Naslovna / Zdravlje

Proširene vene i bol u nogama uglavnom su rezultat jedne loše navike, upozoravaju vaskularni hirurzi

Priredio/la: D. T.|15:00 - 08. 10. 2024.

Promenama su najčešće zahvaćeni krvni sudovi donjih ekstremiteta. Usled neodgovarajućeg funkcionisanja venskih zalistaka dolazi vremenom do venskog refluksa, odnosno vraćanja krvi i na kraju širenja krvnih zidova vena

proširene vene Vene rade protiv sile gravitacije kako bi vratile krv u srce Foto: Shutterstock

Proširene vene i bol u nogama uglavnom su posledica predugog stajanja ili sedenja, naglašavaju vaskularni hirurzi. Ukoliko se blagovremeno ne leče proširene vene mogu da dovedu do niza komplikacija. Promenama su najčešće zahvaćeni krvni sudovi donjih ekstremiteta. Usled neodgovarajućeg funkcionisanja venskih zalistaka dolazi vremenom do venskog refluksa, odnosno vraćanja krvi i na kraju širenja krvnih zidova vena. Lekari navode da su proširene vene najčešće posledica loših navika, ali i da mogu da imaju i genetsku osnovu, javljaju se i kod gojaznih osoba, trudnica.

Kako da sprečimo pojavu proširenih vena?

– Bitno je da predugo ne sedimo i ne stojimo u mestu. Kao vaskularni hirurg, izbegavam duže stajanje ili sedenje, na ovaj način sprečavam bol u nogama i čuvam zdravlje vena – objašnjava dr Tikva Jacobs sa Weill Cornell Medicine u Njujorku.

Dr Jacobs kaže da vene rade protiv sile gravitacije kako bi vratile krv u srce. Prilikom transporta krvi ka srcu sami venski zalisci ne mogu da savladaju gravitaciju. Kada smo fizički aktivni, kada se krećemo, mišići na nogama pomažu pumpanje krvi i krvotok tada normalno funkcioniše. S druge strane, problemi nastaju ako predugo sedimo ili stojimo. U ovakvoj situaciji vene nemaju odgovarajuću potporu i vremenom dolazi do njihovog širenja, javlja se osećaj težine i umora, moguće je i oticanje.

– Svakim korakom kontraktujemo mišiće potkolenice, koji pomažu da se krv vrti do srca. U slučaju da smo zbog radnih obaveza primorani da dugo stojimo u mestu, savetujem pacijentima da pokušaju da svaki minut iskoriste i naprave barem par koraka, ili marširaju lagano u mestu kako bi aktivirali mišiće i ojačali cirkulaciju. Ukoliko više sati sedimo za stolom preporuka je da podesimo alarm ustanemo na svakih sat vremena i malo prošetamo – objašnjava dr Jacobs.

Čarapama protiv proširenih vena

Čarape za vene (medicinske kompresivne čarape) imaju namenu da podupiru noge, smanje promer vena i količinu krvi koja se vraća niz nogu. Veruje se da kompresivne čarape mogu da onemoguće razvoj tromba i spreče nastanak novih varikoznih vena.

Kompresijske čarape koriste blagi pritisak kako bi smanjile količinu tečnosti koja se nakuplja u nogama. Kada dugo stojimo ili sedimo vremenom dolazi do nakupljanja tečnosti i oticanja nogu. Na duže staze vremenom može da dođe do oštećenja vena, to jest širenja venskih zidova – kaže vaskularni hirurg dr Xiaoyi Teng sa Ohio State University’s Wexner Medical Center.

Dr J. Mark Rheudasil iz Emory Vein Center savetuje svim pacijentima sa proširenim venama da obuku kompresivne čarape pre putovanja koje zahteva višesatno sedenje. Na ovaj način može da se spreči stvaranje tromba. Što je duži put i ova preporuka ima veću važnost.

Kompresijske čarape preporučujem svim osobama koje moraju duži deo dana da nepomično sede ili stoje, a ne samo pacijentima sa proširenim venama – kaže dr Teng.

Šta nepovratno oštećuje vene?

Lekari savetuju da ne pušimo i izbegavamo boravak u zatvorenim prostorijama sa pušačima. Vaskularni hirurg dr Sheila Blumberg NYU Langone Hospital u Bruklinu navodi da čestice dima nepovratno oštećuju venski sistem.

Usled pušenja krvni sudovi postaju kruti. Hemijske supstance iz duvanskog dima sužavanju krvne sudove i  ograničavaju protok krvi. Pušači se sporije oporavljaju, na primer rani je potrebno duže vremena da zaraste – navodi dr Sheila Blumberg.

Voda omogućava optimalnu viskoznost krvi

Zdravlje vena možemo da sačuvamo i pravilnom ishranom i pre svega dovoljnim količinama vode, koja pomaže u održavanju optimalne viskoznosti krvi, to jest olakšava protok krvi kroz krvne sudove. Lekari objašnjavaju da nedovoljan unos vode može da dovede do dehidratacije, umanjenog volumena krvi i otežane cirkulacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo