Naslovna / Ishrana

Posni kolač sa bananama – zdrava i ukusna poslastica za Badnje veče

Priredio/la: D. T.|12:00 - 04. 01. 2022.

Posni kolač sa bananama jednostavan je za pripremu, brzo je ispečen i dobar za visok pritisak, a i „oteraće depresiju“

posni kolač od banana Posni kolač od banana možete napraviti ako postite ili za Badnje veče Foto: Shutterstock

Posni kolač sa bananama se lako i brzo priprema, potrebno je samo sedam sastojaka i manje od sata vremena. U slučaju da postite iz verskih ubeđenja ili kako biste oslobodili telo od suvišnih toksina, ovaj kolač je dobar izbor ukoliko želite da imate na trpezi zdravu i ukusnu poslasticu. Posni kolač s bananama pogodan je i za vegane, jer se priprema bez jaja i mlečnih dodataka. Ukoliko nemate skoro nikakvog kulinarskog umeća, pokušajte da napravite ovaj kolač, jednostavno se priprema i uspeva svima.

Potrebni sastojci za posni kolač sa bananama

Potrebne su vam dve zrelije banane, 200 grama brašna, može i bezglutensko brašno ili pirinčano brašno, dve kašičice praška za pecivo, 50 grama ulja, može susamovo ili bilo koja vrsta ulja koje nema suviše jak miris. Potrebno je i 150 grama sojinog mleko bez šećera, umesto sojinog mleka možete da koristite bademovo mleko. Za posni kolač sa bananama potrebno je i 70 grama javorovog sirupa, ili možete upotrebiti med, koji je odličan prirodni zaslađivač.

Priprema

Isecite 2 banane na kolutiće debljine 1 cm. Devet kolutića banane odvijte sa strane, preostale  ispasirajte u velikoj posudi, pa dodajte tečne sastojke, sojino mleko, med ili javorov sirup, i malo soli. Potom dodajte polako preostale suve sastojke (brašno, parašak za pecivo), sve polako varjačom promešajte kako bi testo bilo vazdušasto i meko. Prebacite testo u pleh za pečenje i preko testa poređajte, preostalih 9 kolutova banana. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite kolač 35 minuta.

Može da se čuva i na sobnoj temperaturi i u frižideru

Posni kolač sa bananama se može čuvati na sobnoj temperaturi tri dana, u frižideru pet dana, ostatak možete čuvati u zamrzivaču, tokom jednog meseca i koristiti po potrebi. U ovaj kolač možete dodati i komadiće oraha, badema, lešnika.

Bane su odlične za regulaciju  pritiska,  pomažu kod goriušice i deperesije

Banane su voće koje je bogato vlaknima, povećavaju osećaj sitosti, daju nam dosta energije, pa ih često koriste i vrhunski sportisti. Ipak, imajte na umu da su banane pune šećera, potrebno ih je koritasti u umerenim količinama.

Japansko istraživanje, pokazalo da su posebno korisne za zdravlje, one banane na čijoj kori se opažaju crne tačkice. Pune su kalijuma, a sadrže veoma malo natrijuma pa se preporučuju za regulisanje krvnog pritiska. Savetuju se i osobama koje pate od gorušice, malokrvnosti, smatra se da su banane odličan lek i za depresiju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo