, poput jastučića za grejanje ili vlažne krpe, kako bi pronašli olakšanje od opšteg bola. Isti metod se može primeniti i kod bola u uvu. Ovaj metod nema neželjene efekte i može se koristiti i kod dece i kod odraslih.

Ledenu oblogu ili kompresu i toplu oblogu treba naizmenično na 10 minuta stavljati preko uva. Takođe može da se stavlja samo topla ili samo hladna obloga.

3. Ne pritiskati uvo za vreme spavanja

Neki položaji za spavanje mogu pogoršati bol u uvu, dok neki mogu pomoći da se ublaži. Ne treba spavati sa bolesnim uvom na jastuku. Ovo može da pomogne boljoj drenaži uva ako je potrebno. Takođe, glava može da se podigne na nekoliko dodatnih jastuka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo