Naslovna / Psihologija

Preterano reagovanje na male stvari može da se spreči na nekoliko načina

Priredio/la: S.St.|19:41 - 09. 01. 2024.

Svi mi s vremena na vreme preterano reagujemo na male stvari. Ali ako naša impulsivna priroda nanosi više štete nego koristi, postoje načini kako da prestanemo da preterujemo

preterano reagovanje Razumevanje specifičnih situacija ili reči koje izazivaju naše preterane reakcije je ključno Foto Shutterstock

Preterano reagovanje na nešto što bi neka druga osoba lako mogla čak i da ne primeti verovatno da nikome nije strano. Na kraju krajeva, svako od nas kriv je za takvu reakciju. Preterano reagovanje je ono klada je naša reakcija mnogo veća od problema. Ona može da se ispolji u obliku vikanja, udaranja stvari ili osećanja krajnje ljutnje. Stvari koje izazivaju preterane reakcije različite su za svakog od nas. Ako primetimo da smo previše ljuti, uznemireni ili se branimo zbog malih stvari, možemo da se utešimo saznanjem da postoje određene stvari koje možemo da uradimo da bismo efikasnije upravljali svojim emocijama. 

Šta je preterivanje

Neko ko preterano reaguje ima emocionalnu reakciju, odnosno, reaguje na nešto na preterani način. To može biti rezultat nagomilanih emocija, previše stresa zbog kojeg čak i male stvari izgledaju veće nego što jesu. U drugim slučajevima, to može biti povezano sa ličnim očekivanjima koja nisu ispunjena. Iako je u redu da se ponekad osećamo uznemireno, preterano reagovanje može da zakomplikuje stvari. Umesto da pomogne, može stvoriti još više nereda i dodatno povećati stres.

Koushani Sarkar, sertifikovani psiholog-savetnik u razgovoru za HealthShots ponudila je savete koji mogu da nam pomognu da kontrolišemo svoje emocije i reakcije.

– Suočavanje sa situacijama u kojima smo skloni preteranoj reakciji zahteva od nas da razvijemo mehanizme suočavanja i usvojimo metode za bolju kontrolu naših emocija – kaže ona.

Kako da zaustavimo ili izbegnemo preteranu reakciju

1. Zastanite i udahnite

Jedan od najjednostavnijih, ali najefikasnijih načina da ne reagujemo preterano jeste da izbegnemo razgovor ili da bilo šta kažemo kada su naše emocije jake ili kada se nađemo u situaciji koja bi mogla da ih izazove. Traba duboko da udahnemo, zadržimo dah nekoliko sekundi i polako izdahnemo. Ovaj kratak trenutak omogućava nam da se izmaknemo od trenutnog emocionalnog odgovora, čime nam se pruža prilika da saberemo svoje misli i pristupimo situaciji sa jasnijim razmišljanjem.

2. Saberite se

Povlačenje ne znači samo fizički zastoj, već i emocionalni. Treba da se saberemo tako što ćemo se svesno odvojiti od intenzivnih emocija. Ako je moguće, treba da pronađemo neki miran prostor i da za sebe odvojimo nekoliko trenutaka za razmišljanje. Na ovaj način sprečićemo impulsivne reakcije i otvoriti sebi put za sabraniji odgovor.

3. Svoje misli treba da razumete

Preterano reagovanje često proizlazi iz iskrivljenih misli ili pogrešnih tumačenja situacije. Treba da zastanemo i da analiziramo šta mislimo. Da li su naše misli zasnovane na pretpostavkama ili činjenicama? Razumevanje sopstvenog misaonog procesa omogućava nam da raspoznamo iracionalna uverenja i zamenimo ih uravnoteženijim viđenjem.

4. Vežbajte svesnost

Svesnost podrazumeva potpuno prisustvo u određenom trenutku bez osuđivanja. Uključivanje u prakse svesnosti, kao što su meditacija ili vežbe dubokog disanja, može poboljšati našu svest o našim emocijama. „Održavajući pažnju, stvarate mentalni prostor koji vam omogućava da posmatrate svoje reakcije, a da na njih odmah ne delujete,” kaže Sarkar.

5. Identifikujte okidače

Razumevanje specifičnih situacija ili reči koje izazivaju naše preterane reakcije je ključno. Razmislite o prošlim slučajevima u kojima ste preterano reagovali i identifikujte obrasce. Prepoznajući svoje okidače, možemo se pripremiti za izazovne situacije. Ova samosvest nam omogućava da izaberemo kako ćemo reagovati, umesto da reagujemo impulsivno na osnovu emocija.

6. Efikasno komunicirajte

Često se prekomerna reakcija javlja zbog nedostatka efikasne komunikacije. Poboljšajte svoje komunikacijske veštine izražavajući svoje misli i osećanja asertivno i s poštovanjem. Kada se osećate uzbuđeno, mirno iznesite svoje brige i aktivno slušajte viđenje i stav drugih. Efikasna komunikacija može sprečiti nesporazume koji vas mogu dovesti do otkrivanja tajne i naučiti vas da prestanete da preterujete.

7. Postavite realna očekivanja

Nerealna očekivanja mogu da postave okvir za preterano reagovanje. Procenite da li su vaša očekivanja u skladu sa stvarnošću i prilagodite ih ako je potrebno. Postavljanje realnih očekivanja za sebe i druge smanjuje verovatnoću razočaranja i frustracije, minimizirajući mogućnost preterane reakcije.

8. Uspostavite zdrave granice

Preterano reagovanje može biti rezultat osećaja ophrvanosti ili obuzetosti. Uspostavljanje zdravih granica u ličnom i profesionalnom životu od suštinskog je značaja. Jasno treba da izrazimo svoja ograničenja i naučimo da kažemo ne kada je to potrebno. Dobro definisane granice štite naše emocionalno blagostanje i sprečavaju preteranu reakciju izazvanu osećajem preopterećenosti.

9. Razvijajte empatiju

Negovanje empatije nam omogućava da sagledamo situacije iz perspektive drugih. Kada saosećate, priznajete da ljudi mogu imati različita iskustva i emocije. Ovo razumevanje može ublažiti automatske reakcije, podstičući saosećajnije i promišljenije odgovore. Pre nego što reagujete, na trenutak razmislite o osećanjima i namerama druge osobe i tako stvorite okruženje empatije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo