Naslovna / Psihologija

Sezonska depresija je pred vratima: Kada nam stižu najteže „epizode“

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:00 - 22. 11. 2023.

Tipično za sezonsku depresiju je da se bar dve godine zaredom javlja u isto vreme, da bi promenom godišnjeg doba simptomi polako nestajali

sezonska depresija Velika zabluda je da promene raspoloženja u jesen shvatamo samo kao prolazno neraspoloženje Foto: Shutterstock

Sezonska depresija ili sezonski afektivni poremećaj je vrsta depresije koja je povezana sa promenama godišnjih doba. Najčešće se javlja u jesen ili zimu, ali je moguće da se pojavi i u druga dva godišnja doba, posebno proleće. Tipično za sezonsku depresiju je da se bar dve godine zaredom javlja u isto vreme, da bi promenom godišnjeg doba simptomi polako nestajali. Njena učestalost, u zavisnosti od zemlje može da bude od 1,4 do 9,7 odsto, ali našim prostorima njena učestalost je oko 3 procenata.

Sezonska depresija je klinički oblik ispoljavanja depresije

Velika zabluda je da promene raspoloženja u jesen shvatamo samo kao prolazno neraspoloženje koje ne zaslužuje mnogo  pažnje. Sezonska depresija je klinički oblik ispoljavanja depresije koji može biti jako težak. Karakteriše se  ponavljajućim simptomima tokom određenih meseci, kako je već rečeno, tokom najmanje dve uzastopne godine. Ovi simptomi uključuju uporna osećanja depresije, gubitak interesovanja za aktivnosti koje ste prethodno uživali, promene u apetitu ili težini, nisku energiju, poremećaje sna, pa čak i misli o smrti ili samoubistvu. Simptomi se najčešće pojavljuju u kasnu jesen ili ranu zimu i povlače u proleće.

Ko više pati od sezonske depresije?

Sezonska depresija je učestalija kod žena nego muškaraca i češća je u severnijim krajevima, a može imati genetsku komponentu, pa se češće javlja unutar porodica gde već neko boluje od nje. Tačan uzrok sezonske depresije ostaje nejasan. Vodeća teorija ukazuje na poremećaje u biološkom satu tela. Smatra se da dolazi do promena u proizvodnji melatonina koji je važan za spavanje, što dovodi do poremećaja sna i trajnog umora. Čak i sama blizina godišnjeg doba u kome će dani biti kraći, biće puno kiša i snega, ako razmišljamo o tome, može dovesti do pogoršanja simptoma depresije.

Sezonska depresija može trajati jako dugo, čak i do 5 meseci. Ona se najčešće pojavljuje u oktobru i novembru (osim kada je oktobar topao i sa puno sunca, kako je to bilo ove godine), a najteže epizode se obično javljaju u januaru i februaru. Dobra vest je da osobama koje pate od ovog sezonskog poremećaja može da se pomogne. A kakve terapije se preporučuju pročitajte više na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo