Koja je hrana dobra za vene, a koju treba izbegavati

Priredio/la: S.St.M.    
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Zdravlje vena zavisi od kombinacije strukturnog integriteta, regulacije protoka krvi i kontrole upale

Retko razmišljamo o venama, sve dok ne počnu da pokazuju znake stresa, kao što su otok, varikozitet (proširenost) ili loša cirkulacija. Jednostavan izbor životnih navika, posebno konzumiranje hrane dobre za vene bogate hranljivim materijama i održavanje adekvatne hidratacije, važni su za održavanje zdravih vena.

– Zdravlje vena zavisi od kombinacije strukturnog integriteta, regulacije protoka krvi i kontrole upale – kaže Jodi Duval, australijski lekar naturopata i vlasnica Revital Health.

Gradivni elementi zdravih vena

Strukturni integritet

Da bi vene izdržale stalni pritisak krvotoka, njihovi zidovi moraju biti i jaki i fleksibilni. Jedan od ključnih faktora u održavanju ove ravnoteže je proizvodnja kolagena.

– Adekvatan vitamin C je od suštinskog značaja za proizvodnju kolagena, koji jača zidove vena i poboljšava elastičnost – kaže Duval.

Elektroliti, kao što su magnezijum i kalijum, pomažu venama da se opuste i efikasno održavaju svoju strukturu i funkciju, dodaje ona.

Regulacija protoka krvi

Strukturni integritet od suštinskog je značaja, ali efikasan protok krvi jednako je važan. Pravilan protok krvi obezbeđuje da krv glatko prolazi kroz vene bez nakupljanja, što može doprineti nizu problema sa venama. Hranljive materije koje podržavaju zdrav protok krvi uključuju vitamin E i omega-3 masne kiseline.

Vitamin E deluje kao prirodni razređivač krvi, pomaže u sprečavanju nastanka ugrušaka, a omega-3 masne kiseline sprečavaju da krv postane previše gusta, smanjujući rizik od ugrušaka u venama i podstičući glatkiji protok krvi.

Pravilna hidratacija takođe sprečava da krv postane previše gusta i spora, smanjujući opterećenje vena, objašnjava Duval.

Kontrola upale

Konačni ključ za zdrave vene je kontrola upale. Hronična upala slabi zidove krvnih sudova, povećava oksidativni stres (kada slobodni radikali oštećuju ćelije u telu) i na kraju može doprineti stanjima kao što su hronična venska insuficijencija (CVI), proširene vene, pa čak i duboka venska tromboza (DVT), upozorava Duval.

CVI je stanje u kojem vene na nogama ne mogu efikasno da vrate krv u srce, pa se krv nakuplja, što dovodi do otoka, bolova, proširenih vena i – u teškim slučajevima – čirevaDVT odnosi se na ugruške u venama nogu, koji mogu otići u pluća i rezultirati plućnom embolijom opasnom po život.

Antioksidanti, kao što je vitamin C, pomažu u zaštiti vena od oksidativnog oštećenja, primetila je ona.

Neravnoteža omega-6 masti – koje se često nalaze u prerađenoj hrani – zajedno sa nedovoljnim omega-3 masnim kiselinama, takođe može doprineti upali, dodaje Duval.

Hrana koja podržava zdravlje vena

Kada se razmatra uloga ključnih hranljivih materija u gradivnim elementima zdravih vena, određena hrana može igrati značajnu ulogu u podršci zdravoj funkciji vena tokom vremena, kaže Duval.

I sistemska upala i oksidativni stres mogu se modulisati ishranom. Na primer, istraživanje je pokazalo da je mediteranska ishrana – bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i izvorima proteina kao što je riba – posebno efikasna u upravljanju ovim faktorima. Pacijenti sa koronarnom bolešću srca i endotelnom disfunkcijom (loša funkcija krvnih sudova) posebno imaju koristi, pokazujući bolje opšte vaskularno zdravlje.

Duval kaže da je najbolja hrana koja podržava zdravlje vena sledeća:

  • bobičasto voće kao što su borovnice, kupine i maline prepune su antioksidanata koji smanjuju upalu i pomažu u jačanju sitnih krvnih sudova
  • citrusno voće poput limuna, pomorandže, grejpfruta i limete bogato je vitaminom C i drugim jedinjenjima koja poboljšavaju snagu krvnih sudova
  • lisnato zeleno povrće kao što su spanać, kelj i blitva obezbeđuje vitamin K, koji podržava zdrave krvne sudove i pomaže u sprečavanju očvršćavanja vena
  • cvekla sadrži nitrate koji povećavaju protok krvi povećavajući nivoe azotnog oksida i izazivajući širenje vena
  • beli luk i luk imaju prirodna svojstva koja smanjuju upale, pomažu u razređivanju krvi i poboljšavaju cirkulaciju
  • tamna čokolada (sa visokim sadržajem kakaa) sadrži jedinjenja koja podržavaju zdrav protok krvi i funkciju krvnih sudova
  • bujon od kostiju i hrana bogata kolagenom pomažu u obnavljanju vezivnog tkiva i jačanju zidova vena
  • seme bundeve i bademi obezbeđuju magnezijum, koji pomaže u opuštanju krvnih sudova i podržava cirkulaciju
  • paradajz sadrži likopen, antioksidant koji štiti krvne sudove od oštećenja i poboljšava protok krvi

Hrana koju treba izbegavati

Iako određena hrana može da podrži zdrave vene, podjednako je važno da znamo koje su to navike u ishrani koje mogu negativno uticati na zdravlje krvnih sudovaIshrana bogata šećerom, prerađenom hranom, trans mastima i alkoholom može doprineti oštećenju vena.

– Izbegavanje prerađene hrane može pomoći u sprečavanju otoka i daljeg oštećenja krvnih sudova – napominje Duval i navodi namirnice koje najviše doprinose vaskularnoj upali:

  • rafinisani šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povećavaju nivo insulina, oštećuju krvne sudove i povećavaju oksidativni stres
  • prerađena biljna ulja kao što su ulje repice, soje i suncokreta bogata su omega-6 mastima, koje podstiču upale i ometaju cirkulaciju
  • veštački aditivi i konzervansi mogu izazvati upalu creva, indirektno utičući na zdravlje krvnih sudova
  • višak natrijuma može dovesti do zadržavanja tečnosti i otoka, stvarajući dodatni pritisak na vene

Značaj hidratacije

Pored ishrane, pravilna hidratacija je još jedan važan faktor za zdravlje vena.

– Voda čini značajan deo krvi, tako da pravilno hidriranje pomaže da krv neometano teče kroz vene, smanjujući rizik od zgrušavanja i otoka – kaže mr Lena Beal, dijetetičar.

Duval dodaje da „kada je dehidrirana, krv postaje gušća i viskoznija, što otežava venama da je efikasno transportuju”.

Ova gustina povećava rizik od nakupljanja krvi i stvaranja ugrušaka, posebno u nogama. Dehidrirane vene mogu dodatno izgubiti elastičnost, što ih čini sklonijim oštećenjima i stanjima kao što su proširene vene i paučinaste vene, dodala je.

Ona predlaže da dan započnemo vodom i mineralima, da pijemo dosledno tokom dana – ne samo kada smo žedni – i da obezbedimo ravnotežu elektrolita kao što su natrijum, kalijum i magnezijum kako bi se sprečilo oticanje uzrokovano dehidratacijom.

Holistička podrška telu

Pored hidratacije, kretanje je ključno.

– Izbegavanje dugotrajnog sedenja i uključivanje kretanja takođe može biti od koristi – ističe Duval.

Vene se oslanjaju na kretanje i kontrakcije mišića kako bi pomogle u cirkulaciji krvi, posebno u nogama, dodaje ona.

– Zdravlje vena nije samo u cirkulaciji – radi se o održavanju vaskularnog integriteta, smanjenju upale i holističkoj podršci telu – kaže Duval.

Važno je uočiti rane znake problema sa venama, kao što su modrice, otok i paučinaste vene, jer oni mogu ukazivati na početak vaskularnog slabljenja. Obavezno se treba konsultovati sa svojim lekarom ako postoje ozbiljni problemi u vezi s venama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>