Naslovna / Prirodna medicina

Kako napraviti čaj od drače koji pomaže kod proliva

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 12. 07. 2022.

Plodovi ove lekovite biljke obiluju taninom, gorkim jedinjenjem koje se nalazi u vinu, a evo koliko ih treba dnevno pojesti za bolje varenje

drača Drača je lekovita biljka čiji se plodovi od davnina koriste kao pomoć kod proliva, ali i kao prirodni diuretik i antiseptik Foto: Shutterstock

Drača (Paliurus spina christi) je lekovita biljka, poznata još i kao drač, krkov, ljuta ili crna drača, drača čarna, diraka, dinarika ili žestica. Pored toga što važi za izvanredan antiseptik i diuretik, može da pomogne kod još nekih stanja.

Drača se prepoznaje po mnoštvu trnova

Ova žbunasta, listopadna biljka cveta u periodu od maja do avgusta, kada njen plod i dozreva (početak avgusta). Karakteriše je mnoštvo trnova različite veličine, ali izražene oštrine.

Inače, iako za glog (belu draču) postoji predanje da je bila korišćena za Hristovu krunu, neki zapisi ovu ulogu pripisuju upravo običnoj drači. O njenim lekovitim svojstvima se dosta zna od davnina.

Drača i njeni plodovi sazrevaju i se beru u avgustu

Najlekovitiji deo biljke su plodovi u obliku diska sa tri tvrde, drvenaste semenke. Od zeleno – žućkaste boje, u avgustu dozrevaju u žuto – narandžastu. Sakupljaju se kada poprime žutu boju, i suše na tamnom mestu. Treba ih čuvati hermetički zatvorene u staklenoj posudi (tegli).

Ukusom podsećaju na osušene jabuke, mada su više kiseli i nemaju naročito prijatan ukus. Inače, sam plod sadrži dosta celuloze, pa stoga nema neku značajnu hranljivost. Plodovi su čak možda izdašniji i ukusniji za jelo dok još nisu zreli, otprilike sredinom leta. Često se dodaju rakijama sa ciljem poboljšanja ukusa. Osušeni plodovi drače mogu i da se samelju i koriste kao dodatak drugim vrstama brašna.

Efikasna kod proliva, drača pomaže i kod upalnih stanja usne duplje i grla

Lekovita svojstva drače prvenstveno su vezana za uspešno regulisanje probave i rešavanja problema sa varenjem. Takođe, jako antiseptičko dejstvo čini ovu biljku delotvornim sredstvom u slučaju proliva.

Upotrebljava se još kod dizenterije (srdobolje), upalnih stanja creva, ali i u lečenju reumatskih oboljenja. Ipak, ako vam je probavni trakt već osetljiv ili problematičan, vodite računa da ga bilo koja biljka ne iziritira dodatno. Drača može da pomogne i kod smirivanja organizma u slučaju pojačane nervoze. Pored toga što može uspešno da otkloni dijareju, dobra je i za upalu grla, desni i ždrela.

Za varenje i protiv zatvora efikasno je dnevno pojesti 10 do 15 zrelih plodova ili piti jednu do dve šolje čaja.

Kako da pripremite čaj od drače

Plodovi drače su bogati taninom, i zbog toga je kao čaj efikasna u zaustavljanju proliva. Uz to, čaj od drače je odličan diuretik. Pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i utiče na izlučivanje mokraće, uz bolji rad bubrega.

Priprema:
Jednu do dve male kašike iseckanog sušenog ploda prelijte sa 2 dl. hladne vode. Kuvajte dok ne provri, sklonite i ostavite poklopljeno desetak minuta. Zatim procedite i možete odmah da pijete. Preporučuju se jedna do dve šolje dnevno pre jela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jagoda
22:20, 03. 08. 2023.
Odgovori

Za dijareju vrlo efikasan, juče sam se uverila u efikasnost ovog čaja od drace-calije(turcizam „calije“)!!! Letos sam ubrala plodove ove biljke i sada ga primenila i to uspešno! Pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo