Male borovnice su velika dobrobit za celokupno zdravlje, a posebno za kardiovaskularni sistem. Bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima koji, prema tvrdnjama kardiologa, mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska. Borovnice, kako se veruje, mogu da utiču na upalne procese, ojačaju elastičnost arterija i na taj način poboljšaju zdravlje srca.
Kako borovnice snižavaju visok krvni pritisak?
Najjednostavnije objašnjenje je da borovnice sadrže jedinjenja koja jačaju cirkulaciju i obezbeđuju bolju prohodnost krvnih sudova.
– Naučni odgovor je složeniji. Smatra se da borovnice mogu da deluju na krvni pritisak zbog visokog nivoa prirodnog jedinjenja antocijanina iz grupe flavonoida. Ovo jedinjenje ima antioksidativna i protivupalna svojstva, poboljšava funkciju endotela, ćelija koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova. Zbog tih svojstava krvni sudovi mogu da se lakše opuste i da se poboljša kontrola krvnog pritiska – kaže kardiolog dr Čeng-Han Čen.
Smanjuju vrednosti gornjeg krvnog pritiska
Još konkretnije, studija iz 2019. godine objavljena u časopisu The Journals of Gerontology otkriva da svakodnevna konzumacija borovnica može da smanji vrednosti sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska za oko 5 milimetara žive. Sistolni krvni pritisak, pokazuje koliko snažno srce pumpa krv u krvne sudove i najbolji je način za predviđanje kardiovaskularnih događaja, smatraju stručnjaci okupljeni oko American Heart Association.
Vlakna i azot-oksid
Nutricionistkinja Sofi Lauver objašnjava da antocijanini mogu da deluju na produkciju azot-oksida i tako povećaju protok krvi u arterije.
– Borovnice jačaju elastičnost krvnih sudova i omogućavaju bolji odgovor tela na promene krvnog pritiska. Neelastične, nedovoljno fleksibilne arterije i visok krvni pritisak povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Borovnice su bogate i vlaknima koja omogućavaju bolju kontrolu pritiska – objašnjava Lauver.
Dodatne koristi borovnica
Borovnice su korisne za sve osobe. Stručnjak za ishranu Kit Brojher podseća na istraživanje koje ističe da posebnu korist od konzumacije borovnica mogu imati starije osobe i žene u menopauzi.
Štite od stresa, upala, starenja
Nizak krvni pritisak nije jedina zdravstvena prednost borovnica. Lauver kaže da su antocijanini u borovnicama dobra zaštita od upala, stresa i ubrzanog starenja. Veruje se da jačaju i kognitivne sposobnosti jer omogućavaju bolje pamćenje, a bogate su vitaminima C i K. Sadrže i minerale kao što su gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijum, fosfor i cink.
Dr Čen savetuje da, pored ostalih vrsta voća, borovnice uvrstimo u jelovnik. Smatra se da je jedna šolja dnevno dovoljna da se oseti poboljšanje.
Divlje borovnice
Dobar izbor su sveže borovnice, ali i one u zamrznutom obliku, koje se beru kada su zrele i odmah zamrzavaju kako bi se očuvali njihovi hranjivi sastojci. Preporuka je da, ako je moguće, koristimo divlje borovnice koje imaju intenzivniji ukus i više antioksidanasa, antocijanina i vlakana.
Dr Čen i Lauver ističu da se vrednosti krvnog pritiska mogu regulisati i sledećim namirnicama: jagodama, kupinama, malinama, pomorandžama i limunom. Kao i namirnicama bogatim kalijumom kao što su banane, kivi, lubenica, slatki krompir, kajsije, dinja, spanać, sušeno voće i i sočivo.