Naslovna / Prirodna medicina

Sremuš je prirodni antibiotik koji pomaže da krv bude čistija, pritisak niži i srce jače: Kako sve možemo da ga koristimo

Priredio/la: Ma.R.|Izvor: www.healthbenefitstimes.com|11:00 - 22. 06. 2025.

Najlekovitiji je svež list ubran rano u proleće, pre cvetanja, kada je pun eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja

Sremuš Uvek proverite da li ste ubrali pravu biljku, jer je sremuš moguće pomešati sa otrovnim vrstama poput đurđevka Foto: Shutterstock

Sremuš, divlji beli luk, poznat i kao medveđi beli luk (Allium ursinum), vekovima je korišćen u narodnoj medicini širom Evrope. Iako često u senci svog poznatijeg srodnika, običnog belog luka, sremuš nosi gotovo jednaku, ako ne i bogatiju paletu lekovitih svojstava.

Od davnina u kuhinji i narodnoj medicini

Još u 1. veku naše ere, grčki lekar Dioskorid isticao ga je kao moćno sredstvo za pročišćavanje krvi i detoksikaciju tela. Kasnije, u srednjem veku, našao je mesto i u carstvu Karla Velikog, gde je naveden kao neizostavna biljka za carev vrt. Danas se njegova upotreba vraća na velika vrata, kako u kuhinji, tako i u prirodnoj medicini.

Sremuš je prirodni saveznik boljeg zdravlja

U modernom dobu divlji beli luk ili sremuš se ceni pre svega zbog svojih snažnih antibakterijskih, protivupalnih i kardioprotektivnih svojstava. Bogat sumpornim jedinjenjima (alicin, sulfidi), mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe), vitaminima A i C, potencijalno deluje na niz tegoba, umanjujući simptome.

Srce i krvni sudovi

Ova biljka prirodno pomaže kod snižavanja krvnog pritiska, može da snizi nivo holesterola i deluje kao blagi vazodilatator. Redovnim konzumiranjem, naročito u proleće kada je organizmu potreban prirodni „restart“, moguće je pomoći u prevenciji arteroskleroze i umanjiti rizik od infarkta i moždanog udara.

Digestivni trakt

Sremuš deluje kao prirodni antiseptik creva. Podstiče varenje, ublažava nadutost, grčeve i zatvor, a posebno je koristan u borbi protiv crevnih parazita. Kod osetljivog stomaka preporučuje se umerenost, kao i da se u sirovom obliku koristi u manjim količinama.

Imunitet i detoksikacija

Njegova antioksidativna svojstva pomažu organizmu da se očisti od toksina. Doprinosi boljem radu jetre, bubrega i funkciji limfnog sistema. Mnogi ga koriste tokom prolećne detoksikacije, upravo kada biljka prirodno sazreva i kada je njeno delovanje najjače.

Disajni putevi

Kod prehlada, kašlja, gripa i bronhitisa, sremuš razređuje sluz, olakšava iskašljavanje i ublažava simptome infekcije. U tom smislu, naročito se koristi u vidu tinktura, dodatka vinu ili toplim čajevima.

Koža i alergije

Spoljašnja upotreba u vidu kupki ili masti pomaže kod ekcema, dermatitisa i iritacija kože, dok redovno konzumiranje može da smanji simptome alergijskih reakcija zahvaljujući protivupalnim svojstvima.

Kako ga koristiti – praktični saveti i narodni recepti

Najlekovitiji je svež list, ubran rano u proleće, pre cvetanja. Tada je pun eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja. Može se koristiti u ishrani, ali i za pripremu prirodnih preparata. Naravno, pre upotrebe se obavezno konsultujte sa lekarom ili fitoterapeutom. Evo nekoliko tradicionalnih, ali i savremenih načina primene.

Sok od divljeg belog luka

Sveže listove sitno iseckati i procediti kroz gazu ili u sokovniku. Dobijeni sok se čuva u frižideru. Uzimati 1 kašičicu u čaši vode, tri puta dnevno, pre jela. Deluje snažno na imunitet, krvne sudove i kao detoks sredstvo.

Med sa sokom sremuša

Pomešati 300 ml soka sa 1 kg domaćeg meda. Uzimati 1 supenu kašiku, tri puta dnevno uz čašu vode. Idealno za hronični bronhitis, kašalj i slabljenje organizma.

Lekovito vino

U 250 ml belog vina dodati 50 g sveže iseckanih listova, ostaviti 20–30 minuta da odstoji. Procediti i piti u malim gutljajima tokom dana. Koristi se za izbacivanje sekreta iz pluća i osveženje celokupnog organizma.

Tinktura (kapi)

Staklenu bocu napuniti sa 20 g sitno sečenih listova i preliti jednim litrom lozovače ili domaće rakije. Ostaviti 20 dana na tamnom mestu uz povremeno mućkanje. Procediti i piti 1 kašičicu ujutru i uveče, po želji razblažiti u vodi, mleku ili jogurtu.

Biljni puter s divljim belim lukom

Pomešati 50 g sveže iseckanog lista sa 750 g omekšalog putera, po ukusu dodati so i biber. Čuvati u frižideru i koristiti kao namaz ili dodatak jelima.

Oprezno pre pripreme!

Sremuš je pravi primer kako priroda zna i nudi nam najbolje. On nije samo začin, već i preparat iz prirode koji pomaže. Spoj ukusa i zdravlja, jednostavan za pripremu, a moćan u dejstvu. Bilo da ga koristite u čaju, tinkturi, jelu ili kao začinski dodatak, ne zaboravite da ga berete pažljivo – uvek proverite da li ste ubrali pravu biljku, jer ga je moguće pomešati sa otrovnim vrstama poput đurđevka. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo