Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Reumatoidni artritis izaziva bol i otoke koje mogu ublažiti neki začini

Priredio/la: D.T.
13:00 - 20. 07. 2021.

Doktori savetuju da se ovi začini koriste najmanje dva sata pre ili posle terapije lekovima

Reumatoidni artritis -bol-otoci-začini kao lek Nekizačini dobro deluju na stanja izazvana reumatoidnim artritisom Foto: Shutterstock

Reumatoidni artritis je ozbiljna bolest, koja se nekada može završiti trajnim invaliditetom. Pored lekova, koji su osnova terapije, ima sve više saznanja da bi, na primer, biljke kao što su đumbir, majčina dušica ili crni biber mogli biti od pomoći, kada je u pitanju ublažavanje posledica ove zapaljenske bolesti. Reumatoidni artritis spada u grupu takozvanih sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Reč je o hroničnom zapaljenskom reumatskom oboljenju, koje pre svega, zahvata zglobove, ali nekad i unutrašnje organe. Prema nekim procenama, od ove bolesti u Srbiji se leči 70.000 odraslih, od kojih 2.000 dece.

Đumbir

Koristi se vekovima u Aziji jer ima antiinflamatorna svojstva, a svojim delovanjem suzbija stvaranje leukotriena i sintezu prostaglandina, koji uzrokuju bol i upale, tvrdi istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu Artritis. Zbog ovog efekata stručnjaci savetuju da se svež đumbir dodaje u jela od povrća, salate, napitke.

Majčina dušica

Majčina dušica je moćno antioksidativno sredstvo i još jedan prirodni lek protiv upala. Prema istraživanjima, za olakšanje smetnji izazvanih ovom bolešću, većina ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa koriste majčinu dušicu. Sveža majčina dušica je odličan začin za jela od mesa, piletinu, pasulj, paradajz i specijalitete od jaja. Mnogo se koristi na Mediteranu i Bliskom Istoku. Stručnjaci ipak, upozoravaju da ne preterujete, jer preterana upotreba ovog začina može biti propraćena i nuspojavama.

Kurkuma

Zlatni začin, koristi se u mnogim kuhinjama, u ajurvedskoj medicini, a u Kini se njome leče mnoga stanja, pa i artritis. Deluje antiinflamatorno i analgetski, tvrdi istraživanje iz 2016. Dodajte kurkumu u supe, čorbe, jer u sadejstvu sa crnim biberom, kurkuma dostiže svoj pun efekat, smatraju neki stručnjaci. Tvrdi se da kurkuma razređuje krv, pa je treba pažljivo koristiti, ako pijete antikoagulantnu terapiju.

Zeleni čaj

Vekovima se koristi u Aziji, sadrži polifenole supstance bogate antioksidansima, koje imaju moć da ublaže upalna stanja, zaštite zglobove i ojačaju imunitet. Studija iz 2017, objavljenja u međunarodnom časopisu za reumatske bolesti International Journal of Rheumatic Diseases poredila je uticaj zelenog i crnog čaja na zapaljenski proces i zeleni čaj je pokazao bolje dejstvo. Popijte svakog dana po jednu šolju ovog čaja.

Cimet

Cimet je snažan antioksidant. Smatra se da štiti ćelije od napada slobodnih radikala i snažno reguliše i nivo šećera u krvi, holesterol, pa čak i da štiti kognitivne funkcije čoveka. Prema jednom istraživanju, kod žena koje su patile od reumatoidnog artritisa, i koje su tokom 8 nedelja, svakog dana u vidu kapsula unosile po 500 miligrama cimeta, zabeležen je značajan pad C-reaktivnog proteina, markera upalnog procesa u telu, a primećeno je i manje otoka na zglobovima pacijenata.

Beli luk

Može da pomogne kod savladavanja bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Studija rađena na životinjama potvrdila je da beli luk može sprečiti razaranje hrskavice i uticati na intenzitet upale.

Crni biber

Crni biber jedan je od najčešćekorišćenih začina koji se koristi za poboljšanje ukusa svakodnevnih jela. Svoje moćno svojstvo duguje piperinu, aktivnom jedinjenju koje blagotvorno deluje na zdravlje.  Deluje antioksidativno, antimikrobno, antiinflamatorno i pomaže rad digestivnog trakta. Studija objavljena u septembru 2018. godine u Evropskom časopisu za farmakologiju sugeriše da davanje piperinske kiseline deluje protivupalno i sprečava pojavu otoka. Ranija istraživanja, objavljena u časopisu Arthritis Research & Therapy, otkrila su da je primena piperina ublažila upale, bol i druge simptome artritisa kod životinja.

Upotreba svih ovih sastojaka je uglavnom bezbedna, a neki doktori ipak savetuj da se navedeni začini koriste najmanje dva sata pre ili posle terapije lekovima, kako bi se izbegli neželjeni efekti. U slučaju, da hoćete da pokušate primenu jačih doza ovih začina, obavezno se posavetujte sa lekarom.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend