Naslovna / Ishrana

Nadutost, grčeve i gasove možemo ublažiti uz ove namirnice

Priredio/la: D. T.|12:00 - 26. 05. 2022.

Neprijatan osećaj nadutosti nekada je posledica povišenog stresa, pojedine namirnice mogu ublažiti simptome sindroma nervoznih creva regulisati probavni sisitem i nadimanje

Nadutost, organizmu je dnevno potrebno 300 g voća Ishrana treba da bude pogata voćem i povrćem Foto: Shutterstock

Nadutost i neprijatni gasovi uglavnom su bezazlene prirode. U osnovi ovog problema, koji može periodično da se pojavljuje, uglavnom je upotreba pojedinih vrsta namirnica, posebno znaste hrane, pasulja, gaziranih pića, prženih jela, grickalica. Neprijatan osećaj nadutosti nekada je posledica povišenog stresa. Pored hrane koja doprinosi osećaju nadutosti stomaka, postoje i namirnice koje mogu da olakšaju varenje i da nas oslobode osećaja nadutosti.

Avokado protiv nadimanja

Avokado je namirnica bogata kalijumom koji kontroliše nivoe natrijuma u organizmu. Kalijum je eletkrolit koji je esencijalan za normalno funkcionisanje nerava i mišća. Natrijum zajedno sa ostalim elektrolitima reguliše acido-bazni status i balans vode u organizmu. Ukoliko ovaj sistem bolje funkcioniše manje je i nadimanja.

Banana pre obroka

Banane su takođe bogate kalijumom. Istraživanje je pokazalo je da su žene koje su koristile po jednu bananu pre svakog obroka manje patile od nadimanja. Smatra se i da su banane bogate crevnim bakterijama koje smiruju gasove.

Celer smanjuje upalu u crevima

Ukoliko patimo od gasova i lošeg varenja, savet je da konzumirao malo celera koji će obezbediti dovoljne količine vode i podstaći proces varenja. Celer je namirnica koja nam obezbeđuje i flavonoide koji imaju moć da smanje upale u crevima.

Kurkuma reguliše probavu

Kurkuma je začin koji kariju daje prepoznatljivu žutu boju. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Kurkumin je začin i lekovito sredstvo. Studije pokazuju da kurkumin može ublažiti simptome sindroma nervoznih creva, nelagodost, regulisati probavni sisitem i nadimanje.

Nana opušta mišiće

Sastojici nane mogu opustiti mišiće probavnog sistema i ublažiti nadimanje. Savet je da se posle jela popije čaj od nane bez dodataka.

Đumbir sprečava nadimanje

Đimbir je namirnica koja podstiče delovanje crevnih sokova. Olakšava varenje i brže pražnjenje, pa na taj način sprečava nadimanje.

Špargle smanjuju nivo holesterola

Špargla spada u red namirnica bogatih rutinom – flavonoidom koji smanjuje nivoe holesterola, reguliše krvni pritisak i jača krvne sudove. Špargle su dobar izvor inulina koji blagotovorno deluje na probavne probleme. Inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih supstanci. Nerastvorljiva vlakna iz inulina hrane dobre bakterije u crevima olakšavaju varenje i omogućuju redovne stolice.

Komorač ublažava grčeve

Komorač je korenasto povrće, bogato semenom koje poseduje jedinjenja koja ublažavaju grčeve. Ukoliko je manje grčeva i gasovi lakše prolaze kroz ceva i manje je nadimanja.

Paradajz smiruje upalu

Ishrana koja uključuje upotrebu paradajza može obezbediti organizmu dovoljne količine likopena, antioksidansa koji smiruje upale. Paradajz je pun i kalijuma, koji smanjuje količine natrijuma koji izaziva nadimanje.

Kefir bogat vitaminom B12

Kefir je napitak specifičnog ukusa i drgaocen izvor vitamina B12. Sadrži korisne bakterije koje regenerišu crevnu floru, regulišu varenje, čiste debelo crevo i sprečavaju pojavu gastritisa i čira. Ovaj napitak nalik fermentisanom jogurtu poboljšava porobavu i za čak 70 odsto sprečava pojavu gasova. Kefir se preporučuje i osobama osetljivim na laktozu. Sastavni deo kefira je tibetanska gljiva, koja se hrani mlečnim šećerom i na taj način čisti mleko od laktoze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo