Naslovna / Prirodna medicina

Kora banane nije za bacanje – pretvorite je u korisnu namirnicu

Priredio/la: I. V. |12:00 - 20. 08. 2022.

Ako se kore banane pravilno pripreme i pretvore u brašno, ono može da se koristi za peciva i kolače koji imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice

kora banane Koru banane možete da osušite, sameljete i koristite kao brašno Foto: Shutterstock

Kora banane ne treba da završi u kanti za otpatke kada oljuštite ovu hranljivu voćku, jer, kažu stručnjaci – tada u stvari bacate ukusnu, hranljivu užinu. Nedavna studija, objavljena u ACS Food Science & Technology, pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu da se koriste za pecivo koje ima podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Kora banane bezbedna je za ishranu, a i zdrava

Osim ako niste posvećeni čitalac veganskih blogova o kuvanju ili obožavatelj nekih čuvenih svetskih kuvara koji koriste svaki delić neke voćke, verovatno nikada niste ni razmišljali o pripremi hrane čiji će sastojak biti i kora banane. Ali, kora banane ne samo da je savršeno bezbedna za ishranu, već su naučnici pokazali da je zaista i dobro za zdravlje. Kada su proizvodi njihovog eksperimenta bili testirani na ukus, potrošači su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom, kao i kolačićima bez kore banane, sa šećerom.

Kad se keksu doda kora banane on dobije mnogo više materija potrebnih za borbu protiv karcinoma

Naučnici ističu da se u kori banana krije mnoštvo minerala i hranljivih materija koje pomažu u borbi protiv karcinoma. Obogaćeni korom od banane, na primer, kolačići napravljeni za potrebe studije sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo je da kolačići budu malo tamnije boje a i tvrdi, što se verovatno desilo zbog previše dodatnih vlakana. Ali, kada su serije napravljene sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je bila daleko privlačnija i mogli su da se održe tri meseca na sobnoj temperaturi.

Brašno kore banane obogati hled većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti

Dok se studija bavila samo posledicama dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati pokazuju da bi upotreba brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testeninama takođe mogla da bude vredna razmatranja. Prošle godine, na primer, studija o kolaču sa korom od banane otkrila je da žuta kora ovog voća daje prirodnu boju pečenoj hrani, kao i mnoštvo hranljivih materija. U međuvremenu, studija iz 2016. pokazala je da zamena do 10 procenata pšeničnog brašna brašnom od kore banane može da obogati pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti. Neki poznati svetski kuvari koriste koru banane za pripremu karija, a nedavno je postala  popularizna ideja da se kora banae priprema sa slaninicom i svinjetinom.

Kora banane ima antioksidativna i antimikrobna svojstva

Stručnjaci navode da konzumiranje kore banane nije samo zdrava opcija ishrane, već i da je jedan od načina da se smanji bacanje hrane. Kako kažu, oko 40 procenata težine banane otpada na njenu koru, koja se uglavnom baca, iako je prepuna hranljivih sastojaka. Naravno, kore banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali, ako su pravilno pripremljeni, mogu zaista da imaju prilično dobar ukus. Otkriveno je da one mogu čak i da produže rok trajanja nekih proizvoda jer kore imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Naučnici ističu da isto ovo važi i za druge voćne kore, kao što je kora manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus. Dakle, sledeći put kada oljuštite bananu razmislite o tome da sačuvate koru i iskoristite je zarad zdravlja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksandar
14:04, 20. 08. 2022.
Odgovori

Ovo može biti tačno sa potpuno prirodno uzgajanim bananama. Neki izvori tvrde da su banane među najprskanijim voćem i njihove kore prepune pesticida.

Radmila
7:43, 21. 08. 2022.
Odgovori

Zanimljivo ,kako posušiti koru od banane u pečici ili?

Stanka Čukić
10:24, 21. 08. 2022.
Odgovori

Veoma korisno i zdravo,ako smo sigurni da banane koje stižu do nas ne sadrže kakve ne željene supstance.Hvala na ovim informacijama

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo