Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni sirup od meda, crnog i belog luka za razređivanje sluzi i lakše iskašljavanje

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 07. 2023.

Prirodni sirup za razređivanje sluzi i lakše iskašljavanje može da se napravi od namirnica koje imamo u kući i zameni sintetičke lekove protiv kašlja

prirodni sirup za razređivanje sluzi Domaći sirup od prirodnih namirnica može da bude efikasan prirodni lek za iskašljavanje Foto:: Shutterstock

Prirodni sirup za razređivanje sluzi i lakše iskašljavanje može da pomogne svima koji ne vole sintetičke lekove protiv kašlja ili žele da ih koriste u što je moguće manjim količinama. Domaći sirup od prirodnih namirnica može da bude efikasan prirodni lek za iskašljavanje, ali i da posluži kao oblog za grudi koji može da izvuče upalu i olakša disanje nakon napornog perioda kašljanja.

Zašto se javlja kašalj?

Kašalj je spontani refleks. Kada stvari kao što su sluz, klice ili prašina iritiraju naše grlo i disajne puteve,  telo automatski reaguje kašljanjem. Slično drugim refleksima kao što su kijanje ili treptanje, kašalj pomaže i u zaštiti tela. Iako može da bude iritantan, kašalj je ipak važan refleks koji pomaže u zaštiti naših disajnih puteva i pluća od iritacija.
Povremeni kašalj je normalan jer nam pomaže da očistimo grlo i disajne puteve od mikroba, sluzi i prašine, ali, kašalj, koji ne nestaje ili dolazi sa drugim simptomima kao što su kratak dah, proizvodnja sluzi ili krvava sluz može da bude znak ozbiljnijeg medicinskog problema.

Prirodni sirup za razređivanje sluzi, čaj za kašalj i oblog za grudi

Ako iskašljavate sluz, a ne volite klasične lekove, prirodni pripavci za kašalj i iskašljavanje, mogu da pomognu u razređivanju sluzi i olakšaju njeno iskašljavanje. U narodnoj medicini koriste se brojni prirodni lekovi protiv kašlja i za iskašljavanje.

Prirodni sirup od meda, crnog i belog luka
U jednoj šolji pomešajte pola šolje vode i isto toliko meda. Dodajte jedan naseckani crni luk i jedan usitnjeni čen belog luka. Ubacite i komadić žalfije, timijana i origana i ostavite da se sastojci na sobnoj temperaturi sjedine preko noći. Procedite i čistu tečnost koristite kao sirup protiv kašlja koji treba da se čuva u frižideru.

Oblog od ricinusovog ulja
U pola šolje ricinusovog ulja ubacite dva zgnječena čena belog luka. Dodajte jednu čajnu kašikicu sveže narendanog đumbira, 3 do 4 kapljice eteričnog ulja eukaliptusa i čajnu kašičicu mlevene ljute papričice. Kašičicom nanesite oblog direktno na grudni koš.

Mleko i đumbir za uklanjanje šlajma
Uzmite mali komad korena đumbira i stavite ga u čašu vrućeg mleka. Đumbir je veoma delotvoran na produktivni kašalj, a mleko eliminiše sluz da vam ne smeta dok dišete. Ovo je jako efikasan i prijatan prirodni lek koji može da se uzima pre spavanja. Pomešajte oba sastojka i popijte pre nego se što se ohladi. Ovaj lek pomaže da se brže zaspi i mnogo lakše diše.

Prirodni lek protiv kašlja
Ovo je jedan stari i provereni prirodni lek, koji su koristile naše bake protiv kašlja. Potrebno je oprati 3 glavice crnog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom), a zatim svaku glavicu iseći na četvrtine i kuvati ih u litar vode sve dok jedna trećina vode ne ispari. Kada se luka skuva, izvadite ga i bacite, a čaj od luka piti tokom dana, polako u gutljajima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo